Travel|16.06.2022 07:30

Τιμές & παραλίες-όνειρο, υπέροχο φαγητό, δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο: Το πιο ήρεμο και γραφικό νησάκι του Αιγαίου λέει «όχι» στις ξαπλώστρες

Newsroom

Ανάμεσα στα μεγαθήρια του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται ένα μικρό νησάκι ό,τι πρέπει για ξεκούραση που στολίζει το νοτιοανατολικό Αιγαίο και χαρίζει πληθώρα επιλογών σε όσους αναζητούν διακοπές μακριά από τη φασαρία.

Οι Λειψοί, το νησί της θεάς Καλυψώς, λατρεύονται από Έλληνες και ξένους παραθεριστές, με τους θερμούς υποστηρικτές τους να διαλαλούν πως αρκεί μία και μοναδική επίσκεψη για να μπεις και εσύ στο κλαμπ τους. Αρκεί μόνο να αποζητάς την απόλυτη ηρεμία, μακριά από τις ορδές τουριστών και τη νυχτερινή διασκέδαση όπως την έχουμε γνωρίσει στα ελληνικά νησιά.

Οι Λειψοί φημίζονται για την ήρεμη ατμόσφαιρά τους, την αδιανόητη ομορφιά των φυσικών τοπίων τους και τα κρυστάλλινα νερά των παραλιών τους. Η φιλοξενία των κατοίκων είναι παροιμιώδης, καθώς δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως από την πρώτη στιγμή θα σε κάνουν να νιώσεις σαν ντόπιος. Τα πανηγύρια που στήνονται στα καλντερίμια της Χώρας, σχεδόν καθημερινά τον Αύγουστο, σε βάζουν για τα καλά στο κλίμα του μαγευτικού καλοκαιριού στο νησί.

Οι παραλίες των Λειψών

Οι παραλίες των Λειψών είναι πεντακάθαρες και φημίζονται για τα κρυστάλλινα, καταπράσινα και διαυγή νερά τους αλλά και για την έλλειψη… ξαπλώστρας! Εκεί, βλέπεις, τα πάντα είναι απλά και παραδοσιακά, σαν βγαλμένα από άλλη εποχή.

Η πιο δημοφιλής και αγαπητή παραλία των Λειψών είναι η Κατσαδιά. Μια απάνεμη ακτή με γαλαζοπράσινα νερά και ένα γραφικό ταβερνάκι εκεί που σκάει το κύμα. Τα μεγάλα δέντρα που την περιτριγυρίζουν χαρίζουν σκιά και δροσιά.

Ο Κάμπος είναι μια παραλία με κύριο χαρακτηριστικό της το στενόμακρο σχήμα της. Τα νερά είναι ρηχά, οπότε… ό,τι πρέπει για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ τα αρμυρίκια προσφέρουν αρκετή σκιά.

Το Τουρκόμνημα, από την άλλη, είναι ένας μικρός απομονωμένος όρμος, που ενδείκνυται για ζευγάρια, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην έχει άλλους λουόμενους πέρα από εσάς. Το  μέρος φημίζεται για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμά του, οπότε καλύτερα να βρεθείς εκεί απόγευμα.

Η παραλία Λιεντού είναι η πιο όμορφη παραλία των Λειψών και μία από τις πιο ιδιαίτερες του Αιγαίου. Η ομορφιά της είναι εξωτική και η χρυσή άμμος κάνει τα νερά να διαφανίζουν, γύρω από τα πυκνά αλμυρίκια. Αν, ωστόσο, προτιμάς τις παραλίες με βότσαλο, πρέπει να δεις την Χοχλακούρα, τον Ξηρόκαμπο και το μοναδικό Μονοδένδρι.

Μην σκεφτείς να πάρεις αυτοκίνητο μαζί σου στους Λειψούς, αφού δεν θα το χρειαστείς. Στο νησί κυκλοφορούν ελάχιστα τροχοφόρα και τα περισσότερα ανήκουν στους ντόπιους. Σημείο συνάντησης αποτελεί η Χώρα με τα όμορφα καλντερίμια, τα γραφικά καφενεδάκια και τα ταβερνάκια. Τα μπλε – λευκά σπιτάκια που βρίσκονται αμφιθεατρικά χτισμένα σε έναν φυσικό όρμο, κλέβουν την παράσταση.

Τι τρώμε στους Λειψούς

Οι Λειψοί φημίζονται για το καλό, σαν σπιτικό μαγειρευτό φαγητό και τους ψαρομεζέδες. Τα τραγανά πιταρούδια, οι φαβοκεφτέδες και το γεμιστό καλαμάρι είναι λίγα μόνο από τα καλούδια που πρέπει να απολαύσεις για να συνοδεύσεις το ουζάκι σου δίπλα στη θάλασσα.

Το μελωμένο ξηροτήγανο με την κανέλλα και το καρύδι είναι το πιο νόστιμο γλυκό που θα δοκιμάσεις στους Λειψούς και όπου στο προσφέρουν σαν κέρασμα, μην πεις όχι.

Πεζοπορία στο νησί

Οι Λειψοί είναι ένα νησί με πολλά και ενδιαφέροντα μονοπάτια. Οι λόφοι του νησιού περιμένουν να τους ανακαλύψεις, μαζί με τις ρεματιές, τους κάμπους και τα δάση που είναι γεμάτα με μεγάλους κέδρους.

Extra tip: Πάρε μαζί σου εκτός από μαγιό, καπέλο, αντηλιακό και αθλητικά παπούτσια, αφού το νησί θα σε καλέσει σε υπέροχους περιπάτους μέσα στη φύση.

παραλίαΛειψοίειδήσεις τώραταξίδι