Travel|31.05.2022 07:30

Το απέραντο γαλάζιο της Βόρειας Ελλάδας: Το μια σταλιά νησάκι που κοντράρει στα ίσα τις Κυκλάδες

Newsroom

Ένα νησάκι μια σταλιά απέναντι από τη Χαλκιδική, συγκεντρώνει τα βλέμματα Ελλήνων και ξένων παραθεριστών με την καταγάλανη ομορφιά του. Στον κόλπο του Αγίου Όρους, εκεί που τα νερά καθρεφτίζουν τον ουρανό και η άγρια φύση οργιάζει, υπάρχει ένα μικρό νησάκι ονόματι Αμμουλιανή, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο εξωτικούς και συνάμα ήσυχους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας.

Η Αμμουλιανή περιβάλλεται από μαγευτικές ακρογιαλιές τιρκουάζ νερών και ολόλευκης αμμουδιάς, ενώ οι ρυθμοί ζωής δεν θυμίζουν σε τίποτα πως βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κοσμοπολίτικη Χαλκιδική. Το νησί ενδείκνυται για όσους αγαπούν τη φύση, την άγρια ομορφιά και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής.

Όσο για τις σποραδικές βροχούλες που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους τις απογευματινές ώρες κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο; Υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν λίγο το κλίμα, αλλά διαρκούν λίγο και χαρίζουν μυρωδιές μοναδικές. Σα να λέμε πως έχουν και τα καλά τους.

Ο οικισμός της Αμμουλιανής

Αμφιθεατρικά χτισμένος, γεμάτος όμορφες κεραμοσκεπές, σοκάκια που θυμίζουν κυκλαδονήσι και τεράστιους κήπους, ο οικισμός της Αμμουλιανής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «χαρτιά» του τουρισμού της.

Το γραφικό λιμανάκι της με τις βαρκούλες σε προκαλούν να περπατήσεις γύρω του και να καθίσεις για φαγητό σε κάποιο από τα μαγαζάκια του, ώστε να απολαύσεις φρέσκο ψάρι και μαμαδίστικο φαγητό. Περπατώντας προς τα ανηφορικά δρομάκια, θα φτάσεις στο υψηλότερο σημείο του χωριού και από εκεί θα δεις την υπέροχη θέα προς το Άγιο Όρος, που ιδιαίτερα το απόγευμα που ο ουρανός παίρνει το μωβ χρώμα του και τα κάνει όλα ακόμα πιο γραφικά, είναι το κάτι άλλο.
Ο λάτρεις της πεζοπορίας θα χαρούν τα ιδιαίτερα μονοπάτια του νησιού, τα οποία είναι κατάφυτα και φιλοξενούν σπάνια πουλιά, μιας και η Αμμουλιανή είναι καταφύγιο. Καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου ορειβατικά παπούτσια, καθώς υπάρχουν κάποια μονοπάτια που θεωρούνται απαιτητικά, αν αποφασίσεις να τα εξερευνήσεις.

Στα καταγάλανα νερά της Αμμουλιανής

Η αλήθεια είναι πως το μεγαλύτερο ατού του νησιού και ο κύριος λόγος για να το επισκεφτείς, είναι τα τιρκουάζ νερά των υπέροχων παραλιών του. Πρόκειται για παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες που θυμίζουν εικόνες που βλέπουμε μόνο σε χολιγουντιανές παραγωγές.
Η πιο αγαπημένη και πολυφωτογραφημένη παραλία του νησιού είναι οι Αλυκές, ενώ η πιο ήρεμη είναι το Καραγάτσι, στο οποίο μπορείς να κάνεις και γυμνισμό αν θέλεις. Το Πόρτο Άγιο, ο Άγιος Γεώργιος και η Μεγάλη Άμμος είναι κάποιες από τις πιο ωραίες επιλογές, ανάλογα με τα γούστα σου. Όλες είναι οργανωμένες, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ αν δεν έχεις διάθεση να ταλαιπωρηθείς ιδιαίτερα, προτίμησε να πας νωρίς το πρωί ή πιο αργά το μεσημέρι.

Μη χάσεις τον θαλάσσιο γύρο

Νοίκιασε βάρκα από την παραλία Μεγάλη Άμμος και κάνε τον γύρο του νησιού. Έτσι θα συναντήσεις βραχώδεις ακτές που δεν μπορείς να προσεγγίσεις με το αυτοκίνητο, αλλά και μεγάλες σπηλιές για υποβρύχια εξερεύνηση με μάσκα.

Ο βυθός με την ποικιλία υποθαλάσσιας ζωής θα σε μαγέψει. Με τη βάρκα θα συναντήσεις το σύμπλεγμα των νησίδων Δρένια και τα ακατοίκητα νησάκια Τηγάνι, Ποντίκι και Γαϊδουρονήσι, εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Μόνο αν κάνεις τον θαλάσσιο γύρο του νησιού θα μπορείς να λες πως έχεις δει όλες τις ομορφιές του και θα αντιληφθείς τους λόγους για τους οποίους η Αμμουλιανή συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πιο εξωτικών περιοχών της χώρας.

Για να φτάσεις στην Αμμουλιανή θα πρέπει να πάρεις το ferry από την παραλία Τρυπητή και να μείνεις εν πλω μόνο 10 λεπτά, με τα δρομολόγια να πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μισή ώρα.

Αν φέτος το πρόγραμμά σου έχει τη Βόρεια Ελλάδα, ξέρεις πολύ καλά πού πρέπει να βρεθείς. Κλείσε το κατάλυμά σου νωρίς, καθώς τις περιόδους της αυξημένης ζήτησης η Αμμουλιανή έχει φουλ πληρότητα και λόγω του μικρού μεγέθους της, μπορεί να… μείνεις εκτός προτού το καταλάβεις.

ειδήσεις τώραΑμμουλιανήΧαλκιδική