Travel|13.05.2023 20:46

Γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στο αεροπλάνο όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται - Ο απλός λόγος

Newsroom

Κάποια πράγματα σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο είναι απλά μια συνηθισμένη ρουτίνα που όλοι οι επιβάτες πρέπει να κάνουν, όπως το να δένουν τη ζώνη τους κατά την απογείωση και προσγείωση.

Η ζώνη ασφαλείας είναι κατανοητό στους επιβάτες γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται αλλά υπάρχουν και άλλες τυπικές διαδικασίες που δεν ξέρουμε ακριβώς για ποιο λόγο γίνονται. Όπως για παράδειγμα το χαμήλωμα στα φώτα στην καμπίνα του αεροπλάνου κατά την απογείωση και την προσγείωση.

Ο απλός λόγος που χαμηλώνουν τα φώτα

Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Οι διαδικασίες της απογείωσης και της προσγείωσης αποτελούν τα δύο πιο κρίσιμα σημεία σε μία πτήση. Κατά τη διάρκεια αυτών υπάρχουν σχετικά αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με την υπόλοιπη πτήση, να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Τότε μπορεί να χρειαστεί ο πιλότος να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Οι επιβάτες πιθανόν να πρέπει να εκκενώσουν άμεσα το αεροπλάνο. Χαμηλώνοντας, λοιπόν, τα φώτα τα μάτια των επιβατών και του πληρώματος συνηθίζουν στο περιορισμένο φως.

Υπάρχει επίσης και μια άλλη εξήγηση που δίνουν κάποιοι σε συνδυασμό με την παραπάνω ανάλυση. Κατά την απογείωση και την προσγείωση το αεροσκάφος ενδεχομένως να χρειαστεί όλη τη διαθέσιμη ενέργεια. Έτσι, τα φώτα χαμηλώνουν για να εξοικονομηθεί όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πτήσηαεροπλάνοειδήσεις τώραπροσγείωση