Travel|19.08.2022 07:30

Κάτω Κουφονήσι: 3 ονειρικές παραλίες-πισίνες για τις τελευταίες βουτιές του Αυγούστου

Newsroom

Για τους λάτρεις των Κυκλάδων το Κάτω Κουφονήσι πάντα θα αποτελεί είτε τον αιώνιο έρωτα, είτε το μεγάλο απωθημένο. Το μικρό, ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το Πάνω Κουφονήσι και ανάμεσα στη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Αμοργό, αρκεί μόνο μια φορά να το επισκεφτείς και δεν θα θελήσεις ποτέ ξανά να κολυμπήσεις μακριά από τα θεσπέσια νερά του.

Το Κάτω -ή Μικρό- Κουφονήσι ζει και αναπνέει κυριολεκτικά από τους ελεύθερους κατασκηνωτές, οι οποίοι το χρίζουν ως top προορισμό για τις πιο εναλλακτικές και χαλαρές διακοπές που εξασφαλίζει σε όσους το επιλέξουν.

Εκεί, θα βρεις μονάχα μία ταβέρνα, η οποία σερβίρει καφέ και μαμαδίστικο φαγητό από τις 09:00 το πρωί έως τις 23:00 το βράδυ. Όλο το υπόλοιπο νησί -το οποίο περπατιέται με τα πόδια σε λιγότερο από μιάμιση ώρα- είναι μόνο παραλίες. Και για να ακριβολογούμε, από παραλίες σκέτα αριστουργήματα.

Για να κάνεις διακοπές στο Κάτω Κουφονήσι, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είσαι κατασκηνωτής, αφού μπορείς να περνάς από το Πάνω νησί με τις μικρές λάντζες που εκτελούν δρομολόγια δύο φορές την ώρα, από το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ. Η αλήθεια είναι πως οι διακοπές σε ένα μέρος χωρίς ρεύμα και ανέσεις μπορεί να σου ακούγονται… αγώνας επιβίωσης, ωστόσο με το που πατάς το πόδι σου εκεί αντιλαμβάνεσαι πως κάπως έτσι αδειάζουν στα αλήθεια οι μπαταρίες.

Οι παραλίες στο Κάτω Κουφονήσι

Βάλε στο νου σου πως στο μικρό, αξιολάτρευτο νησάκι των Μικρών Κυκλάδων, η οργάνωση είναι κάτι που δεν υφίσταται, όπως και η σκιά, η οποία κάνει ελάχιστες ώρες την ημέρα την εμφάνισή της. Όμως, στις απίστευτες ακτές του θα βιώσεις την απόλυτη χαλάρωση και θα βρίσκεσαι όλη την ημέρα μέσα στο νερό, πράγμα που θα σε κάνει να μη χρειάζεσαι τίποτα περισσότερο από πολύ νερό και καλή παρέα.

Το Νερό

Με τη λάντζα από το Κάτω Κουφονήσι θα χρειαστείς κάτι λιγότερο από 10 λεπτά για να βρεθείς στην απίστευτη παραλία του Νερού. Πρόκειται για μια αμμώδη ακτή με σμαραγδένια νερά και σχεδόν πάντα αρκετό -για τα δεδομένα του Κάτω Κουφονησίου- κόσμο. Η θάλασσα είναι βαθιά, η παραλία πανέμορφη, με τα βράχια στην άκρη να κάνουν το τοπίο ακόμα πιο ονειρώδες.

Στο Νερό θα δεις κόσμο που απολαμβάνει την ηλιοθεραπεία και το μπάνιο του γυμνός, ανάμεσα σε λουόμενους που φορούν κανονικά το μαγιό τους. Η εμπειρία του γυμνισμού σε μια αρκετά πολυσύχναστη παραλία είναι μοναδική και η ελευθερία που βιώνεις, όπως και να αποφασίσεις να κάνεις τον μπάνιο σου, θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό σου.

Εξάλλου, είναι γνωστό πως στο Κάτω Κουφονήσι, η φιλοσοφία των ανθρώπων αφήνει εκτός τα σχόλια, την κριτική και κάθε άλλο αρνητικό συναίσθημα.

Η Χαβάη

Περπατώντας για περίπου 15 λεπτά το δρόμο της εκκλησίας, θα βρεις την ξεχωριστής ομορφιάς παραλία Χαβάη, μια εκ των πιο εντυπωσιακών ακτών των Μικρών Κυκλάδων. Μια μικρή παραλία, η οποία όσο περνούν τα χρόνια λόγω κυμάτων μικραίνει ακόμα περισσότερο. Σε συνδυασμό δε με την ιδιαίτερη απόχρωση των νερών που μόνο στο Ιόνιο συνηθίζουμε να βλέπουμε, το τοπίο θυμίζει ξεκάθαρα… Χαβάη.

Μικρές σπηλιές γύρω από την μικρή παραλία γίνονται σποτ για τέλειες φωτογραφίες και το μεγάλο πλεονέκτημα, είναι πως σχεδόν πάντα θα την χαρείς μόνος σου. Ηρεμία, χαλάρωση και μπάνιο στη Χαβάη, η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες που βλέπουμε στα εξωτικά μέρη του εξωτερικού, είναι στοιχεία που θα έχεις να θυμάσαι για πάντα. Φρόντισε μόνο να πας όταν δεν θα φυσάει γιατί είναι πιθανό τα κύματα να είναι μεγάλα και να δυσκολέψουν την παραμονή σου στην παραλία.

Δέτης

Ο Δέτης είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραλίες των επισκεπτών του Κάτω Κουφονησίου και ένας σημαντικός λόγος είναι πως χαρίζει σκιά κάτω από τις σπηλιές του, για τους πρώτους τυχερούς. Για να φτάσεις στην αμμουδερή παραλία του Δέτη, θα πρέπει να περπατήσεις περίπου 10 λεπτά τον δρόμο του κάμπινγκ, διαδρομή εύκολη και με πολύ εντυπωσιακή θέα, που σχεδόν θα σε αναγκάσει να σταματάς συνεχώς για φωτογραφίες.

Τα νερά της παραλίας είναι σμαραγδί και παγωμένα, ενώ προστατεύεται από τα μελτέμια, οπότε θα την χαρείς όποτε και να την επισκεφτείς. Οι λουόμενοι, συνηθίζουν να στήνουν σκηνές στην ακτή γι’ αυτό φρόντισε να πας οργανωμένος.

Έχε στο μυαλό σου, πως δεν είναι δυνατόν να σου περιγραφεί η εμπειρία του Κάτω Κουφονησιού, η ηρεμία των ανθρώπων του, η χαρά που σε κάνει να νιώθεις, ούτε από ένα κείμενο, ούτε καν από τις φωτογραφίες. Πρέπει να βρεθείς εκεί για να αντιληφθείς τη μαγεία και την ενέργεια που χαρίζει αυτός ο τόπος. Και τότε είναι βέβαιο πως θα του δώσεις ραντεβού και για του χρόνου.

Το Κάτω Κουφονήσι είναι από μόνος του τρόπος διακοπών και εμπειρία που πρέπει να βιώσεις για να έχεις άποψη. Οπότε, όταν θα σου δοθεί ευκαιρία να κολυμπήσεις στα σμαραγδένια του νερά, φρόντισε να την αρπάξεις.

παραλίεςΚουφονήσιΚουφονήσιαπαραλίαειδήσεις τώρα