Travel|04.06.2023 07:32

Και οι δύο είναι υπέροχες: Κύμη και Μονεμβασιά κεντρίζουν το ενδιαφέρον για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι εδώ και ήδη οι περισσότεροι από εμάς έχουμε οργανώσει το… σχέδιο απόδρασης μας σε κάποιον από τους τόσο ξεχωριστούς προορισμούς της χώρας μας. Τι γίνεται, όμως με τους αναποφάσιστους;

Δεν έχουν παρά να επιλέξουν μεταξύ της Κύμης και της Μονεμβασίας, των κορυφαίων προορισμών για τριήμερο, που… έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Τι θα επιλέξεις; Την κοσμοπολίτισσα Μονεμβασιά ή την χαλαρωτική Κύμη;

Όταν μιλάμε για τη Μονεμβασιά, από τα πρώτα πράγματα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η λέξη «αρχοντιά». Μιλάμε για ένα μέρος στο οποίο τα απομεινάρια της περιόδου της βασιλείας είναι ιδιαίτερα έντονα μέσα στους αιώνες, αφού υπήρξε κύριο λιμάνι κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής, της Ενετικής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 

Με το που φτάσετε στη Μονεμβασιά, το συγκεκριμένο τοπίο σας προϊδεάζει για ένα ιδανικό και μαγευτικό τριήμερο - το οποίο αν επιλέξετε την παραμυθένια αυτή κωμόπολη, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο.

Η Καστροπολιτεία

Οι επιρροές του παρελθόντος στη λεγόμενη καστρόπολη, είναι ακόμη και σήμερα εμφανείς. Η υπέροχη καστρόπολη, αποτελείται από δυο κομμάτια. Στο ένα από αυτά, αυτό που είναι κτισμένο επάνω στον βράχο, υπάρχουν ερείπια από τους βυζαντινούς χρόνους. Το έτερο κομμάτι, είναι η γνωστή Κάτω Χώρα όπου βρίσκεται ένα «ζωντανό» κάστρο, καθώς οι κάτοικοι έχουν συντηρήσει τα σπίτια τους στην ίδια μορφή τους τελευταίους δύο με τρεις αιώνες.

Εκείνο, όμως, που θα κάνει την εκδρομή σας πραγματικά ξεχωριστή, είναι η θέα μέσα από το κάστρο, καθώς από τη μια πλευρά το μάτι χάνεται στο Μυρτώο πέλαγος, ενώ από την άλλη δεσπόζει η γη της Λακωνίας. Εντός των τειχών του κάστρου, θα βρούμε αρκετές καφετέριες, εστιατόρια ξενοδοχεία και μπαρ για κάθε γούστο!

Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι το γεγονός πως όσο και να κουραστείτε, δεν θα χορτάσετε τις βόλτες στα λιθόστρωτα σοκάκια, τα αρχοντικά με τις αψίδες και τις βυζαντινές εκκλησίες. Εκείνο που επίσης αξίζει να επισκεφθείτε στην Μονεμβασιά είναι το σπίτι του ποιητή, Γιάννη Ρίτσου στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και την προτομή του.  

Κύμη, Eύβοια

Σίγουρα μια από τις κοντινές επιλογές για τους Αθηναίους και ταυτόχρονα μια καλή αρχή για το καλοκαίρι είναι η Εύβοια. Πρόκειται για ένα μέρος από το οποίο κυριολεκτικά δεν λείπει τίποτα, αφού μπορεί να βρει κανείς όμορφες παραλίες, πλούσια βλάστηση και γραφικά χωριά με ατελείωτη θέα.

Στην Εύβοια, όμως, υπάρχει και η επιλογή να αισθανθείτε σαν να είστε σε νησί και αυτή είναι φυσικά η Κύμη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, με εξαίρετη θέα και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή είναι το ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

H Κύμη είναι γνωστή -ανάμεσα σε άλλα- επειδή διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, ιδιαίτερα όμορφες παραλίες, ενώ δε λείπει και η έντονη ζωή με αρκετές ψαροταβέρνες, εστιατόρια αλλά και cafe.

Στην Κύμη θα βρείτε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την αρχιτεκτονική, καθώς το μέρος διατηρεί πολλά στοιχεία από το ιστορικό του παρελθόν, όπου δεσπόζουν τα παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά με περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών.

Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το δημαρχείο, και το εντυπωσιακό παλιό αρχοντικό της οικογενείας Καραβοπούλου.

Παραλίες

Όσον αφορά στο κολύμπι, η παραλία-σήμα κατατεθέν της Κύμης είναι το πευκόφυτο Σουτσίνι, ενώ υπάρχει και η παραλία της Κύμης με την ψιλή άμμο, καθώς επίσης και η Πλατάνα που έχει βότσαλο.

Φυσικά, υπάρχουν και εναλλακτικές παραλίες όπως το Στόμιο, ο Μουρτέρης και ο Αη Γιώργης, οι οποίες είναι γνωστές και πολύ αγαπητές για τις αμμουδιές τους.

Αγίου ΠνεύματοςΚύμηειδήσεις τώραΜονεμβασιά