Travel|10.01.2023 07:30

Τριήμερο στη Μακεδονία: 4 πανέμορφα χωριουδάκια που θα σε κάνουν να λατρέψεις ακόμα περισσότερα τη βόρεια Ελλάδα

Newsroom

Λένε πως αν δε γνωρίσεις την επαρχία μιας χώρας, είναι αδύνατο να καταφέρεις να την αγαπήσεις σε βάθος. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό ισχύει απόλυτα.

Κεφάλαιο «Μακεδονία». Το γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα το οποίο εκτός από μεγάλες πόλεις που φιλοξενούν ορδές τουριστών κάθε εποχή, διαθέτει και πολλά μικρά χωριουδάκια που φημίζονται για την ομορφιά τους κυρίως μέσα στην καρδιά του χειμώνα, αποτελεί τρανό παράδειγμα του πόσο αγαπητή μπορεί να γίνει η επαρχία μιας χώρας όχι μόνο στους κατοίκους της αλλά και στους τουρίστες που δεν χάνουν ευκαιρία να γνωρίζουν νέα μέρη.

Αν αγαπάς τα ελληνικά χωριά, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της Μακεδονίας μας που θα σε κάνουν να δεις με άλλο μάτι τη βόρεια Ελλάδα.

Χιονισμένα τοπία, σπιτάκια με κεραμοσκεπές, ιδιαίτερα ταβερνάκια και γεφύρια με τρεχούμενα νερά, σε ένα μέρος που θυμίζει αλπικό σκηνικό…

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι το αγαπημένο χωριό των σκιέρ του Καϊμάκτσαλαν -οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως βάση για τις εξορμήσεις τους στο χιονοδρομικό-, αλλά και σε όσους αγαπούν τα ορεινά χωριά. Εξάλλου, καθόλου τυχαίος δεν θεωρείται ο χαρακτηρισμός «Αράχωβα του Βορρά».

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι γεμάτος πλακόστρωτα στενάκια, ωραία ταβερνάκια και παραδοσιακά τσιπουράδικα, ενώ δικαίως αποτελεί και τον πιο must προορισμό του σαββατοκύριακου για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο. Γύρω του θα βρεις εξίσου όμορφα χωριά και σε κοντινή απόσταση τα Λουτρά Πόζαρ.

Αν ψάχνεις την πιο… πολυτελή εκδοχή των μακεδονίτικων χωριών, δεν υπάρχει λόγος να ψάξεις κατάλυμα για κάπου αλλού.

Άγιος Γερμανός

Περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τις Πρέσπες και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, βρίσκεται ένα χωριουδάκι-μινιατούρα σκαρφαλωμένο στο βουνό, που μοιάζει πραγματικά ξεχασμένο στον χρόνο. Ο Άγιος Γερμανός φημίζεται για τις κόκκινες κεραμοσκεπές, τα πέτρινα σπιτάκια του και την ηρεμία που εξασφαλίζει σε όποιον τον επιλέξει για τις εξορμήσεις του.

Αν για κάποιο λόγο αγαπιέται ακόμα περισσότερο από τους ντόπιους, αυτός είναι το παραδοσιακό τσίπουρο που βγάζει το οποίο θα βρεις σε όλα τα ταβερνάκια της περιοχής.

Μπορεί να απέχει μια ανάσα από το Αμύνταιο, αλλά απέναντί του βρίσκονται και τα νερά των Πρεσπών, τα οποία -καιρού επιτρέποντος-  μπορείς να ανακαλύψεις με μια βαρκάδα.

Βελβεντό

Το πιο διάσημο χωριό της Κοζάνης, το ξακουστό Βελβεντό, απέχει 33 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και είναι γνωστό για τα πετρόχτιστα κτίρια και τις ανθισμένες αυλές που δίνουν χρώμα στο παραδοσιακό σκηνικό. Το χωριό είναι επίσης διάσημο -εκτός των άλλων- και για τα παραδοσιακά του γλυκά και τις μαρμελάδες από φρούτα του χωριού, που παρασκευάζουν οι ντόπιοι στους τοπικούς συνεταιρισμούς.

Αν είσαι από εκείνους που θέλουν να περπατούν τους τόπους για να τους γνωρίσουν καλά, πρέπει να ξέρεις πως από το γήπεδο του χωριού ξεκινά ένα πλακόστρωτο μονοπάτι αρκετά εύκολο και για τους αρχάριους, το οποίο καταλήγει στο μαγευτικό φαράγγι του Σκεπασμένου με τους ονειρικούς καταρράκτες.

Μεσορόπη

Μπορεί να μην το έχεις ακούσει ποτέ αν δεν έχεις καταγωγή από την Καβάλα, όμως αξίζει να γνωρίσεις το χωριό Μεσορόπη, το οποίο βρίσκεται στο Παγγαίο και χαρακτηρίζεται από τους ατελείωτους αμπελώνες γύρω του.

Το μικρό αυτό χωριουδάκι είναι γεμάτο από νερόμυλους, τρεχούμενα νερά και υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια. Δίπλα στη Μεσορόπη βρίσκεται η Μουσθένη, που επίσης επιβάλλεται να συμπεριλάβεις στην εκδρομή σου, καθώς εκεί θα έχεις την ευκαιρία να χαζέψεις από κοντά τα παλιά, παραδοσιακά τουρκόσπιτα που θα σε ταξιδέψουν πολλές δεκαετίες πίσω στον χρόνο.

Τι θα (πρωτο)διαλέξεις;

Ταξίδι στην Ελλάδα