Travel|25.09.2022 07:44

Φθινόπωρο στη Βιέννη: H πόλη του «Υπαστυνόμου Ρεξ» των ‘90s σε καλεί να χορτάσεις μαγεία πριν τα Χριστούγεννα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Βιέννη (unsplash)
Βιέννη (unsplash)
Βιέννη (unsplash)
Βιέννη (unsplash)

Οι αιώνια ρομαντικοί, οι ερωτευμένοι, οι λάτρεις των μυθιστορημάτων αγάπης, του καφέ, της σοκολάτας και των επιβλητικών αρχιτεκτονικών θησαυρών, έχουν έναν διακαή πόθο αναφορικά με τα ταξίδια του εξωτερικού: τη μαγευτική Βιέννη.

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας που κάθε χειμώνα -και κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων- έχει την τιμητική της, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι εντός travel list σου αυτό το φθινόπωρο, καθώς φέτος είναι -ελπίζουμε- η μοναδική χρονιά που η Βιέννη θα στερηθεί την απόλυτα γιορτινή ατμόσφαιρά της, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η ενεργειακή κρίση.

Η αγαπημένη πόλη των Χριστουγέννων με τον καταπληκτικό στολισμό, αλλά και «πρωταθλήτρια» στις επιλογές των ταξιδιών του μέλιτος, είναι (και) το φθινόπωρο μια κούκλα, πιο οικονομική και πολύ πιο προσιτή από ό,τι θα την βρεις το Δεκέμβριο. Και επειδή, όπως είπαμε, ο φετινός χειμώνας θα τη βρει ελαφρώς πιο λιτά στολισμένη, τώρα είναι η ευκαιρία σου να την επισκεφτείς φθινόπωρο δίχως τύψεις που… θα χάσεις το καλύτερο.

Το ιστορικό κέντρο της Βιέννης, το οποίο αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2001, δικαίως θεωρείται ένα ζωντανό παραμύθι και μια «ωδή» στην κομψότητα. Επί της ουσίας, το κέντρο της πρωτεύουσας της Αυστρίας είναι μία μικρή πόλη μέσα στη μεγάλη πρωτεύουσα, κάτι που καταλαβαίνεις αμέσως μόλις την αντικρίσεις. Η Βιέννη, βλέπεις, είναι τόσο μοναδική που δεν θυμίζει σε τίποτα καμία άλλη πόλη της Ευρώπης.

Η Βιέννη είναι γεμάτη με καταπράσινα πάρκα, αριστοκρατικά ανάκτορα, γκαλερί τέχνης, οδούς γεμάτους με οίκους μόδας και φινετσάτα εστιατόρια. Είναι η πόλη εκείνη που οι «παλιοί» έχουμε άρρηκτα συνδέσει με τις τέσσερις πρώτες, original σεζόν της σειράς «Υπαστυνόμος Ρεξ» με τον Tobias Moretti, που λάτρεψαν μικροί και μεγάλοι ως Ρίτσαρτ Μόζερ, θαυμάζοντας παράλληλα τις ομορφιές μιας πόλης σκέτο όνειρο.

Ιδού ο οδηγός με όλα εκείνα τα σημεία της Βιέννης που δεν πρέπει να χάσεις, πολλά από τα οποία είδες και στη θρυλική σειρά των ‘90s:

Η Γειτονιά των Μουσείων

Η περιοχή MuseumsQuartier συγκεντρώνει όλα τα μουσεία της πόλης που αξίζει να επισκεφτείς, όπως το σύγχρονο MUMOK, το Leopold, το Lydwig αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Στη γειτονιά που είναι αφιερωμένη στη τέχνη, βρίσκονται οι κατοικίες και τα ατελιέ περισσότερων από 700 καλλιτεχνών, ύστερα από ένα κρατικό σχέδιο για την ανάπτυξη της μέχρι άλλοτε «παρατημένης» περιοχής. Πλέον, η Γειτονιά των Μουσείων σφύζει από τουρισμό και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τόπους τέχνης της Ευρώπης.

Το Εβραϊκό Μουσείο

Το 1895 ιδρύθηκε στη Βιέννη το παλιό Εβραϊκό Μουσείο, ωστόσο έκλεισε τις πόρτες του το 1938 λόγω των Ναζί, ύστερα από ένα «πλιάτσικο» στα πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής του. Το 1988 το Μουσείο άνοιξε και πάλι, για να μετακομίσει το 1993 στο Dorotheergasse. Τ0 2000 δημιουργήθηκε ένα παράρτημα που δέχεται επισκέπτες και έχει απομεινάρια της μεσαιωνικής συναγωγής. Τα δύο μουσεία πλέον λειτουργούν μαζί και αφηγούνται την ιστορία των Εβραίων μέχρι και σήμερα. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται ίσως για το πιο ενδιαφέρον μουσείο της πόλης και εκείνο που περιγράφει λεπτομερέστατα τη φρικαλεότητα που βίωσαν οι Εβραίοι της Βιέννης.

Τα ανάκτορα Schonbrunn (Σενμπρούν)

Το όνομα του τεράστιου παλατιού που στολίζει τη δυτική πλευρά της πόλης δεν είναι τόσο γνωστό όσο το προσωνύμιο του, «Οι Βερσαλλίες της Αυστρίας». Πρόκειται για τα ανάκτορα στα οποία φυγαδεύτηκε η πριγκίπισσα Σίσσυ μαζί με τον σύζυγό της, όταν δεν άντεχε την πίεση και τον έλεγχο της πεθεράς της.

Το πανέμορφο παλάτι είναι χτισμένο σε μπαρόκ ρυθμό, τον ρυθμό στον οποίο είναι χτισμένη ολόκληρη η Βιέννη και αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα της βιεννέζικης αρχιτεκτονικής.

Μην ξεχάσεις το «Φιλί»

Μία επίσκεψη στο παλάτι Belvedere θα σου μείνει αξέχαστη και θα σου δώσει την ευκαιρία να απολαύσεις από κοντά τον πιο διάσημο πίνακα του Gustav Klimt, με τίτλο «Το Φιλί». Η ιστορία λέει πως ο πίνακας απεικονίζει τον ζωγράφο σε ένα παθιασμένο φιλί με την σύντροφό του.

Αυτό που θα σε συνεπάρει εκεί, πάντως, είναι η νοσταλγική ατμόσφαιρα του παλατιού και οι καταπράσινοι κήποι που βρίσκονται γύρω του – οι οποίοι αποτελούν από μόνοι τους αξιοθέατο.

Για καφέ στο Cafe Central

Το Cafe Central είναι ένα από τα πιο ξακουστά της Ευρώπης. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό το 1876. Η φινέτσα του, η ποιότητά του, οι άνθρωποι που έχουν πιει καφέ στις καρέκλες του και η μυρωδιά που κατακλύζει τους γύρω δρόμους από τα καλούδια του, το κατατάσσουν πολύ ψηλά στη λίστα των αξιοθέατων της Βιέννης.

Λέγεται πως εκεί έχουν απολαύσει το πρωϊνό τους προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόυντ και ο ΛέωνΤρότσκι και αυτό από μόνο του σε κάνει να επιθυμείς να χαθείς στις ψηλοτάβανες αίθουσές του και να απολαύσεις νοητά την ιστορία που κρύβει πίσω του.

Η Βιέννη είναι μαγική, παραμυθένια και πληρέστατη. Πρόκειται για ένα ταξίδι που αυτή την εποχή είναι ήρεμο σε τουριστικό επίπεδο και σαφώς πιο προσιτό σε οικονομικό επίπεδο, οπότε αποτελεί ιδανικό προορισμό για ένα φθινοπωρινό τετραήμερο.

Έχε στο νου σου πως οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια ανεβαίνουν πολύ ήδη από τα μέσα του Νοέμβρη, όταν η πόλη φορά τα καλά της, στολίζεται και… σκορπά απλόχερα τη χρυσόσκονη των μαγικών Χριστουγέννων που εκείνη ζει εντονότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Αυστρίαειδήσεις τώραΒιέννη