Travel|01.12.2022 16:37

Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις του 2022: Οι εκπλήξεις, οι ανατροπές και οι λόγοι που έφεραν ανακατατάξεις στη λίστα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Νέα Υόρκη / Unsplash
Σιγκαπούρη / Unsplash
Τελ Αβίβ  / Unsplash
Χονγκ Κονγκ  / Unsplash
Λος Άντζελες  / Unsplash
Ζυρίχη  / Unsplash
Γενέβη  / Unsplash
Σαν Φρανσίσκο  / Unsplash
Παρίσι  / Unsplash
Κοπενχάγη  / Unsplash

Η Νέα Υόρκη ήταν η πιο ακριβή μητρόπολη του κόσμου το 2022, μοιραζόμενη τον ανεπιθύμητο τίτλο με τη Σιγκαπούρη, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας διπλασίασε τον πληθωρισμό στις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Economist Intelligence Unit.

Το Τελ Αβίβ έπεσε στην τρίτη θέση από την πρώτη, ενώ το Σίδνεϋ μπήκε στο Top 10 και η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία ανέβηκαν στην κατάταξη έως και 88 θέσεις, καθώς οι κυρώσεις και οι ανοδικές τιμές του πετρελαίου εκτόξευσαν τις τιμές, σύμφωνα με την έκθεση του EIU για το παγκόσμιο κόστος διαβίωσης.

Η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, με την αύξηση των τιμών κατά 132% το 2022, ήταν αρκετά χαμηλότερα από το ποσοστό υπερπληθωρισμού του 2019 που ξεπερνούσε το 25.000%, αλλά παρέμεινε πολύ υψηλή για να συμπεριληφθεί στην έρευνα. Ο μέσος πληθωρισμός του 8,1% σε όρους τοπικού νομίσματος εξακολουθούσε να είναι ο υψηλότερος σε περισσότερες από δύο δεκαετίες ερευνών και ήταν υψηλότερος από το 3,5% πέρυσι και το 1,9% το 2020.

Το ισχυρότερο νόμισμα ήταν επίσης ένας παράγοντας που οδήγησε τις πόλεις στην άνοδο της κατάταξης. Έξι από τις οκτώ πόλεις με την υψηλότερη άνοδο (μετά τις δύο ρωσικές πόλεις) ήταν πόλεις των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Ατλάντα που ανέβηκε από την 42η στην 46η θέση στην κατάταξη των 172 πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε απότομα έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια και σηματοδότησε ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις.

Οι πόλεις σε χώρες όπου το νόμισμά τους σημείωσε πτώση περιλαμβάνονταν μεταξύ εκείνων που υποχώρησαν στον κατάλογο των πιο δαπανηρών πόλεων. Το Τόκιο και η Οσάκα της Ιαπωνίας ήταν μεταξύ των 10 χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση, τερματίζοντας στην 37η και 43η θέση αντίστοιχα, από τη 13η και τη 10η θέση το 2021.

Η Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, χάνοντας και οι δύο 38 θέσεις στην 99η και 104η. Η Δαμασκός στη Συρία και η Τρίπολη στη Λιβύη διατήρησαν τις θέσεις τους ως οι φθηνότερες πόλεις που εξετάστηκαν.

Η τοποθέτηση της Σιγκαπούρης στην κορυφή του δείκτη δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Η πόλη-κράτος ήταν η δεύτερη πιο ακριβή πόλη το 2021 και έχει βρεθεί στο Νο 1 τα οκτώ από τα τελευταία 10 χρόνια. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που η Νέα Υόρκη κατατάχθηκε ως Νο 1, σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο Guardian στα στοιχεία.

Οι τρεις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν στην έρευνα υποχώρησαν όλες στην κατάταξη, με το Λονδίνο να βρίσκεται πλέον στην 28η θέση από την 17η το 2021. Το Εδιμβούργο βρέθηκε στην 46η θέση, από την 27η, ενώ το Μάντσεστερ ήταν στην 73η θέση των ακριβότερων πόλεων σε σύγκριση με την 41η θέση πέρυσι.

Οι πόλεις της Αυστραλίας γενικά ανέβηκαν στην κατάταξη. Η Μελβούρνη ανέβηκε στην 15η θέση από την 16η πέρυσι, ενώ το Μπρίσμπεϊν βρέθηκε στην 32η θέση από την 36η. Το Περθ αντέστρεψε την τάση, πέφτοντας δύο θέσεις στην 73η.

Η παγκόσμια άνοδος του πληθωρισμού είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις προτού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκαλέσει διαταραχές στις προμήθειες βασικών εμπορευμάτων, ιδίως τροφίμων. Οι επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων.

Η παγκόσμια έξαρση του πληθωρισμού είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις προτού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο προκαλέσει διαταραχές στις προμήθειες βασικών εμπορευμάτων, ιδίως τροφίμων. Οι επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν περαιτέρω εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων.

Η άνοδος των τιμών της βενζίνης παρήγαγε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη κινητήρια δύναμη για την αύξηση του πληθωρισμού. Κατά μέσο όρο, ένα λίτρο του καυσίμου ήταν κατά 22% ακριβότερο σε τοπικό νόμισμα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 29% υψηλότερες στις δυτικοευρωπαϊκές πόλεις, ή σχεδόν τριπλάσιες από τη μέση αύξηση του 11% παγκοσμίως, καθώς η περιοχή προσπαθούσε να βρει εναλλακτικές λύσεις για τη ρωσική ενέργεια.

Οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για να ζήσει κανείς το 2022

  1. Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη (ισοπαλία)
  2. Τελ Αβίβ, Ισραήλ
  3. Χονγκ Κονγκ και Λος Άντζελες (ισοπαλία)
  4. Ζυρίχη, Ελβετία
  5. Γενεύη, Ελβετία
  6. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
  7. Παρίσι, Γαλλία
  8. Κοπεγχάγη, Δανία

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ