Travel|17.10.2022 09:00

Άγιος Λαυρέντιος: Το υπέροχο χωριό του Πηλίου για τα πιο εναλλακτικά φθινοπωρινά τριήμερα

Newsroom

Ανάμεσα στην Τσαγκαράδα, τον Άη-Γιάννη, τη Μακρινίτσα και την Πορταριά, βρίσκεται ένα ακόμα χωριό του βουνού των Κενταύρων, πιο μικρό και εναλλακτικό αλλά εξίσου όμορφο, που υπόσχεται να μας χαρίσει εικόνες μοναδικές και στιγμές αξέχαστες που μόνο το Πήλιο θα μπορούσε.

Από πού, όμως, πήρε το ξεχωριστό όνομά του ο Άγιος Λαυρέντιος;

Προς τα τέλη του 14ου αιώνα, ένας αγιορείτης μοναχός που ονομαζόταν Λαυρέντιος εγκατέλειψε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας και έφτασε σε μια μοναδική τοποθεσία στα βουνά του Πηλίου, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από την καρδιά της πόλης του Βόλου. Στο χωριό, το μόνο που υπήρχε ήταν μια μικρή μονή πάνω στα θεμέλια τη οποίας έχτισε ένα τεράστιο μοναστήρι και έδωσε στον οικισμό το όνομά του, για να γίνει στη συνέχεια ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των επισκεπτών του Πηλίου.

Το χωριό άνθισε οικονομικά και τελικά Έλληνες της διασποράς έφταναν στα εδάφη του για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην πατρίδα, απασχολούμενοι με τη βιοτεχνία και το εμπόριο.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως μέχρι τον 18ο αιώνα στον Άγιο Λαυρέντιο ζούσαν πολλοί καλλιτέχνες, οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στο χωριό, με τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τόπο. Οι εύποροι κάτοικοι του χωριού έχτισαν επιβλητικά αρχοντικά να στέκουν αγέρωχα ανάμεσα στα πιο απλά σπίτια και να θυμίζουν κάτι από την εποχή εκείνη.

 

Η καταπληκτική κεντρική πλατεία του χωριού, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα σοκάκια, η μοναδική θέα σε ολόκληρο το Πήλιο και οι πολλές, ιστορικές βρύσες που μοιράζονται σε κάθε γωνιά του, είναι τα στοιχεία που εντάσσουν το χωριό στη λίστα με τους πιο αγαπημένους προορισμούς των φανατικών του Πηλίου.
Ο Άγιος Λαυρέντιος κυκλώνεται από ένα τεράστιο δάσος με οξιές και ελιές, το οποίο κάνει το περιβάλλον να μοιάζει άκρως αποκομμένο από το αστικό τοπίο, παρότι αυτό βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Η μοναδική πλατεία Χατζίνη

Στον Άγιο Λαυρέντιο θα έχεις την ευκαιρία να κάνει πεζοπορία κατά μήκος όλου του χωριού το οποίο αποτελεί στην ουσία ένα άκρως ενδιαφέρον πεζοπορικό μονοπάτι, φτιαγμένο για να το περπατήσουν όλοι – ανεξαρτήτως αντοχής. Ωστόσο, το σημείο συνάντησης, για καφέ, φαγητό και ποτό, είναι η πανέμορφη κεντρική πλατεία Χατζίνη.
Στην πλατεία θα συναντήσεις μικρά τουριστικά μαγαζάκια, παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια για μαγειρευτό φαγητό και θέα στο βουνό.

 

Στο σημείο αυτό θα νιώσεις πως σταματάει ο χρόνος και θα πάρεις όλες εκείνες τις ανάσες ξεκούρασης που χρειάζεσαι για να φορτίσεις τις μπαταρίες σου και να αποφορτιστείς από την ένταση της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας. Μην το σκεφτείς δεύτερη φορά λοιπόν.

Ο Άγιος Λαυρέντιος αποτελεί ένα από τα ελληνικά χωριά που συγκεντρώνουν σε κάθε γωνιά τους όλα εκείνα που αγαπάμε στην ελληνική επαρχία και κυρίως την αγνή και ανόθευτη παράδοση, που κανένας τόπος που έχει σημαδευτεί από τον μαζικό τουρισμό δεν μπορεί πλέον να μας χαρίσει.
Και ο Νοέμβριος, σύμφωνα με τους ντόπιους του, είναι ο καλύτερος μήνας για να τον επισκεφτείς.
Ακόμα το σκέφτεσαι;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΆγιος ΛαυρέντιοςΠήλιο