Travel|17.01.2023 07:30

Λετονία: H ευρωπαϊκή χώρα - outsider που αξίζει μια θέση στη φετινή travel list σου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Λετονία
Λετονία
Λετονία

Για τους περισσότερους Ευρωπαίους η Λετονία αποτελεί τόπο ανεξερεύνητο τουριστικά, με την πρωτεύουσα της, τη Ρίγα, να βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά στη λίστα των προορισμών που στοχεύουμε να γνωρίσουμε.

Ωστόσο, η γραφική και καταπράσινη χώρα της Βαλτικής -και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της- προσφέρει ένα εξαιρετικό και άκρως οικονομικό τουριστικό πακέτο που ξαφνιάζει όσους την επισκέπτονται. Δεν είναι τυχαίο, βλέπεις, που τα διεθνή Μέσα εκθειάζουν τη Ρίγα για την πληθώρα επιλογών που προσφέρει σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές της οι οποίες θα σου επιτρέψουν να μείνεις δύο με τρεις ημέρες παραπάνω σε σχέση με τον χρόνο που θα ξόδευες σε μία πιο τουριστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Τα αξιοθέατα της Ρίγας

Η Ρίγα βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Νταουγκάβα και εκτός από πρωτεύουσα της χώρας είναι και η μεγαλύτερη πόλη της, ενώ εκεί κατοικεί περίπου το 1/3 των Λετονών. Πρόκειται για μια πόλη επίπεδη -δεν υπάρχει ανηφόρα και ύψωμα ούτε για δείγμα!- και για τον λόγο αυτό είναι καταπληκτική για περπάτημα και για ποδήλατο, κάτι που θα αντιληφθείς από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου εκεί για πρώτη φορά.

Η πόλη είναι γεμάτη ενδιαφέρονται μέρη που πρέπει να ανακαλύψεις, μα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αξίζει να περπατήσεις στην Παλιά της Πόλη, ώστε να μπεις για τα καλά στο κλίμα. Εξάλλου πρόκειται για το πιο όμορφο και ιστορικό μέρος της Λετονίας, ίσως και ολόκληρης της Βαλτικής. Η Παλιά Πόλη της Ρίγας, μάλιστα, προστατεύεται από την UNESCO έχοντας αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η κεντρική αγορά, το Μνημείο Ελευθερίας, η Λετονική Λυρική Σκηνή και το μουσείο Τέχνης είναι οι επόμενες στάσεις που πρέπει να κάνεις σε αυτό το περίεργο ταξίδι.

Το Μνημείο της Ελευθερίας

Κάπου ανάμεσα στην νέα και την Παλιά Πόλη, βρίσκεται το ψηλότερο μνημείο της Ρίγας, το οποίο συμβολίζει την ανεξαρτησία της χώρας. Πρόκειται για το Μνημείο της Ελευθερίας, φτιαγμένο από γρανίτη, τραβερτίνη και χαλκό, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Κάρλις Ζάλε το 1935.

Αυτό είναι το διασημότερο και πιο συμβολικό σημείο της πόλης γι’ αυτό και πάντοτε είναι γεμάτο από τουρίστες.

Η κεντρική αγορά

Η κεντρική αγορά της Λετονίας, η οποία βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι, είναι μία από τις πιο μεγάλες και ενδιαφέρουσες της Ευρώπης. Από την αγορά, στην οποία αξίζει να πας μόνο και μόνο για να περπατήσεις στην ειδυλλιακή της τοποθεσία, μπορείς να προμηθευτείς τρόφιμα, σουβενίρ, ρούχα και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου.
Η κεντρική αγορά είναι πολύχρωμη, οι μικροπωλητές χαρούμενοι και ευδιάθετοι και μια βόλτα εκεί θα σου φτιάξει σίγουρα τη διάθεση όσο κουρασμένος κι αν είσαι!

Πλατεία Livu

Τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι, όταν θέλουν να ευχαριστηθούν τον καφέ ή το ποτό τους, πηγαίνουν στην μποέμικη πλατεία Livu. Καινούργια, πλαισιωμένη από νεοκλασικά κτίρια και cafe υπαίθρια που φέρουν στο νου παριζιάνικη γειτονιά θα σου χαρίσει στιγμές απόλυτης χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Εκτός από ωραία cafe, εκεί υπάρχουν και ιδιαίτερα εστιατόρια και μπαρ που λειτουργούν από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, οι λόγοι για να βάλεις τη Ρίγα στη φετινή ταξιδιωτική σου λίστα είναι πολλοί. Κυρίως αν αναζητάς ένα οικονομικό ταξίδι στην Ευρώπη.

ειδήσεις τώραΒαλτικήΛετονίαταξίδι