Travel|29.05.2023 07:30

Για εναλλακτικό τουρισμό και βουτιές σε ονειρεμένα νερά: Το αδικημένο νησί που δε νοείται να αφήνεις εκτός της travel list σου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ένα από τα ελληνικά νησιά που που θα σε συναρπάσει ήδη από τη στιγμή που θα φτάσεις στο λιμάνι του, είναι η Σαμοθράκη η οποία δεσπόζει στο Βόρειο Αιγαίο, κάτω από την επιβλητική σκιά του όρους Σάος.

Τι κι αν συνήθως δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας; Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ξεχωριστό τόπο με φυσική ομορφιά τόσο σπάνια, όσο και άγρια, αφού διαθέτει έναν από τους πιο ειδυλλιακούς συνδυασμούς βουνού και θάλασσας.

Σε αυτό το νησί, θα συναντήσετε εντυπωσιακούς καταρράκτες, πηγές και ατελείωτα μονοπάτια, σε ένα εντυπωσιακό πορτραίτο με άρωμα φύσης.

Στο νησί σας περιμένουν εκπληκτικές παραλίες έτοιμες να τις ανακαλύψετε σπιθαμή προς σπιθαμή, άλλες αμμώδεις και ήρεμες και άλλες «κρυμμένες» σε ένα μαγευτικό τοπίο. Οι πιο δημοφιλείς είναι η Παχιά Άμμος, ο Βατός και ο Πύργος του Φονιά, ωστόσο αυτές που θα σας προτείνουν οι φιλόξενοι ντόπιοι είναι πολλές περισσότερες!

Η Χώρα της Σαμοθράκης είναι επιβλητική, αμφιθεατρικά χτισμένη, σα να κλείνει στην αγκαλιά της ολόκληρο το νησί. Γραφικοί οικισμοί διάσπαρτοι στο νησί που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, είναι τα Θέρμα με τις ιαματικές πηγές και η πολύβουη Καμαριώτισσα.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί

Η Σαμοθράκη είναι ονομαστή για τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης στο νησί ανάγονται ήδη στη Νεολιθική Εποχή. Η μεγάλη της φήμη, όμως, κορυφώνεται στην αρχαιότητα με την άνθηση των Καβείριων Μυστηρίων - από τα σημαντικότερα θρησκευτικά δρώμενα με ιδιαίτερες ιεροτελεστίες εφάμιλλα των Ελευσινίων Μυστηρίων. Στην Παλαιόπολη (6,5 χλμ από το λιμάνι της Καμαριώτισσας) και σ’ έναν τεράστιο αρχαιολογικό χώρο έκτασης 50 στρεμμάτων γίνεται ολοφάνερο το μεγαλείο της ιστορίας της Σαμοθράκης.

Εναλλακτικός τουρισμός

Ο επιβλητικός ορεινός όγκος του νησιού και η πλούσια ανέγγιχτη φύση προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις στους λάτρεις της εξερεύνησης, της περιπέτειας και της αδρεναλίνης: διάσχιση φαραγγιών, ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αναρρίχηση, πεζοπορία, rafting, canoe kayak και καταδύσεις είναι μερικές μόνο από τις μοναδικές εμπειρίες που μπορούν να απολαύσουν οι περιπετειώδεις επισκέπτες του νησιού.

Η γενναιόδωρη φύση «χάρισε» στη Σαμοθράκη ένα τεράστιο γεωθερμικό τοπίο. Οι ζεστές θειούχες ιαματικές πηγές με τη μεγάλη θεραπευτική αξία, δεσπόζουν στην είσοδο του οικισμού των Θέρμων. Το υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί στην περιοχή χαρίζει υγεία και ευεξία σε χιλιάδες Έλληνες και ξένους, που κατακλύζουν το νησί κατά τη θερινή περίοδο.

Η κουζίνα

Από την Σαμοθράκη δεν μπορείτε να φύγετε αν δεν έχετε δοκιμάσει το γνωστό κατσικάκι το οποίο έχει πολλές παραλλαγές. Επίσης, να γευματίσετε με  φασολάδα τσιγαριστή, γιαπράκια με γιαούρτι και τέλος το παραδοσιακό γλυκό του νησιού, το πραούστο.

Πότε και πώς να πάτε

Η Σαμοθράκη είναι πανέμορφη κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με τη φύση να φορά τα καλά της και να στολίζεται με τα πιο φωτεινά της χρώματα!

Το νησί συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με την ακτοπλοϊκή σύνδεση να εξυπηρετείται μία φορά ημερησίως και το ταξίδι να διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες.

Το καλοκαίρι υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση Αθήνας - Σαμοθράκης με δρομολόγια από το λιμάνι του Λαυρίου. Το ταξίδι Λαύριο - Σαμοθράκη διαρκεί περίπου 15 ώρες, αν και το δρομολόγιο και η διάρκειά του αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά.

Σαμοθράκηειδήσεις τώραταξίδι