Travel|24.01.2023 07:30

Χιόνια, χιονοδρομικά, αλπικά τοπία παντού: 2+1 ευρωπαϊκά ορεινά χωριά για εσένα που βαρέθηκες τις κοσμοπολίτισσες πρωτεύουσες

Newsroom

Τα βουνά της Ευρώπης είναι γεμάτα ονειρικά χωριουδάκια που αξίζει και με το παραπάνω να ανακαλύψεις αν είσαι λάτρης του χειμερινού τουρισμού, των sports και των πιο εναλλακτικών αποδράσεων. Ή αν απλά κουράστηκες από τις κοσμοπολίτισσες πρωτεύουσες και έχεις ανάγκη κάτι διαφορετικό, πιο «ήσυχο» και λιγότερο προβεβλημένο.

Αν, λοιπόν, οι χειμερινές αποδράσεις στους πολυδιαφημισμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς δεν σε δελεάζουν και προτιμάς να τολμήσεις μια πιο παράξενη και διαφορετική εμπειρία σε «εναλλακτικά» μέρη των βουνών της Ευρώπης, οι επιλογές σου είναι πολλές και όλες καταπληκτικές.

Χωριά-κοσμήματα στον χάρτη, άλλα πιο δημοφιλή και κοσμοπολίτικα, άλλα πιο παραδοσιακά και άγνωστα, υπόσχονται μοναδικές στιγμές και φυσικά ατελείωτη δράση και περιπέτεια με φόντο χιονισμένο.

Παρακάτω θα δεις τρία πανέμορφα ορεινά ευρωπαϊκά χωριά, μακριά από τις δημοφιλείς μεγαλουπόλεις και σε μεγάλο υψόμετρο, για να επιλέξεις το ιδανικό για το δικό σου γούστο και τη δική σου παρέα.

Έτοιμος;

Torla, Ισπανία

Μπορεί να μην το έχεις καν ακουστά -δεν σε αδικούμε-, όμως το χωριό Torla θα σε ξετρελάνει. Το πιο διάσημο ορεινό χωριό της Ισπανίας προστατεύεται από την UNESCO και υπόσχεται φοβερές χειμερινές διακοπές. Στο χωριό θα συναντήσεις παγωμένες λίμνες, καταρράκτες και ένα εθνικό πάρκο, το Ordesa y Monte Perdido National Park, που επιβάλλεται να γνωρίσεις.

Στο μέρος που θα σου φέρει κάτι στο μυαλό από… Ζαγοροχώρια, θα φας πεντανόστιμα ισπανικά μαγειρευτά και θα γευτείς ένα τοπικό κρασί-αριστούργημα από ντόπιους παραγωγούς. Για να φτάσεις στην Torla, ο πιο σύντομος τρόπος, είναι να πάρεις τρένο από τη Σαραγόσα, ταξίδι που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει λίγο όμως ξεκάθαρα αξίζει τον κόπο.

Alpbach, Αυστρία

Σε μια χώρα με δεκάδες υπέροχα αλπικά χωριά, οι πολίτες έχουν ψηφίσει -δύο, μάλιστα, συνεχόμενες φορές- ως πιο όμορφο, το Alpbach, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Πρόκειται για ένα σκαρφαλωμένο στα 1.000 μέτρα υψόμετρο χωριό, που διαθέτει το πιο ελκυστικό χιονοδρομικό κέντρο για μικρούς και μεγάλους σε όλη τη χώρα.

Με βάση το ολόλευκο χωριό, μπορείς να ταξιδέψεις μέχρι τα γειτονικά Σάλτσμπουργκ και Ίνσμπρουκ για να έχεις στις βαλίτσες σου όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες άγριας ομορφιάς. Θα φτάσετε στο Alpbach αεροπορικώς, με τα αεροδρόμια του Ίνσμπρουκ και του Σάλτσμπουργκ να έχουν απευθείας πτήσεις.

Saas-Fee, Ελβετία

Το γνωστό και ως «Μαργαριτάρι των Άλπεων» διεκδικεί την πρωτιά ανάμεσα στα πιο όμορφα και ιδιαίτερα αλπικά χωριά, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στον κόσμο των σκιέρ, λόγω των καταπληκτικών εγκαταστάσεων σκι που διαθέτει. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Saas-Fee θα βρεις πίστες άνω των 150 χιλιομέτρων και διαφόρων επιπέδων δυσκολίας,  για τους αρχάριους και τους πιο προχωρημένους. Στο χωριό θα συναντήσεις ακόμα 350 χιλιόμετρα θεματικών διαδρομών και δρόμων πεζοπορίας, αλλά και πολλά wellness resorts που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.  

Οι φανταστικές εικόνες στα χωριά αυτά είναι πολλές. Οι λόγοι να τα επιλέξεις ακόμα περισσότεροι. Η επιλογή είναι δική σου.

χωριόειδήσεις τώραταξίδια εξωτερικό