Travel|28.01.2023 07:30

Βροχερή, πανέμορφη, μια ανάσα απ’ τα φιορδ: Η μικρή πολύχρωμη πόλη της Νορβηγίας που έχει ξετρελάνει τους instagrammers

Newsroom

Κόκκινα σπίτια, καταπράσινοι λόφοι, ψαρικά που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους σε μια «μεγαλούπολη»-πύλη για τα συγκλονιστικά φιορδ της Νορβηγίας. Ή αλλιώς… Μπέργκεν, η αγαπημένη πόλη των ευρωπαίων -και όχι μόνο- instagrammers!

Οι σκανδιναβικές χώρες στην πλειοψηφία τους παραμένουν ανεξερεύνητες από τους κατοίκους των μεσογειακών χωρών. Λίγο το κρύο, κάτι το γεγονός πως νυχτώνει νωρίς και ακόμα περισσότερο η διαφορετική κουλτούρα των χωρών αυτών σε σχέση με τον πιο γλυκό ευρωπαϊκό καιρό και την αγάπη των Ελλήνων στη νυχτερινή διασκέδαση, οδηγούν τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, να μένουν πάντα στη σκέψη των ταξιδιωτών και σπάνια να υλοποιούνται ως ταξίδια.

Το Μπέργκεν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας φιλοξενεί στα όμορφα δρομάκια της μόλις 280.000 κατοίκους. Πρόκειται για μια γραφική, φιλόξενη πόλη, που περισσότερο θυμίζει πολύχρωμο χωριό, παρά μεγαλούπολη μιας άκρως αναπτυγμένης χώρας η οποία είναι πράγματι η ιδανική ευκαιρία για το ξεκίνημα της ανακάλυψης της Σκανδιναβίας.

Τι να περιμένεις στο Μπέργκεν

Το Μπέργκεν βρίσκεται στις Δυτικές Ακτές και το γραφικό λιμανάκι του είναι το μεγαλύτερο της Νορβηγίας. Η πρώτη εικόνα από την πόλη είναι η εναλλαγή του πράσινου των λόφων, του κόκκινου των σπιτιών και του μπλε της θάλασσας. Με δύο λόγια, πρόκειται για ένα παραμυθένιο τοπίο που αμέσως φέρνει στο νου μας κάποιο εξωτικό  νησί.

Στο Μπέργκεν κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα, ενώ εδώ και μερικά χρόνια απαγορεύονται οι διαφημιστικές πινακίδες, ώστε να διατηρείται το παραδοσιακό στοιχείο της πόλης. Ανεπίσημα, το Μπέργκεν αποτελεί την πρωτεύουσα της δυτικής Νορβηγίας, ενώ παράλληλα είναι και η τελευταία πόλη πριν από  τα περίφημα φιορδ. Από το λιμάνι του ξεκινούν πολλές κρουαζιέρες στα φιορδ, στις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να υποκύψεις για να έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ευρώπης.

Μια βόλτα στους μικρούς δρόμους ανάμεσα στα διώροφα χρωματιστά σπιτάκια μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο, ενώ τα εστιατόρια, τα μπαράκια και τα ήσυχα cafe ενδείκνυνται για στάσεις ξεκούρασης, χαλάρωσης αλλά και διασκέδασης.

Μπορεί «Μπέργκεν» να σημαίνει «πόλη των 7 βουνών» -χαρακτηρίστηκε έτσι λόγω της μοναδικής τοποθεσίας της-, όμως θα μπορούσε πιο εύστοχα να ονομαστεί ως «πόλη που δεν χορταίνει βροχή», καθώς η βροχή  εκεί πέφτει περίπου… 231 ημέρες τον χρόνο, ξεπερνώντας ακόμα και το βροχερό Λονδίνο κατά 4 φορές.

Η υπαίθρια ψαραγορά με τις συγκλονιστικές γεύσεις

Το πιο διάσημο food spot του Μπέργκεν είναι η παραδοσιακή ψαραγορά στην προκυμαία του λιμανιού. Έμποροι ψήνουν και πωλούν κάθε είδους θαλασσινά, ψάρια και οστρακοειδή που μόλις έβγαλαν απ’ τα παγωμένα νερά. Οι γεύσεις είναι μοναδικές, καθώς και η εμπειρία να τρως θαλασσινά της βόρειας θάλασσας δίπλα στο λιμάνι. Άκρως ιδιαίτερη επιλογή, πάντως, θεωρούνται και τα σάντουιτς με σολομό, αστακό και μπακαλιάρο.

Το τι θα (πρωτο)διαλέξεις, θα σε παιδέψει αρκετά…

Αν είσαι ανάμεσα στους ελάχιστους Έλληνες που νιώθουν την επιθυμία να γνωρίσουν μέρη της Σκανδιναβίας στην καρδιά του χειμώνα, τώρα είναι η ευκαιρία σου! Και το καλύτερο που έχεις να κάνει είναι να ξεκινήσεις από το πιο χαρούμενο και διασκεδαστικό σημείο της: το υπέροχο Μπέργκεν.

Νορβηγίαειδήσεις τώραinstagram