Travel|21.12.2022 07:30

Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης

Θάνος Παπαδημητρίου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης
Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης
Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης
Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης
Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης
Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης

Ο Θάνος Παπαδημητρίου μας ξεναγεί στη γιορτινή Βουδαπέστη που τις ημέρες των Χριστουγέννων γίνεται ακόμη πιο όμορφη. Ο χριστουγεννιάτικος ρυθμός της πόλης επικεντρώνεται στις δύο κεντρικές χριστουγεννιάτικες αγορές, τη μεγαλύτερη στην πλατεία Vorosmarty και την πιο ειδυλλιακή στην πλατεία του Αγία Στεφάνου.

Πλατεία Vorosmarty

Στο τέλος του εμπορικού πεζόδρομου Vaci Utca και στο τέλος της κίτρινης γραμμής του μετρό στήνεται κάθε χρόνο η παλαιότερη και μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, ακριβώς στο κέντρο της πλατείας Vorosmarty. Πάνω από 120 ξύλινοι πάγκοι περιμετρικά , αλλά και στο κέντρο της πλατείας πουλούν χειροποίητα προϊόντα, ενθύμια και μία τεράστια ποικιλία τροφίμων. Καθημερινά 5 με 8 το απόγευμα δίνονται μουσικές παραστάσεις με παραδοσιακή μουσική, τζαζ και κονσέρτα. Εδώ στην πλατεία Vorosmarty βρίσκεται και το πιο ιστορικό καφέ της χώρας το Gerbeaud από το 1858 που ακολουθεί τη φιλοσοφία των ιστορικών καφέ της Βιέννης και του Παρισιού. Στην αγορά υπάρχει και ένα τρενάκι για τα μικρά παιδιά με δωρεάν είσοδο. Η αγορά παραμένει ανοιχτή μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Πλατεία Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Στην ομορφότερη πλατεία της Βουδαπέστης μπροστά στην υπέροχη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου στήνεται η ομώνυμη χριστουγεννιάτικη αγορά που παραμένει ανοιχτή μέχρι και την 1η Ιανουαρίου. Η αγορά στην πλατεία του Αγία Στεφάνου φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας παραδοσιακών χειροτεχνημάτων που πουλιούνται στους δεκάδες ξύλινους πάγκους, εδώ θα απολαύσετε πατινάζ στο υπαίθριο παγοδρόμιο με δωρεάν είσοδο κι επιπλέον εδώ στην πρόσοψη της εκκλησίας θα καταγράψετε στο κινητό σας ένα 3D χριστουγεννιάτικο show που αναμεταδίδεται ανά μισή ώρα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διοργάνωσε η European Best Destination, η χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία του Αγία Στεφάνου της Βουδαπέστης ψηφίστηκε για τρίτη φορά ως η ομορφότερη της Ευρώπης για το 2023.

Τι θα φάτε στις Χριστουγεννιάτικες αγορές της Βουδαπέστης 

Και στις δύο αγορές θα βρείτε αμέτρητους ξύλινους πάγκους, αλλά και μία τεράστια ποικιλία γαστριμαργικών εδεσμάτων, ανάμεσα σε άλλα το εθνικό πιάτο της Ουγγαρίας τη διάσημη σούπα γκούλας με μοσχάρι και πάπρικα που συνήθως σερβίρεται μέσα σε ένα τεράστιο καρβέλι ψωμί, το κέικ καμινάδα Kurtos kalacs, κυλινδρικού σχήματος ζύμη πασπαλισμένη με ζάχαρη, κανέλα, καρύδα, σοκολάτα κ.α., τα langos τηγανητή ζύμη με μπέικον και ξινή σάλτσα, παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες, ψητά λουκάνικα και κρέατα, στρούντελ,, και βέβαια ζεστό αρωματικό κρασί. Οι τιμές ενίοτε είναι τσιμπημένες. 

Βρείτε το Θάνο

Instagram thanospapadimitriou.official
Facebook thanospapadimitriou

Χριστούγενναειδήσεις τώρααγορέςΒουδαπέστη