Travel|05.10.2022 07:30

Για low budget εξορμήσεις: Η Λισαβόνα υπόσχεται να σου χαρίσει το ωραιότερο ευρωπαϊκό φθινόπωρο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Λισαβόνα / Unsplash
Λισαβόνα / Unsplash
Λισαβόνα / Unsplash
Λισαβόνα / Unsplash

Σε ένα γενικό πλαίσιο, οι χώρες δεν έχουν εποχές και όποτε και αν έχεις την ευκαιρία να βρεθείς σε κάποιο μέρος που δεν έχεις ξαναδεί, αξίζει να το κάνεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις που μοιάζουν να είναι πλασμένες για να τις συναντάς (κάθε) φθινόπωρο, ώστε να μαγεύεσαι κάθε φορά σα να είναι η πρώτη και να μένουν για πάντα μέσα στην καρδιά σου, στην πιο γοητευτική τουριστικά εκδοχή τους.

Μία από αυτές είναι και η μεθυστική Λισαβόνα, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας η οποία στέκει αμφιθεατρικά χτισμένη στην κοίτη του ποταμού Τάγου -του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής Χερσονήσου- με κάποια από τα κομμάτια της να μοιάζουν να έχουν μείνει «παγωμένα» στον χρόνο.

Η όμορφη και «ντροπαλή» Λισαβόνα δεν είναι αυτό που λέμε κοσμοπολίτικη, αντίθετα αναδύει ένα πιο ανθρώπινο και προσιτό προφίλ που παραπέμπει περισσότερο στη Μεσόγειο και σε όσα εμείς οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε γύρω μας. Η Λισαβόνα σύμφωνα με πορτογαλική εκδοχή του μύθου «γεννήθηκε» από τον Οδυσσέα, όταν ο ίδιος κατά την περιπλάνησή του για την επιστροφή του στην Ιθάκη ξέφυγε από τις Ηράκλειες στήλες και δημιούργησε ένα λιμάνι στη σημερινή τοποθεσία της Λισαβόνας. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθιζαν να την αποκαλούν «πόλη του Οδυσσέα».

Η πόλη μέχρι σήμερα διατηρεί μια παραδοσιακή και νοσταλγική αισθητική, που θα χαρείς να ανακαλύψεις στους φιλόξενους δρόμους της.

Στη Λισαβόνα θα περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια της συνοικίας Αλφάμα και θα επισκεφτείς τον μοναδικό καθεδρικό ναό της πόλης. Στο παρατηρητήριο της Miradouro de Santa Luzia θα αντικρίσεις ολόκληρη την πόλη πανοραμικά, αλλά και τον ποταμό Τάγο, ενώ ανηφορίζοντας στο Castelo Sao Jorge θα μαγευτείς από τη θέα και θα βγάλεις φωτογραφίες που… θα ζηλέψουν οι πάντες. Κυρίως οι λάτρεις των κάστρων.

Παράλληλα, εκεί που η παράδοση συναντά τον σύγχρονο τρόπο ζωής, θα δεις μεγάλες λεωφόρους, εμπορικούς πεζόδρομους, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολλές πλατείες ενώ θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά και τον τεράστιο ανελκυστήρα Elevador de Santa Justa, ο οποίος συνδέει δύο μεγάλες και ιστορικές συνοικίες.

Τι θα φας στη Λισαβόνα

Αν αγαπάς τα ψάρια, τα οστρακοειδή και γενικότερα τα θαλασσινά, στη Λισαβόνα θα απολαύσεις μία από τις πιο ωραίες κουζίνες της Ευρώπης. Φυσικά, ο φημισμένος μπακαλιάρος είναι το έδεσμα που πρωταγωνιστεί σε κάθε εστιατόριο και σε κάθε σπίτι, μιας και σύμφωνα με τους μάγειρες, υπάρχουν 365 πορτογαλικές συνταγές με το συγκεκριμένο ψάρι, μία για την κάθε ημέρα του χρόνου δηλαδή.

Η παραδοσιακή παέγια, την οποία θα βρεις στους καταλόγους ως arroz de marisco, και η ψαρόσουπα caldo verde, είναι τα πιάτα που επιβάλλεται να δοκιμάσεις. Κάθε πιάτο σου θα συνοδεύεται με παραδοσιακό κρασί από το Πόρτο. Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στο φαγητό, η Πορτογαλία θα σου θυμίσει πολύ την νησιωτική Ελλάδα, οπότε δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να απογοητευτείς γευστικά.

Η Λισαβόνα είναι μία πόλη που αξίζει να γνωρίσεις, οι τιμές της παραμένουν σχετικά καλές και τα Airbnb είναι άπειρα, για να βρεις το αγαπημένο σου μέσα στην πόλη ανάλογα με το budget σου.

Αν ψάχνεις μία όμορφη, ιδιαίτερη και οικονομική πόλη για ένα μαγευτικό τριήμερο μέσα στην καρδιά του φθινοπώρου, η Λισαβόνα είναι αυτό που ψάχνεις.

Πορτογαλίαειδήσεις τώραΛισαβόνα