Travel|03.03.2019 17:37

Η Έδεσσα ετοιμάζεται για το καρναβάλι: 3.500 καρναβαλιστές επί ποδός (vid)

Ντέπη Χιωτοπούλου

Είκοσι άρματα και 3.500 καρναβαλιστές ετοιμάζονται να παρελάσουν, να διασκεδάσουν και να γλεντήσουν στο 14ο Εδεσσαϊκό Καρναβάλι.

Στην Έδεσσα, πρωτεύουσα του νομού Πέλλας, το καρναβάλι ξεκίνησε την Τσικνοπέμπτη, με τους συλλόγους, τους φορείς, τον κόσμο να ψήνει από το πρωί και να διασκεδάζει και συνεχίζεται με καθημερινές εκδηλώσεις μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα.

Η Έδεσσα, κτισμένη πάνω σε βράχο, προσφέρεται για εξορμήσεις, όχι μόνο τις μέρες της Αποκριάς, με το Εδεσσαϊκό καρναβάλι της, αλλά και όλες τις εποχές του χρόνου. Σήμα κατατεθέν της πόλης των νερών, όπως την αποκαλούν, οι καταρράκτες της, οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων, με τον εντυπωσιακό Κάρανο να πέφτει από ύψος 70 μ. Τα βράδια μάλιστα, που οι καταρράκτες φωταγωγούνται, το θέαμα γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Οι καταρράκτες της Έδεσσας βρίσκονται στην άκρη βράχου σε ένα μοναδικό γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται «φρύδι της πόλης» με 12 καταρράκτες. Στο Πάρκο Καταρρακτών είναι το Υπαίθριο Μουσείο Νερού με νερόμυλους, αλευρόμυλους, σησαμοτριβεία (σ.σ. το κανναβουργείο αναμορφώνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως πολιτιστικός χώρος). Είναι ο «Μύλος της Γεύσης» όπου λειτουργεί έκθεση για τη μεσογειακή διατροφή και τα τοπικά προϊόντα, ο Μύλος με το ενυδρείο – ερπετάριο και ο «Μύλος του Νερού και των Πέντε Αισθήσεων» παλιό σησαμοτριβείο που παρουσιάζει την ιστορία του νερού.

Η παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι με σπίτια με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και τα σαχνισιά, ο βυζαντινός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου – παλαιά Μητρόπολη-, του 14ου αιώνα, με εξαιρετικές τοιχογραφίες και τέμπλο (κλειστά κάθε Τρίτη), το λαογραφικό μουσείο (ώρες 09.00 – 17.00, εκτός Κυριακής), ο Ψηλός Βράχος στο «φρύδι της πόλης» με θέα προς τον κάμπο (λειτουργεί και καφέ αναψυκτήριο), το Ρολόι χτισμένο από πουρόπετρα το 1900, το Γενί Τζαμί, το βυζαντινό γεφύρι Κιουπρί στην ομώνυμη περιοχή κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Εδεσσας.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις

Σήμερα, Κυριακή της Απόκρεω, έχει παιδικό πάρτι, στις 12 το μεσημέρι, στο κλειστό γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου, με κλόουν, facepainting, παντομίμα και επιδαπέδια παιχνίδια.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στις 18.00, από τον πεζόδρομο θα ξεκινήσει το παραδοσιακό καρναβάλι της Εδεσσας με τις Αρκούδες, με το Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκούδες-Μέτσκες και την ομάδα Μουσικού Πολύτροπου του ΑΠΘ, στους δρόμους της πόλης με κουδουνίσματα από τις παραδοσιακές κλαπουτάρκες (το μεγαλύτερο κουδούνι που έφερε το πιο δυνατό ζώο του κοπαδιού). Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, στις 19.30, αποκριάτικη διαδρομή στο κέντρο της πόλης με τους τυμπανιστές Karanos, Agua Dolce μαζί με τις μαζορέτες ενώ ο αρχαιότερος χορός του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού

έχει εξελιχθεί σε πάρτι και οργανώνεται στο face bar από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Εδεσσας Μέγας Αλέξανδρος, στις 21.00.

Την Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου, αναβιώνει το έθιμο της Λάμκας (Η συγχώρευση με ένα αυγό), στις 18.00, στο Γήπεδο, και ακολουθεί το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στις 20.00, συνοδεία από πυροτεχνήματα! Την Καθαρά Δευτέρα, θα προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα και νηστίσιμα στο Πάρκο Μικρών Καταρρακτών. Πέταγμα χαρταετού θα έχει στις 12.00, με τον Φυσιολατρικό Ομιλο Εδεσσας, στο Ανεμοδρόμιο Παναγίτσας, καθώς και σε χωριά της Εδεσσας.

Καρναβαλική παρέλαση το Σάββατο 9 Μαρτίου, όπου 120 τυμπανιστές και 90 μαζορέττες των Σχολών Χορού Εδεσσας, θα ανοίξουν στις 6 το απόγευμα, τη μεγάλη παρέλαση των 20 αρμάτων με τις ομάδες και τους καρναβαλιστές. Η διαδρομή θα είναι Αγαλμα Μ.Αλεξάνδρου -Πλατεία Ελευθερίας - Οδός Δημοκρατίας. Την έναρξη θα κάνει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Εδεσσας. Με το πέρας της παρέλασης, θα ακολουθήσει μουσική συναυλία.

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια, Αλεξάνδρεια συνεχίζοντας μέχρι τον τελικό σας προορισμό, διανύοντας συνολικά 540 χλμ. Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε το δρόμο για Πέλλα, Φλώρινα, διανύοντας συνολικά 86 χλμ. Αλλοι τρόποι πρόσβασης είναι με τρένο, ή αεροπορικώς για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ο σιδηροδρομικός σταθμός απέχει 1,2 χλμ. από το κέντρο της Εδεσσας.

-Πού θα μείνετε: Στην πόλη λειτουργούν ξενοδοχεία και στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι ξενώνες. Επίσης, στη γύρω περιοχή και κοντινά χωριά θα βρείτε καταλύματα για διαμονή (www.edessacity.gr).

-Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών: Στο Πάρκο Καταρρακτών, παρέχει πληροφορίες για διαδρομές, διαμονή, αξιοθέατα κ.ά. Ρωτήστε για την Edessa City Card, την κάρτα πόλης και περιοχής με πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα, εκπτώσεις σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή, κόστος 5 ευρώ. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή 10.00 – 16.00 (τηλ. 23810 20300).

Tips

-Αρχαία Έδεσσα: Στην τοποθεσία Λόγγος (2,2 χλμ. πριν την Εδεσσα + 1 χλμ.), ιδρύθηκε το 814 π.Χ. από το βασιλιά της Μακεδονίας Κάρανο. Στον αρχαιολογικό χώρο φτάνετε και από μονοπάτι που ξεκινάει κοντά από τη βρύση Κερμενίτσα στο Βαρόσι, διάρκειας 20 περίπου λεπτών. Ωρες λειτουργίας 10.00 – 17.00, εκτός Δευτέρας.

-Υδροβιότοπος Αγρα – Βρυτών – Νησίου: Σε απόσταση 6 χλμ. από Εδεσσα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, προσφέρεται για παρατήρηση πουλιών και δράσεις οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.

-Ιαματικά λουτρά Λουτρακίου: Γνωστά και ως Λουτρά Πόζαρ, στο Λουτράκι Αριδαίας (35 χλμ. από Εδεσσα), με πριβέ πισίνες και εξωτερική φυσική πισίνα με καταρράκτες (τηλ. 23840 91300).

-Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν): Σε απόσταση 45 χλμ. από Εδεσσα, με τις εγκαταστάσεις του να ξεκινούν από τα 2.018 μ., κεντρικό σαλέ, σχολές σκι και ενοικιάσεις εξοπλισμού, 14 πίστες, 6 αναβατήρες (τηλ. 23810 32000).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Τυρί μπάτσο, πίτες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κεράσια, τσίπουρο, τσομπλέκι (μοσχαράκι με τυριά και μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες στο πήλινο), κεφτέδες με κάσα (με σάλτσα συνοδευόμενη από ψητή μελιτζάνα και τυρί φέτα), φλογέρες (με κρέμα από βουβαλίσιο γάλα σε ψημένο φύλλο με αμυγδαλόψυχα) κ.ά.

ΈδεσσακαρναβάλιΑπόκριες