Travel|20.06.2022 07:30

Ονειρικά νερά, ελάχιστος κόσμος: Το νησί-outsider με τα ονειρώδη νερά του Ιονίου παραμένει μόνο για λίγους και καλούς

Newsroom

Λευκάδα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα και Ζάκυνθος είναι σίγουρα οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας ακούγοντας τη λέξη «Ιόνιο». Μια λίγο πιο πολύπλοκη σκέψη μας φέρνει στο νου τα αδιανόητα καταγάλανα νερά, την άγρια εναλλαγή πράσινου και μπλε, την ξέφρενη νυχτερινή ζωή στα πιο δημοφιλή και τουριστικά νησιά των Επτανήσων και σίγουρα κάποιες διακοπές του παρελθόντος, ή κάποιο ραντεβού που ακόμα δεν έχουμε κλείσει.

Το σύμπλεγμα συμπληρώνεται από τους Παξούς, την Ιθάκη και το όμορφο Μεγανήσι, ωστόσο οι ομορφιές δεν σταματούν εκεί, καθώς στα πανέμορφα Επτάνησα υπάρχουν και κάποια μικρά νησάκια που ενώ δεν πρωταγωνιστούν, χαρίζουν μαγευτικές εικόνες και παραμυθένιες βουτιές σε νερά μοιάζουν βγαλμένα από καλοκαιρινό όνειρο.

Ο Καστός είναι ένα από τα μικρά νησάκια του Ιονίου (μαζί με τη Ψέριμο, τους Αρκιούς, τον Κάλαμο και τα Αντικύθηρα), που ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 κατοικείται από 78 άτομα, παραμένει άγνωστο στο μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού. Το μικρό αυτό νησάκι -το οποίο αποτελεί το μικρότερο κατοικημένο του Ιονίου- απέχει 6 χιλιόμετρα από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας και 1 ναυτικό μίλι από το εξίσου μικρό και άγνωστο νησάκι, Κάλαμο.

Για να φτάσεις στον Καστό, θα πρέπει να πάρεις το καϊκάκι από τον Μύτικα ή το καραβάκι από τη Λευκάδα, χωρίς ωστόσο να μπορείς να περάσεις μαζί το αυτοκίνητό σου. Στο νησί θα τα δεις όλα με τα πόδια και δεν θα δυσκολευτείς καθόλου, καθώς περπατιέται ολόκληρο πολύ εύκολα και μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Ελάχιστα μικρά σπιτάκια με κεραμοσκεπές μαζεμένα στο κέντρο του νησιού, νερά καταγάλανα, βαρκάκια που αράζουν και ψαράδες που ρίχνουν τα δίχτυα τους, είναι οι εικόνες που πρωταγωνιστούν. Σήμα κατατεθέν του νησιού, ένας μεγάλος νερόμυλος που αποτελεί και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του. Με δύο λόγια, ο Καστός θα μπορούσε να είναι η πιο ονειρική εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού στην πιο απλή μα σπουδαία εκδοχή του.

Στο νησί θα συναντήσεις κάποια cafe-bar, μερικές ταβέρνες και ελάχιστα ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς αυτά είναι αρκετά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ελάχιστων τουριστών που το προτιμούν για τις διακοπές τους κάθε χρόνο.

Πού κολυμπάμε

Η Λίμνη, ο Άγιος Αιμιλιανός, τα Αμπελάκια, το Βρισίδι και το Καμίνι αποτελούν μερικές από τις πλέον αγαπημένες παραλίες του νησιού, στις οποίες φτάνεις είτε με καϊκάκια, είτε με τα πόδια. Φυσικά, όλες είναι ανοργάνωτες και ερημικές.

Τα νερά είναι διάφανα και μοιάζουν να χάνονται μέσα στο πράσινο τοπίο, δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό. Πάρε μαζί σου μάσκα, ομπρέλα και καφέ και πήγαινε να απολαύσεις το μπάνιο σε νερά που λίγοι και τυχεροί έχουν την πολυτέλεια να βουτούν…
Αν από τη μία αγαπάς το Ιόνιο και τα νησιά του, αλλά από την άλλη η ανάγκη να αποφύγεις την πολυκοσμία και να δεις κάτι διαφορετικό είναι επιτακτική, ο Καστός σε περιμένει.

Άφησε πίσω οτιδήποτε σε απασχολεί και γνώρισε ένα από τα πιο άγνωστα, μα συνάμα και από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Καστόςδιακοπέςειδήσεις τώρα