Travel|15.11.2022 07:30

Με θέα στις χιονισμένες Άλπεις: Η ελβετική πόλη-όνειρο που (πάντα θα) είναι ό,τι πρέπει για τα Χριστούγεννα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Unsplash)
(Unsplash)
(Unsplash)
(Unsplash)

Μια λίμνη με θέα στο βουνό και μία πόλη που συγκεντρώνει όλα όσα αγαπάμε στα χειμερινά ταξίδια του εξωτερικού. Tι άλλο να ζητήσει κανείς από μια χειμερινή απόδραση;

Αν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα και μόνο ένα χειμερινό ταξίδι στο εξωτερικό πριν ή -ακόμα καλύτερα- κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, η Ελβετία θα βρισκόταν σίγουρα πολύ ψηλά στη λίστα με τους must-visit προορισμούς. Μία από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες πόλεις της χώρας που στο μυαλό μας πάντα θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πεντανόστιμες ελβετικές σοκολάτες, αλπικά τοπία και ατελείωτο ρομάντζο, είναι η μικρή, αλλά παραμυθένια Λουκέρνη.

Δίχως ίχνος υπερβολής, βλέπεις, η Λουκέρνη συγκεντρώνει στους μικρούς δρόμους της, όλα όσα φανταζόμαστε πως έχει μια πόλη της Ελβετίας.

Πρόκειται για μια μικρή, μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής πόλη της κεντρικής Ελβετίας, με ασύλληπτη θέα στη λίμνη της Λουκέρνης και ιδιαίτερες δυνατότητες εξορμήσεων στα αλπικά χωριά. Με μια βόλτα με το τελεφερίκ της πόλης, θα «ταξιδέψεις» στο βουνό Pilatus, το οποίο θα σου χαρίσει θέα, τοπία υπέροχες φωτογραφίες και εμπειρίες που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Κάθε χρόνο, η Λουκέρνη υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στη φυσική ομορφιά της, την όμορφη λίμνη της, αλλά και τον ιδιαίτερο σιδηροδρομικό σταθμό της, ο οποίος είναι τυπικό δείγμα και πρότυπο ελβετικών τρένων.

Τι θα δεις στη Λουκέρνη

Η πεζογέφυρα Κάπελ, η οποία χτίστηκε το 1935 και κατέχει τον τίτλο της παλιότερης ξύλινης γέφυρας της Ευρώπης είναι μοναδικής ομορφιάς και ιδιαιτερότητας. Στο εσωτερικό της γέφυρας θα συναντήσεις περισσότερους από 150 πίνακες ζωγραφικής που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Καθένας από αυτούς αναπαριστά και «ζωντανεύει» μέρος της ιστορίας της πόλης. Σκέψου την επίσκεψη σου στη γέφυρα, ως μια ενδιαφέρουσα βουτιά στην ιστορία της Λουκέρνης.

Παράλληλα, το Ελβετικό Μουσείο Μεταφορών, μέσα στο οποίο θα συναντήσεις αεροπλάνα, τρένα, αυτοκίνητα και πλοία είναι το πιο δημοφιλές και πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο της πόλης.

Μην ξεχνάμε, όμως, πως η Λουκέρνη θεωρείται πόλη της υψηλής τέχνης. Το διάσημο Θέατρο της Λουκέρνης το οποίο λειτουργεί από το 1839, αξίζει κι αυτό την επίσκεψή σου, ενώ η έπαυλη στην οποία έζησε ο Βάγκνερ και η οποία έχει μετατραπεί σε μουσειακό χώρο τα τελευταία χρόνια, έχει κι αυτή την τιμητικής της. Δικαίως σαφώς.

Το λιοντάρι που πεθαίνει

Ιδιαίτερη θέση στην πόλη, έχει και το σκαλιστό μνημείο του λιονταριού που πεθαίνει, έργο του γλύπτη Thorvaldson, το οποίο χρονολογείται περίπου στο 1820. Το μνημείο αφιερώνεται στους Ελβετούς στρατιώτες που θυσίασαν τη ζωή τους κατά της διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελβετίας ολόκληρης.

Κρουαζιέρα στη λίμνη

Όσο εντυπωσιακά και αν είναι τα αξιοθέατα της πόλης, το βλέμμα και την καρδιά σου θα κλέψει η λίμνη Λουκέρνη και η θέα στις χιονισμένες Άλπεις που αυτή χαρίζει απλόχερα. Αν το επιτρέπει ο καιρός -ανάλογα τον αέρα-, μπες σε μια βάρκα για να κάνεις την κρουαζιέρα κατά μήκους της λίμνης.

Αν η ιδέα δεν σε δελεάζει ιδιαίτερα, έχε στο μυαλό σου ότι ακόμα και το περπάτημα γύρω από τη λίμνη είναι εμπειρία μοναδική.

Περαντζάδα στο ιστορικό κέντρο

Το κέντρο της Λουκέρνης είναι μικρό και περπατιέται πολύ εύκολα και άνετα σε πολύ λίγη ώρα. Είναι ιδανικό για βόλτα και ρομάντζο, για φαγητό και ποτό, από το πρωί ως το βράδυ. Φτάνοντας, πρέπει να γνωρίζεις πως η Λουκέρνη μόνο φτηνή επιλογή δεν θεωρείται, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ελβετία. Συμβουλή δική μας, πριν επιλέξεις το μέρος που θα καθίσεις για φαγητό, ενημερώσου για τις τιμές για να μη βρεθείς… προ (δυσάρεστης) εκπλήξεως.  Να σημειωθεί πως με λίγο ψάξιμο θα βρεις μαγαζιά για να φας με 10 - 15 ευρώ ανά άτομο.

Όσο για το κόστος των εισιτηρίων; Οι τιμές για το δρομολόγιο Αθήνα - Ζυρίχη ξεκινούν από τα 270€ πήγαινε-έλα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό το ταξίδι δεν θα το μετανιώσεις ποτέ…

Άλπειςειδήσεις τώραταξίδιΕλβετία