Travel|16.05.2022 07:40

Την αποθέωσαν οι Times: Το νησί με τις 44 παραλίες είναι η καταπράσινη όαση που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Newsroom

Σε πρόσφατο αφιέρωμα των Times του Λονδίνου, η Αλόννησος βρέθηκε στην κορυφή των πιο αγαπημένων ελληνικών προορισμών, ανάμεσα στην Τήνο, την Αστυπάλαια, τη Σίφνο και αρκετά ακόμα δημοφιλή ελληνικά νησιά – κυρίως από το σύμπλεγμα τω Κυκλάδων.
Η (πικρή) αλήθεια είναι πως η μαγευτική και μοναχική Αλόννησος δεν αποτελεί τον πιο δημοφιλή ελληνικό προορισμό για τους Έλληνες, όμως διαθέτει σπάνιας ομορφιάς τοπία, διαυγή νερά και σημεία στα οποία -κυριολεκτικά- ενώνονται το μπλε της θάλασσας και το πράσινο των δέντρων.

Η Αλόννησος θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «παράδεισος των Σποράδων», καθώς για τους γνώστες του συμπλέγματος πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό νησί της περιοχής, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει την αναγνώριση που του αξίζει.

Τι θα συναντήσεις στην Αλόννησο

Στην Αλόννησο τα πεύκα φτάνουν μέχρι το νερό και χαρίζουν καταπράσινο χρώμα στη θάλασσα, με τα τοπία του νησιού να μοιάζουν με εκείνα που μόνο σε εξωτικούς προορισμούς συναντάμε. Οι παραλίες της Αλοννήσου είναι αριστουργήματα και η γαλήνη και η ηρεμία είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν, μιας και πρόκειται για ένα low profile νησί που δεν είναι ποτέ ενοχλητικά γεμάτο.

Πατητήρι

Το κεντρικό λιμανάκι της Αλοννήσου είναι το Πατητήρι, το οποίο αποτελεί και την πρωτεύουσά της. Ακόμα και το λιμάνι μοιάζει με καρτ ποστάλ, με τα βαρκάκια που ξεκινούν για τις παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, να δίνουν έξτρα γραφικότητα στο σκηνικό.

Στο Πατητήρι βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι επιχειρήσεις του νησιού και πολλά από τα καταλύματα.

Παλιό Χωριό

Το Παλιό Χωριό είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού και στέκει στην κορυφή ενός λόφου με θέα συγκλονιστική. Οι κάτοικοι του νησιού διέμεναν εκεί μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1965, όταν και αναγκάστηκαν να το αποχαιρετήσουν και να οδηγηθούν προς το Πατητήρι. Ξένοι τουρίστες που γοητεύτηκαν από την τοποθεσία του, αποφάσισαν να αγοράσουν τα ερειπωμένα κτίρια και να τα αναπαλαιώσουν. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί και πλέον το χωριό είναι ένα μέρος που σε καλεί να χωθείς στα καλντερίμια του για βόλτα και ωραίους περιπάτους σε μια περιοχή που μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή.

Οι παραλίες της Αλοννήσου

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού θα είναι πάντα οι απίστευτες παραλίες του. Πού κολυμπάμε λοιπόν;
Για τους περισσότερους παραθεριστές, ο Άγιος Δημήτριος είναι η πιο όμορφη παραλία του νησιού - ίσως και των Σποράδων. Πρόκειται για μία τεράστια παραλία με λευκό βοτσαλάκι, γαλάζια και διάφανα νερά, ενώ χαρακτηριστικό της είναι πως η ξηρά μπαίνει μέσα στη θάλασσα και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό και σπάνιας ομορφιάς αξιοθέατο. Η παραλία χωρίζεται σε οργανωμένη και ανοργάνωτη, ενώ είναι τόσο μεγάλη, που δεν θα νιώσεις ποτέ πολυκοσμία, καθώς ό,τι και να γίνει δεν χάνει την ηρεμία της.

Πολύ αγαπητή παραλία στους επισκέπτες είναι και το Κοκκινόκαστρο, με τους βράχους μέσα στη θάλασσα να δημιουργούν ένα άγριο τοπίο. Η κοσμική Χρυσή Μηλιά είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Αλοννήσου, με ψιλή άμμο και πεύκα που βουτούν μέσα στη θάλασσα.

Πριν φύγεις από το νησί μη ξεχάσεις να επισκεφτείς το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας, το οποίο είναι και το πιο μεγάλο της Ευρώπης, για να δεις εικόνες που ούτε καν θα φανταζόσουν για τον πλούτο του βυθού.

Αν σκέφτεσαι φέτος να πεις το μεγάλο «ναι» στην Αλόννησο, μην αργείς να κλείσεις κατάλυμα, πάντως, καθώς και αυτήν την καλοκαιρινή σεζόν, οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν προορισμούς που φημίζονται για την ηρεμία που χαρίζουν απλόχερα σε ντόπιους και παραθεριστές.

ειδήσεις τώραπροορισμοίΑλόννησος