Travel|28.03.2023 07:31

Πολυτέλεια βγαλμένη από άλλη εποχή: Η επιβλητική πρωτεύουσα της Βαυαρίας για ονειρεμένα ανοιξιάτικα τριήμερα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Όταν φύση και μοντέρνος εκσυγχρονισμός γίνονται ένα: ή αλλιώς Μόναχο! Η πόλη αυτή -η τρίτη μεγαλύτερη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο- είναι από τις επιλογές που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς εντός Ευρώπης, με τη νεολαία να την προτιμά για πολλούς και διάφορους λόγους.

Μερικοί από αυτούς; Παραμυθένια κάστρα, πλούσια κληρονομιά σε σημαντικά έργα τέχνης αλλά και πληθώρα από μουσεία μέσα σε ένα τοπίο από καταπράσινα, γραφικά πάρκα, ζωηρά λουλούδια, εντυπωσιακά κτίρια γεμάτα ιστορία. Και όλα αυτά, να συνοδεύονται από τον ποταμ Ίσαρ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια μόνο επίσκεψη στην αριστοκρατική πρωτεύουσα της Βαυαρίας επιβεβαιώνει τη φήμη της υψηλής ποιότητας ζωής που το Μόναχο προσφέρει στους κατοίκους του. Εκεί, όλα μοιάζουν πολυτελή και προσιτά συνάμα, ενώ οι πληθώρα επιλογών σε ό,τι αφορά τη διαμονή, τη διασκέδαση και τη γαστρονομία δεν θα αφήσει παραπονεμένο ούτε τον πιο απαιτητικό παραθεριστή.

Τι θα δεις στο Μόναχο;

Δε θα μπορούσαμε να μη ξεκινήσουμε από τη μεσαιωνική πλατεία Marienplatz, μία εκ των σπουδαιότερων ολόκληρης της Ευρώπης. Το σημείο στο οποίο θα σταθείς κάθε φορά που θα περνάς από εκεί δεν είναι άλλο από το εντυπωσιακό κτίριο του Δημαρχείου, στο μέσο, περίπου, του οποίου υπάρχει το πασίγνωστο ρολόι Glockenspiel. Μια ιδιαίτερη περιστροφή εικόνων από Γερμανούς βαρελάδες πάνω σε ένα αριστοτεχνικής κατασκευής γλυπτό. Το εν λόγω spot χαρίζει μοναδική θέα σε ολόκληρο το Μόναχο, του οποίου τις ομορφιές θα απολαύσεις… στο πιάτο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανέβεις στον υψηλότερο όροφο.

Must-visit σημεία του Μονάχου είναι ο Καθεδρικός Ναός Frauenkirche, αλλά και το μέρος που εδράζεται η Αρχιεπισκοπή του Μονάχου, όπως επίσης και η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, με τον πύργο της να φτάνει τα 91 μέτρα ύψους και να κατέχει τον τίτλο της αρχαιότερης της πόλης.

Όσο για τα ανάκτορα του Μονάχου, το παλάτι Residenz, το οποίο χτίστηκε το 1385, συγκεντρώνει ποικίλα κτίρια της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ενώ χαρακτηρίζεται από τις χρυσές οροφογραφίες και πανέμορφα, υψηλής αισθητικής γλυπτά. Το ανάκτορο Nymphenburg ή αλλιώς «Κάστρο της Νύμφης», θα χαραχτεί στη μνήμη σου για την μπαρόκ αρχιτεκτονική του και την πολυτελέστατη διακόσμηση που σε γυρνά αιώνες πίσω.

Για τους λάτρεις της φύσης, μια βόλτα στο γιγάντιο πάρκο Englischer Garten επιβάλλεται. Εκεί, η αίσθηση απόλυτης ηρεμίας και ελευθερίας σε συνδυασμό με τις πολλές επιλογές στο κομμάτι των δραστηριοτήτων, θα σε κάνει παραμείνεις για ώρες ολόκληρες. Έχει στο μυαλό σου ότι υπάρχει άπλετος χώρος για ξεκούραση και μπόλικο υλικό για οφθαλμόλουτρο που «χορταίνει»κάθε επισκέπτη που απολαμβάνει μια παγωμένη μπύρα στο φρέσκο γρασίδι.

Το μπαρόκ τιμάται και από το καθηλωτικό κτήριο του 17ου αιώνα, την Όπερα του Μονάχου. Ο γλωσσικός φραγμός δε θα πρέπει να σε σταματήσει καθώς το απαράμιλλο υπερθέαμα θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Ένα ταξίδι σε μια άλλη, αριστοκρατική εποχή με τη μεγαλοπρεπή διακόσμηση, τα πολυτελή θεωρεία αλλά και τον κρυστάλλινο πολυέλαιο στο ταβάνι, που δε θα θέλεις να τελειώσει ποτέ.

Τέλος, το φαγητό δεν θα σε παιδέψει καθόλου, αφού υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών ανάμεσα σε παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια που τιμούν τις τοπικές παραδόσεις. Σε καμία περίπτωση μη φύγεις από το τη βαυαρική πόλη δίχως να έχεις απολαύσει την τεράστια ποικιλία από λουκάνικα αλλά και τις μπύρες που σβήνουν τη δίψα με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Προσοχή στην ποσότητα μόνο, καθώς «ελαφρύ» πιάτο στην πόλη της κραιπάλης και της ατελείωτης απόλαυσης δεν θα βρεις!

ΜόναχοΤαξίδι στην Ελλάδα