Travel|23.04.2023 07:31

Παραλίες-διαμάντια, νυχτερινή ζωή και ομορφιά που θα θυμάσαι: To «διαμάντι» της Εύβοιας σε καλεί να το απολαύσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η Κάρυστος, η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Εύβοιας με τις πολλές, ιδιαίτερα όμορφες παραλίες τις οι οποίες καλύπτουν μια αρκετά ευρεία γκάμα προτιμήσεων -αφού θα συναντήσει κανείς από οργανωμένες μέχρι και περισσότερο ήσυχες επιλογές για να κάνει το μπάνιο του- είναι αυτό που λέμε «προορισμός για όλα τα γούστα».

Όμορφη, γραφική και με αύρα κοσμοπολίτικου νησιού καταφέρνει να μην απογοητεύσει ούτε τoυς λάτρεις της απόλυτης ηρεμίας και της χαλάρωσης, αλλά ούτε κι εκείνους που δεν μπορούν να διανοηθούν απόδραση εντός Ελλάδας χωρίς έντονη νυχτερινή ζωή.

Όσον αφορά στις επιλογές για διασκέδαση το βράδυ, βλέπετε, οι επιλογές είναι αρκετές, ενώ ο παραλιακός δρόμος από τη δύση του ηλίου γεμίζει με κόσμο όλων των ηλικιών που απολαμβάνουν ψαρομεζέδες ή το ποτό τους στα παραθαλάσσια ουζερί και τις καφετέριες.Τι καλύτερο, λοιπόν, για τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις;

Εκδρομές στα… καλύτερα

Αν έχετε διάθεση για εναλλακτικές εξορμήσεις τότε μπορείτε να επισκεφτείτε το διάσημο φαράγγι του Δημοσάρη, ή να ανακαλύψετε τις μυστικές παραλίες και τα φαράγγια στο Κάβο Ντόρο, στο βουνό που δεσπόζει πάνω από την πόλη της Καρύστου, την Όχη (1.399μ) και να απολαύσετε την άγνωστη, πανέμορφη και καταπράσινη πλευρά της τις μυστικές παραλίες και τα φαράγγια στο Κάβο Ντόρο, στο βουνό που δεσπόζει πάνω από την πόλη της Καρύστου, την Όχη (1.399μ) και να απολαύσετε την άγνωστη, πανέμορφη και καταπράσινη πλευρά της νότιας Εύβοιας.

Ακόμα ευκολότερη πρόσβαση έχει ο καταπράσινος οικισμός του Πλατανιστού με το ρέμα και τον εντυπωσιακό μεγάλο καταρράκτη. Απολαύστε τη δροσιά των παγωμένων νερών και -γιατί όχι;- κολυμπήστε όπως κάναμε κι εμείς στη μεγάλη φυσική βάθρα που σχηματίζεται από τα νερά του καταρράκτη. Το ρέμα του Πλατανιστού καταλήγει στο Αιγαίο και στη μεγάλη παραλία Ποτάμι.

Μπούρτζι και Κοκκινόκαστρο

Δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καρύστου ανήκουν στην περίοδο κατοχής από τους Ενετούς και τους Λομβαρδούς. Το πρώτο είναι το Μπούρτζι στο ανατολικό άκρο του λιμανιού που είναι ένας καλοδιατηρημένος επιλιμένιος προμαχώνας εξαγωνικού πεταλοειδούς σχήματος. Πρόσφατα έγιναν εργασίες συντήρησης και έτσι τώρα μπορούν αν φιλοξενηθούν εκεί εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το δεύτερο είναι το Κοκκινόκαστρο (Castello Rosso) που χτίστηκε το 1205 από τους Λομβαρδούς σε οχυρή τοποθεσία πάνω από την πόλη της Καρύστου. Υψώθηκε πάνω σε ερείπια αρχαίας ακρόπολης ενώ τώρα η πρόσβαση σε αυτό είναι εύκολη αφού ασφάλτινος δρόμος από το χωριό Μύλοι οδηγεί κοντά στην είσοδο του την οποία και θα φτάσετε περπατώντας στον λόφο για περίπου 5 λεπτά.

Όταν επισκεφτείτε την Κάρυστο μην παραλείψετε και μία επίσκεψη στο Γιοκάλειο Πνευματικό Ίδρυμα στο οποίο περιλαμβάνεται και σημαντική βιβλιοθήκη 11.000 τόμων. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το αρχαιολογικό μουσείο Καρύστου με σημαντικά ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα στο Καστρί αλλά και τα δρακόσπιτα της Όχης και των Στύρων.

Παραλίες

Το καλοκαίρι, πάντως, το καλύτερο «αξιοθέατο» της Καρύστου είναι πανέμορφες παραλίες της. Μερικές από αυτές βρίσκονται μέσα στην παραλιακή ζώνη της πόλης όπως οι Γαλλίδες -ή Γαλλίδα- και συγκεκριμένα στα δύο άκρα της όπως αυτή απλώνεται μπροστά στον Κόλπο Καρύστου, ενώ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων εξαιρετικές επιλογές αποτελούν οι γραφικοί και ήσυχοι κολπίσκοι της Παξιμάδας στη δυτική πλευρά του κόλπου αλλά και οι οργανωμένες παραλίες Ψιλή Άμμος ή Κοχύλι, Μάρμαρα, Κάβος ή Αλυκές και Άγαλμα στην ανατολική του πλευρά και στη περιοχή που είναι γνωστή και ως Μπούρος.

παραλίεςειδήσεις τώραΕύβοιαΚάρυστος