Travel|27.01.2023 07:30

Χειμερινές αποδράσεις με θέα τη χιονισμένη Πίνδο: Η πόλη-όνειρο που αξίζει φέτος να γίνει πρωταγωνίστρια

Newsroom

Μπορεί τα Γρεβενά να μην βρίσκουν εύκολα θέση στις ταξιδιωτικές λίστες με τους must-visit χειμερινούς προορισμούς, όμως μια βόλτα στην πόλη που είναι γνωστή και ως «πόλη των μανιταριών», καθιστά σαφές πως η «παράλειψη» αυτή είναι τεράστιο λάθος. Οι βορειοελλαδίτες, άλλωστε, δεν αγαπούν άνευ λόγου τα όμορφα και παραδοσιακά Γρεβενά.

Τα Γρεβενά βρίσκονται πίσω από τα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και χαρίζουν θέα και ατμόσφαιρα που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Πρόκειται για μια πόλη με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, που ακόμα και εν έτει 2023 καταφέρνει να διατηρεί το ύφος της, η οποία αποτελεί μέρος-θησαυρό για όσους αγαπούν και αποζητούν την ηρεμία, τη χαλάρωση, την αίσθηση βουνού, αλλά και τα χειμερινά σπορ.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις έναν μίνι οδηγό με όλα όσα αξίζει να επισκεφτείς στα Γρεβενά και στις γύρω περιοχές, αν αποφασίσεις να πεις το ναι σε μια «ιδιαίτερη» απόδραση στη φύση τα προσεχή σαββατοκύριακα.

Για snowboard και σκι στην Βασιλίτσα

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στα Γρεβενά, είναι ένα εκ των αγαπημένων χιονοδρομικών ολόκληρης της χώρας. Κυρίως στο κομμάτι των έμπειρων σκιέρ. Το τεράστιο ατού της Βασιλίτσας είναι αναμφίβολα οι φοβερές πίστες της, οι οποίες χωρίζονται σε επίπεδα δυσκολίας για να ικανοποιούνται και αρχάριοι και προχωρημένοι.

Παραδόξως, το δημοφιλέστατο χιονοδρομικό της κέντρο δεν αλλοίωσε καθόλου την περιοχή και για αυτόν τον λόγο οι αθλητές έχουν την αίσθηση πως κάνουν σκι μέσα στα καταπράσινα βουνά, καθώς οι πίστες σχεδιάστηκαν μέσα στο δάσος. Η εμπειρία είναι μοναδική.

Βόλτα και νυχτερινή διασκέδαση στην πόλη των Γρεβενών

Μπορεί μια εξόρμηση στα Γρεβενά να είναι νοητά συνδεδεμένη με την απόλυτη ηρεμία που προσφέρει η φύση, όμως η πόλη φημίζεται και για τη νυχτερινή της ζωή κυρίως τα σαββατοκύριακα. Ξεκίνα τη βόλτα σου στην πόλη περπατώντας από την περιοχή του Ρολογιού και κατευθύνσου προς την πλατεία Αιμιλιανού, μέρος στο οποίο χτυπά η καρδιά της έντονης νυχτερινής ζωής των Γρεβενών.

Road trip στα Βλαχοχώρια

Στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου βρίσκονται μαζεμένα τα χωριά των Γρεβενών, γνωστά και ως Βλαχοχώρια (Περιβόλι, Αβδέλλα, Σμίξη, Κρανιά και Σαμαρίνα). Μια επίσκεψη στα χωριά που στέκουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τα 1.200 μέτρα, θα σου χαρίσει μία πλήρη εικόνα για τις ομορφιές του νομού. Αν ο καιρός το επιτρέπει, ή αν έχεις αυτοκίνητο 4Χ4, γνώρισέ τα όλα.

Στη Σαμαρίνα και την Αβδέλλα, τα πιο εξελιγμένα τουριστικά χωριά, θα έχεις την ευκαιρία να φας σε ταβερνάκια πεντανόστιμα κρεατικά, παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και φυσικά τα ξακουστά μανιτάρια της περιοχής!

Λίμνες Φλέγγα

Οι λίμνες Φλέγγα βρίσκονται στο όρος Μαυροβούνι και το τοπίο τους είναι απόλυτα αλπικό. Οι λίμνες επικοινωνούν μεταξύ τους, με τα νερά της ψηλότερης να τροφοδοτούν την πιο χαμηλή. Στις λίμνες αυτές βρίσκουν «σπίτι» πολλά προστατευόμενα είδη, όπως οι αλπικοί τρίτωνες, ένα σπονδυλωτό αμφίβιο που φτάνει στα 10 εκατοστά.

Για να φτάσεις ως εκεί έχεις την επιλογή πολλών διαδρομών, μέσω πεζοπορικών μονοπατιών μέσα από τη Βάλια Κάλντα. Τα μέρη είναι μοναδικής ομορφιάς γι’ αυτό μη χάσεις την ευκαιρία να περάσεις εκεί όσο περισσότερες ώρες σου επιτρέπει το πρόγραμμά σου.

Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να γνωρίσουν τα Γρεβενά την τουριστική επιτυχία που τους αξίζει;

ειδήσεις τώραΠίνδοςΓρεβενάΤαξίδι στην Ελλάδα