Travel|06.09.2022 07:30

Εκδρομή στο νησάκι της διπλανής πόρτας: Ιδού ο απόλυτος προορισμός για τα ταξίδια-εξπρές μέσα στον Σεπτέμβρη

Newsroom

Πόσα γνωρίζεις από… Σαρωνικό; Αν οι εμπειρίες σου είναι περιορισμένες, τώρα είναι η ιδανική εποχή για να γνωρίσεις τις ομορφιές του και -πίστεψέ μας- δεν θα το μετανιώσεις.

Για τον μήνα που διανύουμε, ιδανική επιλογή είναι η Μονή Αίγινας.

Ο λόγος για ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι σε απόσταση αναπνοής από την κοσμοπολίτισσα Αίγινα, το οποίο κρατά ζωντανό το καλοκαιρινό όνειρο μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Η λιλιπούτεια Μονή, μία κουκίδα γης στη θάλασσα του Αργοσαρωνικού αποτελεί και καταφύγιο άγριων ζώων.

Το νησί είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και «σκεπασμένο» από πευκοδάση. Όσο για τα νερά του; Είναι τιρκουάζ και χαρίζουν αίσθηση εξωτικού νησιού.

Οι παραλίες στη Μονή

Για να φτάσεις στη Μονή θα πάρεις το καραβάκι από την Πέρδικα, το οποίο θα σε αφήσει σε μια μικρή και οργανωμένη αμμουδερή παραλία με νερά σε εξωτικά χρώματα και δέντρα που φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, χαρίζοντας πράσινες αποχρώσεις στο νερό. Στην κεντρική παραλία του νησιού λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο beach bar που θα κάνει τη διαμονή σου πιο εύκολη και σαφώς πιο ευχάριστη.

Αν, ωστόσο, είσαι από εκείνους που προτιμούν να κάνουν το μπάνιο τους πιο ερημικά, αρκεί να πάρεις το μονοπάτι της κεντρικής παραλίας, το οποίο μετά από 4 λεπτά περπάτημα θα σε οδηγήσει σε ένα πανέμορφο μέρος γεμάτο βραχάκια, που καταλήγουν σε βαθιά κρυστάλλινα νερά, ιδανικά για βουτιές και κολύμπι.

Το μικρό αυτό νησάκι είναι καταπράσινο, με το δάσος του να είναι γεμάτο κέδρους, μαστιχόδεντρα, αγριελιές και πεύκα. Αν αγαπάς την πεζοπορία, έχε στο μυαλό σου πως το δάσος είναι γεμάτο με μονοπάτια, που καταλήγουν στο παρατηρητήριο, στο ψηλότερο μέρος του νησιού.

Η Μονή φιλοξενεί και πολλά ζώα, τα οποία πρέπει να προσέξεις για να μην τρομάξεις στη διαμονή σου, καθώς δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί. 30 παγώνια κάνουν τις βόλτες τους στην παραλία, ενώ περίπου 70 κρι κρι φτάνουν ως την ακτή για να βρουν νερό και τροφή. Σύμφωνα με τις καταγραφές, 7 ελαφάκια κυκλοφορούν ελεύθερα στο μαγευτικό δάσος.

Όσο για το πώς βρέθηκαν τα ζώα στο νησί;

Για 30 ολόκληρα χρόνια -από το 1960 έως το 1990- στο νησί λειτουργούσε ένα οργανωμένο κάμπινγκ της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης. Τα μέλη της λέσχης ήταν εκείνα που έφεραν στη Μονή τα πρώτα ζώα, τα οποία αναπαράχθηκαν και έφτασαν να αποτελούν αρκετά μεγάλο πληθυσμό στο οικοσύστημα. Τα περασμένα χρόνια ζούσαν στο νησί πόνυ, αλογάκια και λαγοί, τα οποία δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Μία εκδρομή στη Μονή μέσω Αίγινας, ακόμα και για μονοήμερη εξόρμηση, θα είναι πάντα η καλύτερη ιδέα για τα Σαββατοκύριακα του Σεπτέμβρη που ακολουθούν.

Μιλάμε, άλλωστε, για ένα νησί που επιμένει να κρατά το καλοκαίρι ζωντανό…

ΑργοσαρωνικόςΣαρωνικόςΑίγινα