Travel|08.12.2022 07:30

Ξέχνα την πρωτεύουσα: Τρεις πανέμορφες και οικονομικές πόλεις της Τσεχίας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις την Πράγα

Newsroom

Ακούγοντας το όνομα «Τσεχία» το μυαλό όλων μας πηγαίνει στην πρωτεύουσά της, την δημοφιλή Πράγα. Τι γίνεται, όμως, λίγο πιο έξω από την πόλη που την τελευταία 20ετία θεωρείται ο απόλυτος χειμερινός προορισμός εντός Ευρώπης;

Η Τσεχία εκτός από την πρωτεύουσά της, έχει να υπερηφανεύεται και για άλλες πόλεις-διαμάντια, άγνωστες στο ευρύ κοινό, πιο οικονομικές και πάρα πολύ όμορφες και ιδιαίτερες.

Παρακάτω θα δεις τις τρεις τσέχικες πόλεις που αξίζει και με το παραπάνω να επισκεφτείς για να βιώσεις το απόλυτο χειμερινό παραμύθι, στην περίπτωση που δεν σου αρέσουν οι αποδράσεις σε μέρη που είναι γεμάτα από τουρίστες και αγαπάς τις πιο «εναλλακτικές» επιλογές.

Σημειώνεις;

Cesky raj

Cesky raj ή αλλιώς «Μποέμ Παράδεισος». Είναι μια πόλη που θα μπορούσε καλύτερα να περιγραφεί ως ορεινό χωριό. Πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο δεν υπάρχει το παραμικρό αστικό στοιχείο και ενδείκνυται για όσους θέλουν να γνωρίσουν την τσεχική ύπαιθρο στην πιο ανόθευτη εκδοχή της.

Η πόλη είναι γεμάτη με πεζοπορικά μονοπάτια και ποδηλατοδρόμους, ενώ βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στη φύση. Ανάμεσα σε όσα θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις, θα δεις και πολλά ιστορικά κάστρα, θεόρατους βράχους από ψαμμίτη -σήμα κατατεθέν της περιοχής- και πετρώματα από γρανίτη.

Αυτή την εποχή το Cesky Raj είναι ολόλευκο από το πυκνό χιόνι και διαθέτει πολλές πίστες σκι, οι οποίες φτάνουν σχεδόν έως τις αυλές των σπιτιών.

Karlovy Vary

Στη δυτική πλευρά της Τσεχίας, δίπλα στην κοιλάδα του ποταμού Τέπλα και ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γερμανία, στέκει υπέροχη η πόλη Karlovy Vary. Η πόλη χαρακτηρίζεται ως λουτρόπολη και διαθέτει πολλές πηγές με ιαματικά νερά. Μοναδικό χαρακτηριστικό της, η ιστορική αρχιτεκτονική της, που την κάνει να μοιάζει σα να έχει ξεχαστεί στον 19ο αιώνα.

Δοκίμασε μοναδικές ντόπιες γκοφρέτες, πάρε ζεστά ρούχα γιατί το κρύο είναι αφόρητο και πήγαινε να περπατήσεις στους δρόμους που περπάτησαν ο Μπετόβεν, ο Γκαίτε, ο Μπαχ και ο Σοπέν. Αυτή η ιστορική πόλη θα σε διδάξει στους δρόμους της όλα όσα πρέπει να μάθεις για την τσέχικη κουλτούρα.

Οlomοuc

Όλα όσα ξέρεις για την Τσεχία από περιγραφές και ταινίες, θα τα ανακαλύψεις σε μικρογραφία στην πόλη Olomouc. Η πόλη είναι μικρή και όχι ιδιαίτερα δημοφιλής στο ευρύ κοινό, καθώς προτιμάται κυρίως από όσους αγαπούν την Πράγα αλλά δεν αντέχουν τον τουρισμό που αυτή έχει - έχει ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μοράβα, έχει σήμα κατατεθέν της την πλατεία Horni namesti με το τεράστιο ρολόι. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βέντσεσλας, μια εντυπωσιακή νεο-γοτθική εκκλησία και το πανεπιστήμιο Παλάτσι, το δεύτερο αρχαιότερο της χώρας που ιδρύθηκε το 1573 από το τάγμα των Ιησουιτών μοναχών, είναι κάποια από τα σημεία που πρέπει να εξερευνήσεις.

Τρεις διαφορετικές πόλεις, για κάθε γούστο σε περιμένουν στην γραφική Τσεχία, πολύ μακριά από τις ορδές τουριστών που θα συναντήσεις στην Πράγα.

Πώς να αντισταθείς;

Τσεχίαειδήσεις τώραΠράγα