Travel|24.05.2023 07:30

Πας παντού με τα πόδια, δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο: 3 value for money νησιά που φέτος θα έχουν την τιμητική τους

Newsroom

Πόσες είναι οι φορές που σχεδιάζοντας τις καλοκαιρινές μας διακοπές, δεν έχουμε κάνει τη σκέψη να πάμε σε έναν προορισμό, που δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο, αλλά θα μπορούμε να πάμε παντού με τα πόδια ή έστω με κάποιο ποδήλατο;

Η χώρα μας έχει αρκετά νησιά στα οποία το αυτοκίνητο είναι περιττό, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη στροφή των ταξιδιωτών σ’ αυτά.

Ο λόγος; Προφανέστατος. Το καλύτερο, βέβαια, είναι πως τα συγκεκριμένα νησιά αποτελούν ιδανικές επιλογές για όλους εκείνους που επιθυμούν να χαλαρώσουν δίχως την ένταση και τη φασαρία που συνεπάγεται η μαζική άφιξη τουριστών.

Τι άλλο να ζητήσουμε λοιπόν;

Σχοινούσα

Τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων είναι η ιδανική επιλογή στην περίπτωση που θέλετε να περάσετε τις διακοπές σας χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε οδικώς. Από τα ωραιότερα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, πιο ανεξερεύνητη, είναι η Σχοινούσα που φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της και τις ήρεμες διακοπές που εξασφαλίζει σε όσους την επιλέγουν. Σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή αν προτιμάτε με ποδήλατο που μπορείτε να νοικιάσετε και από εκεί.

Η Σχοινούσα, πάντως, είναι τόσο μικρή που γυρίζεται με τα πόδια, ενώ αν σας ενδιαφέρει η πεζοπορία έχει πολλά μονοπάτια για να κάνετε διαδρομές σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού -εκ των οποίων οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες και έχουν αμμουδιά με καταγάλανα νερά- είναι ο Αλμυρός με τα τιρκουάζ νερά του, ο οποίος αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες, ο Γερολομνιώνας με βαθιά και λίγο πιο δροσερά νερά και έναν υπέροχο βυθό για εξερεύνηση, το Τσιγκούρι με θέα προς την Ηρακλειά και η Αλυγαριά με άμμο και υπέροχα νερά.

Στη Χώρα κάντε μια στάση στο Λαογραφικό μουσείο και περπατήστε στον οικισμό Μερσίνι όπου διατηρείται η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Γαύδος

Το νοτιότερο νησί της Ευρώπης, η Γαύδος, είναι ένα μέρος πραγματικός παράδεισος για όσους επιθυμούν να περάσουν ήρεμες διακοπές σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο. Αναμφισβήτητα, το πλεονέκτημα του «νησιού της Καλυψώς», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, θα αποκαλύψει στον επισκέπτη εκπληκτικές παραλίες.

Από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Σαρακήνικο, όπου είναι οργανωμένο έχει ρηχά νερά και αμμουδιά, ο Ποταμός με τα κρυστάλλινα νερά του (μάλιστα εκεί μην παραλείψετε να κάνετε λασποθεραπεία), και ο Λαυρακάς, από τις πιο απομονωμένες με πεύκα μέχρι την αμμουδιά και εκπληκτικά νερά.

Στη Γαύδο θα απολαύσετε πεζοπορικές διαδρομές σε ένα πιο άγριο τοπίο που καταλήγουν σε ονειρεμένες παραλίες, ενώ θα γνωρίσετε την κρητική γαστρονομία και θα δοκιμάσετε ρακί με παραδοσιακούς μερακλίδικους μεζέδες.

Αντίπαρος

Σε κοντινή απόσταση από την «γειτονική» Πάρο βρίσκεται ένα μικρό νησί των Κυκλάδων στο οποίο το αυτοκίνητο… μένει στο λιμάνι. Η Αντίπαρος, αν και έχει πλέον νυχτερινή ζωή, θεωρείται από τα νησιά που προσφέρει ήσυχες διακοπές.

Η γραφική Χώρα κρατάει πιστά την αρχιτεκτονική της με τις βόλτες στα σοκάκια να έχουν τον πρώτο λόγο. Φημισμένα νυχτερινά μαγαζιά και εξαιρετικά εστιατόρια έχουν αναβαθμίσει περισσότερο το νησί που έχει τη δική του ομορφιά.

Από τις παραλίες να κάνετε τις βουτιές σας στα Λιβάδια αν θέλετε να απομονωθείτε, στα Γλυφά για surfing, στη Ψαραλυκή για όσους θέλουν beach bar και τη Φανερωμένη για απομόνωση, χαλάρωση και απόλυτη ηρεμία.

ΓαύδοςΣχοινούσαδιακοπέςΑντίπαροςειδήσεις τώρα