Travel|25.11.2022 18:14

Πόσοι Πύργοι του Άιφελ υπάρχουν; Όταν το Μπουένος Άιρες αντιγράφει τα Φιλιατρά, που αντιγράφουν το Παρίσι

Αφροδίτη Γκόγκογλου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Όσοι τυχεροί έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Παρίσι σίγουρα θα περάσουν μία βόλτα από τον Πύργο του Άιφελ. Aκόμα κι αν δεν ανεβούν στο industrial κτίριο, που είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στον κόσμο, για να θαυμάσουν από το ύψος των 324 μέτρων την εκπάγλου καλλονής Πόλη του Φωτός, σίγουρα, σε κάποια βόλτα τους, στις όχθες του Σηκουάνα, θα τον πάρει κάπου το μάτι τους.

Οι λιγότερο τυχεροί, στην Ελλάδα, μπορούν να πεταχτούν μέχρι τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, για να θαυμάσουν τον εγχώριο «Πύργο του Άιφελ», κατά τι (συγκεκριμένα κατά 298 μέτρα) κοντύτερο, βέβαια, αλλά ό,τι μπορεί ο καθένας. Η κατασκευή του Πύργου των Φιλιατρών  οφείλεται στον ομογενή γιατρό και γλύπτη (καταγόμενο από τα Φιλιατρά) Χαράλαμπο Φουρναράκη ή Χάρρυ Φουρνιέ, όπως ήταν το καλλιτεχνικό παρατσούκλι του, έναν παράξενο και ονειροπόλο καλλιτέχνη που μέσα σε λίγα χρόνια γέμισε κυριολεκτικά την περιοχή του με διαφόρων ειδών αλλόκοτες καλλιτεχνίες, μεταξύ των οποίων την Υδρόγειο Σφαίρα του Φουρνιέ αλλά και το Κάστρο των Παραμυθιών, τη λησμονημένη μικρή Disneyland στο γειτονικό χωριό Αγρίλης.

Μετα – αποκαλυπτικός παράδεισος

Φαίνεται, ότι και το Μπουένος Άιρες έχει τους δικούς του Φουρνιέ αφού, λίγο έξω από την τεράστια αστική ζώνη με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύρια ανθρώπους, η πρωτεύουσα της Αργεντινής έχει τα δικά της, εκκεντρικά έργα τέχνης.

Στην έκταση με τις δεντροφυτεμένες γειτονιές που συνυπάρχουν με περιοχές πολεοδομικού χάους, πολλοί κάτοικοι έχουν εγείρει τα δικά τους, μεγαλοπρεπή έργα που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Δημιουργοί είναι συνήθως οικοδόμοι ή ιδιοκτήτες καταστημάτων, αν και υπάρχουν και ορισμένοι καλλιτέχνες που επιδιώκουν να αφήσουν την υπογραφή τους στη γειτονιά τους.

Λίγος μαγικός ρεαλισμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν: ένα ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, ένας δεινόσαυρους μεταξύ των χωματόδρομων μίας γειτονιάς γεμάτης χαμόσπιτα, δύο Minions στον κήπο ενός σπιτιού που χαιρετούν τους περαστικούς, ένα άγαλμα της Ελευθερίας στη μέση ενός βοσκοτόπου – οι δημιουργίες που ξεπηδούν η μία μετά την άλλη είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσες.

Πύργος του Άιφελειδήσεις τώραΜεσσηνίαΠαρίσιΜπουένος ΆιρεςΑργεντινή