Travel|27.03.2023 07:30

Ρώμη: Όσα προλαβαίνεις να δεις μέσα σε 2 μέρες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Οι ιδανικές διακοπές, ιδίως αν μιλάμε για αποδράσεις-εξπρές, έχουν τα δικά τους συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα αναγκαία για να απολαύσουμε στο έπακρο την επιλογή μας. Μεταξύ αυτών είναι η μικρή απόσταση από τη βάση μας, το φιλικό προς το πορτοφόλι συνολικό κόστος του ταξιδιού και τα αξιοθέατα ή οι δραστηριότητες που θα εγείρουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη και θα κάνουν το κάθε δευτερόλεπτο των πολυπόθητων διακοπών μας να αξίζει.

Όταν μιλάμε για dolce vita, η Ιταλία δε θα μπορούσε να μην εμφανιστεί στο συννεφάκι του μυαλού σου, με την «Αιώνια Πόλη», όπως την αποκαλούν, να βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς των Ελλήνων. Ο λόγος για την επιβλητική Ρώμη, την πόλη-μουσείο, η οποία συνδυάζει πλούσια ιστορία, εξαιρετικά μνημεία, αξιοθαύμαστα μουσεία, λαχταριστή κουζίνα και… ιταλικό ταμπεραμέντο.

Ανάμεσα στους σπουδαιότερους λόγους για να την επισκεφθείς είναι το ιστορικό Κολοσσαίο. Το το γιγαντιαίο αμφιθέατρο της αρχαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στέκει επιβλητικό στην ιταλική πρωτεύουσα, αποτελώντας το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της χώρας. Ένα βίαιο παρελθόν και μια ένδοξη πολιτιστική κληρονομιά, σε ένα δημιούργημα που ξεκίνησε να χτίζεται το 72μ.Χ. με χωρητικότητα που αγγίζει τους 70.000 ανθρώπους. Στην περίπτωση του, αξίζει να δώσεις το «παρών» οποιαδήποτε μέρα το επιθυμείς εκτός από Σάββατο και Κυριακή - για ευνόητους λόγους!

Όσο για το εισιτήριό σου; Φρόντισε να το κλείσεις online αρκετές ημέρες νωρίτερα και δεν θα σου κοστίσει περισσότερα από 23€.

Φυσικά, όταν μιλάμε για Ρώμη, δε θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στο κόσμημα που ομορφαίνει ακόμα περισσότερο το κέντρο της. Το σιντριβάνι Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi) σε περιμένει για να κάνει πραγματικότητα τα πιο τρελά σου όνειρα. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι μια ευχή και να γυρίσεις την πλάτη σου στο αριστούργημα, να πετάξεις μέσα στα διάσημα νερά του το νόμισμά σου και να αποχωρήσεις «γεμάτος». Αν, πάλι, θέλεις να τραβήξεις και μια καλή λήψη, τότε πήγαινε νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ, καθώς οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας θα κληθείς να στριμωχτείς στο πλήθος για να καταφέρεις να φωτογραφηθείς.

Ένα πραγματικό κόσμημα της Ρώμης -αν και οι Ιταλοί δεν το έχουν σε καμία εκτίμηση, καθώς θεωρούν ότι δεν ταιριάζει στην αισθητική της πόλης- είναι το μεγαλειώδες Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β΄ με θέα-πιάτο στην Piazza Venezia. Βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το Κολοσσαίο αλλά και τη Ρωμαϊκή Αγορά και τον Παλατινό Λόφο. Φρόντισε να τα συνδυάσεις.

Δε γίνεται να φύγεις από την ιταλική πρωτεύουσα δίχως να σηκώσεις ψηλά το βλέμμα και να θαυμάσεις το Πάνθεον. Αφιερωμένο σε όλους τους θεούς, σου δίνει την αίσθηση ενός επίγειου παραδείσου όπου κυριαρχεί η γαλήνη. Ιδίως όταν οι ακτίνες του ήλιου ξετρυπώνουν στο άνοιγμα της οροφής και φωτίζουν το υπέρλαμπρο εσωτερικό του ναού. Η είσοδος είναι ελεύθερη και -όπως είναι αναμενόμενο- οι ουρές κι εδώ είναι αρκετά μεγάλες. Το καλό νέο είναι ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Φρόντισε, πάντως, να το επισκεφτείς και βράδυ, καθώς η αίσθηση είναι μοναδική.

Επόμενη στάση, το Βατικανό, καθώς Ρώμη δίχως τα ξακουστά μουσεία αυτού δε νοείται. Ένα ταξίδι σε άλλες εποχές θα γεννηθεί μπροστά στα μάτια σου με μια μόνο βόλτα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για πολλές φωτογραφίες. Έχε δε στο μυαλό σου πως μια μέρα στο Βατικανό δεν αρκεί για όλα τα μουσεία του…

Όσο για το φαγητό; Αυτά τα ξέρεις ήδη πολύ καλά. Πίτσα, μακαρονάδες, ποικιλίες αλλαντικών και τυριών είναι λίγα μόνο από τα must-try πιάτα παρέα με ένα δροσερό, παραδοσιακό limoncello. Δεν υπάρχει χρόνος για τύψεις καθώς μετά ακολουθούν κατά κανόνα το πιο νόστιμο τιραμισού και το πιο υπέροχο gelato που έχει γευτεί ποτέ ο ουρανίσκος σου.

Μην ξεχάσεις να έχεις φορτίσει στο φάουλ το κινητό σου, καθώς στην πόλη αυτή τα «κλικ» θα πάρουν φωτιά… Ένα παγωτό στο χέρι είναι αρκετό για να βγάλεις την ωραιότερη φωτογραφία σου στη Ρώμη, στα διάσημα Ισπανικά Σκαλιά, που αφήσαμε για το τέλος!

ταξίδιΡώμηειδήσεις τώραταξίδια εξωτερικόΙταλία