Travel|14.05.2023 07:30

Τριήμερο στην Ύδρα: Tα ιστορικά αξιοθέατα και οι κορυφαίες παραλίες που ξετρελαίνουν και τους πιο απαιτητικούς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Οι διακοπές στην Ύδρα αποτελούν ένα ιδιαίτερο και άκρως απολαυστικό ταξίδι, με το νησί να φημίζεται για τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά και τα στενά σοκάκια του, που θα σε γοητεύσουν και θα σε ταξιδέψουν σε άλλες εποχές.

Διακοπές στην Ύδρα σημαίνει ατελείωτες βόλτες στη γραφική πόλη και το λιμάνι, περίπατοι στη φύση, μαγική θέα στο Αιγαίο, βουτιές σε καταγάλανα νερά και καλό φαγητό. Σα να λέμε, λοιπόν, ένα «πακέτο» κάτι περισσότερο από δελεαστικό.

Την αναλλοίωτη ομορφιά του νησιού αγάπησαν, άλλωστε, πολλοί διάσημοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Λέοναρντ Κοέν, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Πάμπλο Πικάσο αλλά και ο Γιώργος Σεφέρης.

Στην Ύδρα δεν θα βαρεθείς ούτε λεπτό, καθώς έχεις πολλή φύση να απολαύσεις, ατελείωτες βόλτες να κάνεις και να επισκεφτείς πληθώρα σημείων που οι παραθεριστές λατρεύουν να φωτογραφίζουν.

Το Αρχοντικό του Κουντουριώτη

Οι ντόπιοι το αποκαλούν «στολίδι της Ύδρας». Είναι μάλλον το πιο ιστορικό οίκημα του νησιού και σημαντικό δείγμα παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής το οποίο χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του λιμανιού.

Το μεγάλο κύρος του ιδιοκτήτη του σπιτιού, Λάζαρου Κουντουριώτη, οδήγησε στο να γίνουν σε αυτό το αρχοντικό μερικές από τις πιο νευραλγικές συζητήσεις για τα θέματα του 1821. Μέσα στο πανέμορφο σπίτι, που από το 2001 λειτουργεί ως μουσείο, θα δείτε συλλεκτικούς πλέον πίνακες που ζωγράφισαν ο Περικλής και ο Κωνσταντίνος Βυζαντίου, σπάνια ιστορικά κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη, οικογενειακά πορτρέτα και πολλά ακόμα. Στον επάνω όροφο εκτίθενται λαογραφικές συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου όπως νησιώτικες φορεσιές.

Το «Κόκκινο Σπίτι»

Το «Κόκκινο Σπίτι» ή αλλιώς το Σπίτι του Μιαούλη θα το συναντήσετε στην περιοχή Μεγάλο Καμίνι, ένα πολύ ιδιαίτερο χωριό της Ύδρας. Εδώ επισκεύαζαν τα ψαροκάικά τους οι Υδραίοι ενώ σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα χρόνια της Επανάστασης σε αυτό το μικρό λιμανάκι ναυπηγούνταν μεγάλα πλοία για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Στο χωριό υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα για να δείτε όπως η ενοριακή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, αλλά και το κτίριο του Γηροκομείου. Από την άνοιξη και μετά το «Κόκκινο Σπίτι» φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις.

Και από μπάνιο;

Η παραλία Μικρό Καμίνι είναι μινιόν (όπως άλλωστε προδίδει και το όνομα της) αλλά οργανωμένη με beach bar και βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι του ομώνυμου οικισμού. Σε αυτό το χωριό θα βρείτε γραφικές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε budget.

Ο Βλυχός (παραλία του ομώνυμου παραδοσιακού οικισμού) είναι μία από τις πιο δημοφιλείς του νησιού, είναι οργανωμένη και ιδανική για οικογένειες.

Αν, ωστόσο, προτιμάτε την απομόνωση και την ησυχία επιλέξτε τον Μώλο, έναν απάνεμο κολπίσκο με άμμο, προσβάσιμο με θαλάσσιο ταξί. Το Μανδράκι, πάλι, είναι ένας μικρός κόλπος με ήρεμα, καταγάλανα νερά. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία η οποία διαθέτει υποδομές για θαλάσσια σπορ, ενώ απέχει μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι.

Από τις πιο όμορφες παραλίες θεωρείται και το ιδανικό για καταδύσεις Μπίστι. Βρίσκεται δίπλα σε πευκοδάσος και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Όσο για την πιο διάσημη όλων, αυτή είναι μάλλον η παραλία Υδρονέτα. Πρόκειται περισσότερο για ένα σύμπλεγμα από σκαλοπάτια και πέτρινες πλάκες που προσφέρονται για βουτιές και ηλιοθεραπεία. Έχει υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα και ένα μπαράκι ακριβώς από πάνω της.

Το Άγαλμα του Μιαούλη

Πάνω από τον αριστερό προμαχώνα του λιμανιού δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη (1769-1835), θαλασσομάχου του αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821) και ναυάρχου του ελληνικού στόλου κατά την πρώτη περίοδο του ανεξάρτητου κράτους.

Το άγαλμα στήθηκε το 1993 και στη βάση του βρίσκονται θαμμένα τα οστά του ναυάρχου. Η θέα από το σημείο είναι πανέμορφη…

Τα Σφαγεία της Ύδρας και το Αρχοντικό του Σαχτούρη

Πρόκειται για δύο σημεία του νησιού όπου φιλοξενούνται πολύ σημαντικές εικαστικές εκθέσεις κάθε χρόνο ενώ από μόνα τους αυτά τα κτίρια είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, για να «χορτάσεις» την πανέμορφη Ύδρα θα πρέπει να εξασφαλίσεις τουλάχιστον ένα τριήμερο άδειας, με το μόνο βέβαιο να είναι το γεγονός πως μόλις έρθει η ώρα της επιστροφής θα έχεις ήδη αποφασίσει να επιστρέψεις με την πρώτη ευκαιρία.

ΎδραΤαξίδι στην Ελλάδανησιά για τριήμεροειδήσεις τώρα