Travel|20.11.2022 08:31

Montone: Το μεσαιωνικό χωριό της Ιταλίας που θα σε κάνει να ξεχάσεις Ρώμη, Μιλάνο και Φλωρεντία

Newsroom

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Περούτζια, ανάμεσα σε βουνά και ποτάμια, βρίσκεται ένα χωριό που «μυρίζει» από χιλιόμετρα ιταλική επαρχία. Φέρει, μάλιστα, τον τίτλο του «ομορφότερου ιταλικού χωριού», με τη φήμη του να γεννά (τουριστικές) προσδοκίες.

Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία, Μπολόνια και άλλες τόσες διάσημες πόλεις βάζουν την Ιταλία ψηλά στην travel list των τουριστών του χειμώνα, όμως πριν φύγεις για την εκδρομή σου επιβάλλεται να μάθεις κάτι: η Ιταλία είναι πράγματι πανέμορφη, προσιτή και δικαίως ο πιο δημοφιλής προορισμός του εξωτερικού για τους Έλληνες, όμως τα μέρη που πρέπει να δεις δε σταματούν στις 5 μεγαλουπόλεις της.

Η Ιταλική επαρχία η οποία ιδιαιτέρως το χειμώνα χαρίζει στους ταξιδιώτες ασύλληπτες εικόνες και κάθε είδους εμπειρία, θεωρείται άψογη επιλογή για τους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν αποδείξει πως λατρεύουν το μεσαιωνικό στοιχείο και την απλότητα της φύσης ακόμα και στους πιο δημοφιλείς προορισμούς – στους οποίους θα περίμενε κανείς να αναζητήσουμε πιο…  grande στοιχεία.

Ένα από τα χωριά που αξίζει έστω για μια φορά στη ζωή σου να επισκεφτείς, είναι το πανέμορφο Montone, στην καρδιά της εξοχικής επαρχίας της Ούμπρια, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε απέραντους αμπελώνες, που χαρίζουν πράσινο χρώμα στο χωριό που κυκλώνεται από τα μεσαιωνικά πανύψηλα τείχη.

To μικροσκοπικό αυτό χωριό βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός ψηλού λόφου και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την γραφική Περούτζια. Θα βρεθείς εκεί, λοιπόν, είτε με αυτοκίνητο, είτε με τρένο απ’ την πόλη μέσα σε μισή ώρα. Όποια και αν είναι η επιλογή σου, το ταξίδι αυτό δεν θα βρεθείς να το μετανιώνεις λεπτό.

Το Montone βρίσκεται ακριβώς στη μέση των ποταμών Τίβερη και Καρπίνα, ενώ είναι γεμάτο πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλάκια λόγω των απότομων κλίσεων του εδάφους. Με δύο λόγια, σε αυτό το μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής χωριό, το αυτοκίνητο θα το αφήσεις στην είσοδο ήδη από την ώρα που θα φτάσεις. Καλά κατάλαβες: θα πηγαίνεις παντού με τα πόδια. Εξάλλου, το χωριό είναι τόσο μικρό που θα δεις και μόνος σου πως το περπάτημα είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για μικρούς και μεγάλους.

Το σπουδαιότερο αξιοθέατο του χωριού είναι η γοτθική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην περιοχή Borgo Vecchio, η οποία βρίσκεται εκεί από τον 14ο αιώνα. Θα έχεις την ευκαιρία να περιηγηθείς μέσα στην εκκλησία, όπου θα θαυμάσεις τοιχογραφίες του διάσημου ζωγράφου Bartolomeo Caporali. Αξίζει επίσης να δώσεις το «παρών» στο γειτονικό Μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, αλλά και στο Εθνογραφικό Μουσείο.

Γιατί Montone;

Το χωριό των 1.600 κατοίκων αγαπιέται όσο λίγα από τους Ιταλούς, αλλά και από τους τουρίστες που έχουν γυρίσει την επαρχία της Ιταλίας, λόγω της ομορφιάς, της γραφικότητας και της ηρεμίας που χαρίζει στον επισκέπτη. Οι έγνοιες εκεί δεν υπάρχουν, καθώς πρόκειται για ένα φυσικό ησυχαστήριο.

Φιδογυριστά καλντερίμια, ιστορικές εκκλησίες και όμορφα πολυφωτογραφημένα τοπία, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις, σε ένα ιταλικό χωριό που θα λατρέψεις με την πρώτη ματιά.

χωριόταξίδιπροορισμοίειδήσεις τώραΙταλία