Travel|11.04.2023 07:31

Μία ώρα κι ένα τέταρτο απ’ την Αθήνα: Ο πιο low cost ευρωπαϊκός προορισμός με την τεράστια ομορφιά παύει να θεωρείται outsider

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ανάμεσα στους προορισμούς που βρίσκονται μια ανάσα μακριά από την Ελλάδα συγκαταλέγεται και η πρωτεύουσα της Αλβανίας. Μέσα σε μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά μπορείς να πετάξεις στα Τίρανα και να προγραμματίσεις ένα σούπερ 4ήμερο που θα σου μείνει αξέχαστο, αφού θα μπορέσεις να απολαύσεις κάθε πτυχή των διακοπών σου στο έπακρο, δίχως να δυσκολευτείς οικονομικά σε καμία από αυτές.

H συγκεκριμένη πόλη έχει αλλάξει ριζικά εικόνα τα τελευταία χρόνια με την ανανεωμένη της εκδοχή να εντυπωσιάζει και να δελεάζει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους να την επισκεφτούν. Ωστόσο, η παράδοση έχει ακόμη ισχυρή θέση στην αλβανική πρωτεύουσα, παντρεμένη όμως με την υπερσύγχρονη γοητεία, χαρίζοντας έτσι μια μοναδική εμπειρία στους ταξιδιώτες.

Η βόλτα δε γίνεται να μη ξεκινήσει από την πλατεία Σκεντέρμπεη, η οποία αποτελεί το πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ανάμεσα στα ποικίλα αξιοθέατα, σταθείτε στο άγαλμα του εθνικού ήρωα Σκεντέρμπεη αλλά και το Πολιτιστικό Μέγαρο με το κομψό του οικοδόμημα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα σου χαρίσει μια πλήρη εικόνα της ιστορίας της Αλβανίας.

Αν αναζητάς να κάνεις τα ψώνια σου, θα πρέπει να επισκεφτείς το ξακουστό Blloku, όπου θα βρεις όλα όσα αναζητάς. Όσο για το φαγητό; Μάλλον θα δυσκολευτείς να αποφασίσεις το πού θα κάτσεις για φαγητό και ποτό αφού τα διασημότερα εστιατόρια και μπαρ της πόλης συγκεντρώνονται όλα εκεί. 

Για τους λάτρεις της φύσης υπάρχει το Μεγάλο Πάρκο με την τεχνητή λίμνη, το οποίο χαρίζει την ηρεμία και τη χαλάρωση από τη βαβούρα του κέντρου, ένα καταπράσινο, γραφικό μέρος που προτιμάται σε καθημερινή βάση και από τους ντόπιους για εξόδους οποιασδήποτε ώρας.

Αν και η μοντέρνα παγκόσμια κουζίνα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα Τίρανα, εκείνα συνεχίζουν να διατηρούν την παράδοση, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται παραλλαγές των τοπικών συνταγών σε κάθε εστιατόριο. Μη φύγεις από την πόλη αν δε δοκιμάσεις τα δημοφιλή κεφτεδάκια (qofte korce), την παραδοσιακή ρακή και για επιδόρπιο το γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, trilece, με κέικ, γάλα και γενναιόδωρη επικάλυψη καραμέλας. Οι γεύσεις τους θα σε αφήσουν άφωνο, αφού όλα τα υλικά είναι φρέσκα και ιδιαίτερα νόστιμα, ενώ η μεγαλύτερη έκπληξη θα φτάσει μαζί με τον φιλικό προς το πορτοφόλι, λογαριασμό.

Όπως με τους περισσότερους προορισμούς, τα Τίρανα μπορείς να τα επιλέξεις κάθε μήνα της χρονιάς, όμως ιδανικά την άνοιξη και το φθινόπωρο η ευχαρίστηση θα είναι πιο έντονη, καθώς δε θα χρειαστεί να ζοριστείς στις βόλτες σου λόγω βροχής.

Τέλος, οι ντόπιοι είναι εξαιρετικά φιλικοί και φιλόξενοι, πρόθυμοι να σου μάθουν κάθε μυστικό για να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα τη χώρα τους.

Και κάπως έτσι, τα Τίρανα καταλήγουν να «ξεφορτωθούν» από πάνω τους τη φήμη του ευρωπαϊκού outsider

ΤίραναΑλβανίαταξίδι