Travel|17.07.2022 08:19

Με 12 ευρώ φτάνεις στον παράδεισο: Η παραλία των Κυκλάδων που αποθεώνουν τα διεθνή Μέσα

Newsroom

Για τους λάτρεις των Κυκλάδων η Φολέγανδρος αποτελεί το πληρέστερο νησί του συμπλέγματος και καθόλου τυχαίο δεν είναι πως ήδη από τις ημέρες του Πάσχα η πληρότητα αγγίζει ποσοστά… Αυγούστου.

Οι διακοπές στη Φολέγανδρο είναι ήρεμες και μυσταγωγικές, με το νησί να αποτελεί «λιμάνι» για όλους εκείνους που αγαπούν τις ανοργάνωτες παραλίες, τα γραφικά σοκάκια και τα ωραία καφενεδάκια που δίνουν παλμό στη Χώρα της μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η Φολέγανδρος, εκτός από όλα τα παραπάνω, κρύβει ακόμα έναν άσσο στο μανίκι της, ο οποίος αφορά στην πιο όμορφη παραλία της η οποία μπαίνει στη λίστα με τις πιο ιδιαίτερες της Ελλάδας ολόκληρης.

Ο λόγος για το μαγευτικό Κάτεργο, το οποίο φιγουράρει με υπερηφάνεια σε δεκάδες αφιερώματα των διεθνών Μέσων για τις δημοφιλέστατες Κυκλάδες, με κύριο χαρακτηριστικό του τον τεράστιο βράχο που στέκεται στη μέση της ακτής του. Το Κάτεργο είναι μια μεγάλη παραλία με ψιλό βοτσαλάκι, λευκή, ψιλή άμμο και γαλανά, δροσερά νερά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παραλίας είναι πως οριοθετείται από πανύψηλα και απόκρημνα βράχια, τα οποία δεν είναι παρά ένα ακόμα plus στο έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερο τοπίο.

Από το Κάτεργο θα έχεις θέα τη νησίδα Πελαγία, τον τεράστιο βράχο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και οι ντόπιοι αποκαλούν «Κλέφτικο». Στην εντυπωσιακή νησίδα, οι νεότεροι και οι πιο περιπετειώδεις της παραλίας, φτάνουν κολυμπώντας και κάνουν βουτιές. Η απόσταση δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή και αν ανήκεις στου τολμηρούς μία βουτιά από εκεί επιβάλλεται να την κάνεις.
Ένα από τα πιο περίεργα στοιχεία του Κάτεργου είναι η πολύ υψηλή θερμοκρασία που σημειώνεται στο μέρος, η οποία μπορεί να ξεπερνά εκείνη του υπόλοιπου νησιού ακόμα και 5 βαθμούς Κελσίου. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που τα νερά του φαίνονται στους λουόμενους ιδιαιτέρως δροσερά.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως κοντά στην ακτή υπάρχουν και θερμές πηγές, ενώ ευθύνη γι’ αυτό φέρουν και τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Μήλου, τα οποία βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση. Για αυτό το λόγο πρέπει να φροντίσεις να πας μια μέρα που δεν θα έχει μελτέμια, ώστε να μπορείς να καθίσεις όση περισσότερη ώρα μπορείς μέσα στη θάλασσα. Εξάλλου το Κάτεργο είναι ό,τι πρέπει για κολύμπι.

Οι ντόπιοι αναφέρουν πως η παραλία πήρε τη συγκεκριμένη ονομασία, καθώς παλαιότερα οι κάτοικοι πήγαιναν εκεί για να προμηθευτούν αιματίτη, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως κόκκινη μπογιά, ώστε να βάφουν τα πλοία τους. Η εργασία εκεί ήταν πολύ δύσκολη, οπότε το όνομα Κάτεργο έμοιαζε μονόδρομος.

Για να φτάσεις στην παραλία θα χρειαστεί να πάρεις το καραβάκι που εκτελεί τη διαδρομή με αφετηρία το λιμάνι του Καραβοστάση.
Το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ, όμως δεν θα μετανιώσεις καθόλου τα χρήματα που θα δώσεις. Φρόντισε να έχεις μαζί σου ομπρέλα, μάσκα για εξερεύνηση στον βυθό και νερό και θα περάσεις την πιο όμορφη ημέρα των διακοπών σου…

ελληνικά νησιάΚυκλάδεςειδήσεις τώραΦολέγανδροςπαραλίες