Travel|29.03.2023 16:30

«Είσαι Βρετανός, από 18 έως 35 ετών; Τότε μην έρθεις!» Γιατί το Άμστερνταμ βάζει μπλόκο σε νεαρούς τουρίστες από τη Γηραιά Αλβιώνα

Newsroom

Το Άμστερνταμ προειδοποίησε τους θορυβώδεις Βρετανούς τουρίστες του σεξ και των ναρκωτικών να «μείνουν μακριά». Μια ψηφιακή εκστρατεία αποθάρρυνσης που απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο προωθείται από το συμβούλιο της ολλανδικής πόλης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να καθαρίσει την φήμη του Άμστερνταμ ως πρωτεύουσα των ναρκωτικών και του σεξοτουρισμού στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά ωμά, τα βίντεο δείχνουν νεαρούς άνδρες να παραπαίουν στο δρόμο, να τους περνάει χειροπέδες η αστυνομία, να τους παίρνει δακτυλικά αποτυπώματα και να τους βγάζει φωτογραφίες.

Οι διαδικτυακές διαφημίσεις, που τονίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική χρήση ναρκωτικών και ποτών, θα ενεργοποιούνται όταν οι άνθρωποι στη Βρετανία πληκτρολογούν όρους όπως - stag party, φθηνό ξενοδοχείο ή pub crawl Amsterdam.

Οι Βρετανοί μπορούν να βρουν πτήσεις μετ' επιστροφής για το Άμστερνταμ με 50 λίρες (57 ευρώ, 62 δολάρια).

Ταξιδιωτικά γραφεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρουν επίσης Σαββατοκύριακα εργένηδων στο Άμστερνταμ, συμπεριλαμβανομένων κρουαζιέρων με βάρκα στο κανάλι με απεριόριστο αλκοόλ, βραδιές με «μπριζόλες και στριπτίζ» και βόλτες σε παμπ στην περιοχή των κόκκινων φαναριών.

Εδώ και χρόνια οι άνθρωποι παραπονιούνται για μεθυσμένους Βρετανούς που ουρούν δημοσίως, κάνουν εμετό στα κανάλια, γδύνονται και εμπλέκονται σε μεθυσμένους καβγάδες.

Αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο. Σχεδόν πριν από μια δεκαετία, ο τότε δήμαρχος του Άμστερνταμ κάλεσε τον Λονδρέζο ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την πόλη «άθλια», να δει ο ίδιος τι κάνουν οι Βρετανοί.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες εισάγουν διακρίσεις και βασίζονται σε άδικα στερεότυπα.

Στην Ολλανδία, τα coffee shops επιτρέπεται να πωλούν κάνναβη εφόσον ακολουθούν ορισμένους αυστηρούς όρους, όπως το να μην σερβίρουν αλκοολούχα ποτά ή να μην πωλούν σε ανηλίκους. «Οι τουρίστες έρχονται για τα μουσεία αλλά και για τα coffee shops», ανέφερε στο BBC ο Joachim Helms, ιδιοκτήτης του καφενείου Greenhouse.

Το Άμστερνταμ είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου. Περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες -μεταξύ των οποίων ένα εκατομμύριο Βρετανοί- επισκέπτονται την πόλη, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 883.000 κατοίκων, κάθε χρόνο.

Όμως ο υπερτουρισμός δοκιμάζει την ανοχή των ντόπιων και έχει αναγκάσει το συμβούλιο να δράσει. Μεγαλύτερες από τη ζωή διαφημιστικές πινακίδες που αναρτώνται στην περιοχή των κόκκινων φώτων δείχνουν φωτογραφίες των κατοίκων, με λέξεις που υπενθυμίζουν στους επισκέπτες: «Ζούμε εδώ».

Το δημοτικό συμβούλιο βρίσκεται στη διαδικασία μετακίνησης των περίφημων φωτισμένων με νέον παραθύρων, όπου παρελαύνουν οι εργαζόμενοι στο σεξ για να κάνουν εμπόριο, από την οικιστική καρδιά της πρωτεύουσας σε μια νέα «ερωτική ζώνη».

Ο κόσμος έχει αντιδράσει στην αντιτουριστική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έναν άνδρα να αστειεύεται λέγοντας ότι «μου μοιάζει περισσότερο με διαφημιστικό σποτ» και έναν άλλον να σημειώνει ότι είναι «μυστήριο γιατί οι 18-35 [ετών] θα προσελκύονταν σε μια πόλη με coffee shops που πωλούν ναρκωτικά νόμιμα και οίκους ανοχής».

Άλλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην εκστρατεία, με μια γυναίκα να γράφει: «Θέλουν να βγάλουν λεφτά με οικογένειες και μουσεία, αλλά ξέρουν ότι η κάνναβη και το κόκκινο φως είναι αυτά που κρατούν την πόλη σε λειτουργία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒρετανίαναρκωτικάτουρίστεςΆμστερνταμειδήσεις τώρα