Travel|16.05.2023 07:30

Απίστευτα χαμηλές τιμές, παραλίες-όνειρο: Ο αρχοντικός Πόρος μας επιφυλάσσει φέτος πολλές εκπλήξεις

Newsroom

Μια ανάσα από την Αθήνα σας περιμένει να τον ανακαλύψετε και να τον αγαπήσετε όσο τον αγάπησαν ο Γιώργος Σεφέρης και ο Χένρι Μίλλερ. Ο λόγος για τον Πόρο, το πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, που στέκεται αρχοντικά σε μικρή απόσταση από την ακτή της Πελοποννήσου και το απέναντι χωριό, τον Γαλατά.

Προσβάσιμος τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα, ο Πόρος δέχεται πληθώρα επισκεπτών από τα καράβια του Πειραιά, με τη διαδρομή να μην ξεπερνά τη μία ώρα.

Και το καλύτερο; Όπως διαφημίζεται στις διασημότερες ταξιδιωτικές πλατφόρμες ενοικιάσεων καταλυμάτων, οι τιμές φέτος είναι πιο χαμηλές από ό,τι θα είχαμε ποτέ τολμήσει να φανταστούμε. Ενδεικτικά, ορισμένα δωμάτια δεν θα σου κοστίσουν περισσότερο από 40€/βραδιά, ακόμα κι αν το κύμα… σκάει πάνω τους!

Φτάνοντας στο λιμάνι του Πόρου ήδη η πρώτη εικόνα που αντικρύζεις σε εντυπωσιάζει. Τα γραφικά σπιτάκια με θέα την θάλασσα, κλέβουν τις εντυπώσεις, ενώ στο λιμάνι του συνήθως θα βρεις αγκυροβολημένα πολλά ιστοπλοϊκά σκάφη.

Ο Πόρος έγινε γνωστός και μέσα από πολλές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Η Αλίκη στο Ναυτικό», αφού πολλές σκηνές γυρίστηκαν στο νησί, στο οποίο δημιουργήθηκε  και ο πρώτος Ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εγκαταστάσεις αυτές, σήμερα φιλοξενείται το Κέντρο Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού (Προγυμναστήριο).

Η αρχική ονομασία του νησιού

Η αρχαία ονομασία του ήταν Καλαυρία. Πρόκειται για το το αρχαιότερο νησί που ανεδύθη μετά τον κατακλυσμό.

Στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, στην κορυφή του λόφου, μετά από ανασκαφές του 1894 βρέθηκαν ερείπια ναού αφιερωμένου στον θεό Ποσειδώνα, τα οποία είναι ακόμα προσβάσιμα. Εδώ, το 322 π.Χ., o μεγάλος ρήτορας Δημοσθένης δηλητηριάστηκε με κώνειο, αφού διέφυγε την σύλληψη από τον κυβερνήτη της Μακεδονίας Αντίπατρο.

Αξιοθέατα

Η πόλη του Πόρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου και έχει χαρακτηριστεί από το 1993 παραδοσιακός οικισμός, αφού 69 από τα νεοκλασικά της οικοδομήματα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα κτίρια.

Το αρχαιολογικό μουσείο, στην πλατεία Κορυζή, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα, την αρχαία Τροιζήνα και από άλλα κοντινά αρχαιολογικά μέρη αξίζει σίγουρα κι αυτό την προσοχή σου.

Στο βόρειο μέρος του νησιού βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, το οποίο ήταν το κέντρο της Αμφικτυονίας της Καλαυρίας. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή, αν και ερευνητές εκτιμούν πως κατασκευάστηκε γύρω στο 520 π.Χ.

Παραλίες

Ασκέλι: Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού και η μεγαλύτερη σε έκταση και προσέλευση. Αμμώδης, οργανωμένη με πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τριγύρω, απέχει μόλις 2km από το κέντρο. Εύκολη πρόσβαση και από τα σκάφη για αγκυροβόλιο.

Νεώρειο: Η δεύτερη μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Αμμώδης, χωρισμένη σε αρκετά κομμάτια, κάποια οργανωμένα και κάποια όχι. Το αγκυροβόλιο επιτρέπεται…

Λιμανάκι της αγάπης: Από τις πιο διάσημες εναλλακτικές παραλίες της δεκαετίας του ’70 το «λιμανάκι της αγάπης» έχει φιλοξενήσει πλήθος ξένων και Ελλήνων κολυμβητών. Ένα γραφικό κολπάκι βουτηγμένο κυριολεκτικά μέσα στα πεύκα με τιρκουάζ νερά και ομπρέλες και ξαπλώστρες είναι σίγουρα αυτό που ζητάς για την απόλυτη χαλάρωση.

Ρώσικος Ναύσταθμος: Όσοι έχουν σκάφος και έχουν ταξιδέψει στον Πόρο, γνωρίζουν τον Ρώσικο. Είναι βγαλμένος μέσα από την ιστορία με φόντο τα ερείπια του ρωσικού ναυστάθμου (εξ' ου και το όνομα) με τιρκουάζ νερά και πλήθος μικρών κολπίσκων.

Πλαζ: Ακριβώς στο γεφυράκι που ενώνει Καλαυρία και Σφαιρία βρίσκεται άλλη μία οργανωμένη παραλία του νησιού με ήσυχα και καθαρά νερά. Σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από το κέντρο της πόλης, θεωρείται -και είναι!- ιδανική για οικογένειες.

Αμφιβάλλεις ακόμα ότι ο Πόρος είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι στην καρδιά του Μαΐου για ολιγοήμερες αποδράσεις;

ειδήσεις τώραΠόροςΤαξίδι στην Ελλάδα