Travel|10.06.2023 20:18

«Καλωσορίσατε στο Slowjamastan»: Γύρισε όλο τον κόσμο και δημιούργησε τη δική του χώρα και...απαγορεύει τα crocs

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»
Πηγή: «Υπουργείο Επικοινωνιών της Δημοκρατίας του Slowjamastan»

Ένας DJ από την Αμερική αφού γύρισε όλες τις χώρες του κόσμου και δεν είχε πού αλλού να πάει, αποφάσισε να δημιουργήσει την δική του χώρα!

Ο Ράντι “R Dub!” Ουίλιαμς πέρασε τη ζωή του ταξιδεύοντας και αφού δεν είχε πού αλλού να πάει αποφάσισε να αγοράσει ένα άδειο, άγονο οικόπεδο 11,07 στρεμμάτων στην έρημο της Καλιφόρνιας για να χτίσει μια νέα «χώρα» που πήρε το όνομα της ραδιοφωνικής του εκπομπής.

Φορώντας το καλό του κοστούμι και τα γυαλιά ηλίου του, ο «σουλτάνος» του Slowjamastan κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του από τις ΗΠΑ στις 12:26 μ.μ. της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

Δύο χρόνια μετά, και ενώ έχει δημιουργήσει περίεργους νόμους - όπως την απαγόρευση της χρήσης των παπουτσιών crocs- η «Δημοκρατία του Slowjamastan» έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός νεοσύστατου έθνους.

Εκδίδει τα δικά της διαβατήρια, έχει τη δική της σημαία, τυπώνει το δικό της νόμισμα (το ντούμπλε) και έχει έναν «εθνικό ύμνο» που παίζεται σε «κρατικές» εκδηλώσεις.

Η «Δημοκρατία του Slowjamastan» μετρά πάνω από 500 εγγεγραμμένους πολίτες, ενώ άλλοι 4.500 λέγεται ότι έχουν εγκριθεί ή περιμένουν  για την «υπηκοότητα». 

Τώρα που ο Ουίλιαμς ολοκλήρωσε τον στόχο της ζωής του να επισκεφθεί κάθε χώρα στον κόσμο, προσκαλεί τους τουρίστες να επισκεφθούν τη «Δημοκρατία του Slowjamastan». Στόχος του είναι πλέον να δημιουργήσει το κορυφαίο «μικροκράτος» στον κόσμο.

Ο «σουλτάνος» του Slowjamastan

«Όταν δεν είμαι στο ραδιόφωνο, ταξιδεύω σε κάποια χώρα που οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει», ανέφερε ο Ουίλιαμς στο CNN λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του στο Τουρκμενιστάν, την τελευταία χώρα στη λίστα με τα 193 αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ έθνη.

«Ένας από τους λόγους που δημιούργησα το Slowjamastan ήταν επειδή, μετά από 193 χώρες, ήθελα μια 194η!»

Η αυτοανακηρυγμένη «χώρα» του Ουίλιαμς βρίσκεται στην Οδό 78 της Καλιφόρνια. Για να πάει κανείς πρέπει να οδηγήσει δυόμισι ώρες από το Σαν Ντιέγκο.

Αυτή τη στιγμή το μόνο που θα δει κανείς είναι έρημος, αλλά ο Γουίλιαμς έχει στήσει μια τεράστια πινακίδα «Καλώς ήρθατε στο Slowjamastan» δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, ενώ έχει φτιάξει και ένα συνοριακό φυλάκιο ελέγχου όπου κυματίζει η  πολύχρωμη σημαία του Slowjamastan πάνω από το υπουργικό του γραφείο, το οποίο είναι προς το παρόν ανοιχτό.

Ο Ουίλιαμς εμπνεύστηκε τη δημιουργία της δικής του χώρας αφού επισκέφθηκε διάφορα αυτοανακηρυγμένα εδάφη που συχνά διοικούνται από εκκεντρικούς ηγέτες, στα ταξίδια του στον κόσμο.

Τον Αύγουστο του 2021, ο Ουίλιαμς επισκέφθηκε τη Δημοκρατία της Μολοσσίας, μια μικροεγκατάσταση 11,3 στρεμμάτων στη Νεβάδα που κήρυξε την ανεξαρτησία της από τις ΗΠΑ το 1998, όπου τον ξενάγησε προσωπικά ο «Εξοχότατος πρόεδρος Κέβιν Μπο».

Όταν επέστρεψε στο σπίτι του στο Σαν Ντιέγκο, ο Ουίλιαμς άρχισε αμέσως να καταστρώνει μεγαλεπήβολα σχέδια για το δικό του μικροκράτος. Τον Οκτώβριο του 2021, αγόρασε ένα οικόπεδο γης για 19.000 δολάρια και μέχρι τον Δεκέμβριο είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του Slowjamastan.

Μια δικτατορία μέσα στην έρημο

«Τις περισσότερες φορές είμαστε σαν δικτατορία», λέει ο Ουίλιαμς, καθώς εξηγεί το σύστημα «διακυβέρνησης» της «Δημοκρατίας» του. «Κάποιες φορές, διοργανώνουμε ειδικές τελετές ψηφοφορίας και δημοψηφίσματα. Πρόσφατα, επέτρεψα στους πολίτες να ψηφίσουν για το ποιο θα είναι το εθνικό μας φρούτο, το άθλημα, ακόμα και για το πώς θα πρέπει να ονομαστεί το εθνικό μας ζώο».

Μπορεί να φαίνεται αρκετά παράδοξο για μια «δημοκρατία» να έχει έναν δικτατορικό σουλτάνο επικεφαλής του κράτους της, αλλά αυτό είναι το νόημα. Τα ταξίδια του Ουίλιαμς τον έχουν οδηγήσει σε μερικούς από τους πιο περίεργους προορισμούς του κόσμου και έχει δει από πρώτο χέρι τις αντιφάσεις που υπάρχουν σε μέρη όπως η Βόρεια Κορέα.

Στον Ουίλιαμς αρέσει να βγάζει φωτογραφίες και να κάνει δημόσιες ομιλίες φορώντας την καταπράσινη σουλτανική στολή του, με τα ψεύτικα στρατιωτικά παράσημα του και τα φιμέ γυαλιά ηλίου του.

Προσλαμβάνει «συνοριοφύλακες» και περιβάλλεται με «ασφάλεια» όταν φιλοξενεί εκδηλώσεις στη «Δημοκρατία του Slowjamastan» και επιβάλλει έναν κατάλογο απαγορεύσεων που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες προκειμένου να αποφύγουν την «εξορία».

Επί του παρόντος, οι απαγορεύσεις αυτές περιλαμβάνουν τα crocs και τους «ανθρώπους που βάζουν τα πόδια τους στο ταμπλό του αυτοκινήτου».

Ο χαρακτήρας και το ντύσιμο του «σουλτάνου» του Slowjamastan είναι ο τρόπος του Ουίλιαμς να αναδείξει τους παραλογισμούς που υπάρχουν στην πολιτική και τις δικτατορίες, και υπάρχει μια μεγάλη ουρά ανθρώπων έτοιμων να συμμετάσχουν στο πείραμά του.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την υπηκοότητα και τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου μέσω του ιστότοπου του Slowjamastan, και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλής, με χιλιάδες αιτήσεις.

Τώρα έχει ανοίξει τα σύνορα και για τους τουρίστες, και λέει στο CNN πώς οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη λήψη selfies μπροστά από την πινακίδα Slowjamastan, την επίσκεψη στην πλατεία Ανεξαρτησίας και την αναζήτηση του ασύλληπτου ρακούν Slowjamastan, του εθνικού ζώου.

Το επόμενο μεγάλο σχέδιό του είναι να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να χτίσει «ένα ποτάμι, μια φάρμα αρμαντίλο, ένα μογγολικό μπάρμπεκιου και, φυσικά, ένα γιγαντιαίο άγαλμα/μνημείο του «Μεγάλου Ηγέτη», δηλαδή του ίδιου.

«Φιλοξενούμε επίσης δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», προσθέτει ο Ουίλιαμς, «συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών να βάλετε στο διαβατήριό σας την σφραγίδα με το Slowjamastan, να συμμετάσχετε στον εορτασμό των νέων κρατών και να συναντήσετε τον σουλτάνο».

Σε αναζήτηση διπλωματικής αναγνώρισης

Ο Ουίλιαμς λέει ότι εργάζεται για τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών με άλλες χώρες και ότι στα πρόσφατα ταξίδια του το διαβατήριό του Slowjamastan σφραγίστηκε από 16 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, το Βανουάτου και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος καθιστά σαφές ότι το Slowjamastan πληροί τεχνικά τα κριτήρια για ένα κυρίαρχο έθνος, όπως ορίζεται από τη Σύμβαση του Μοντεβίδεο του 1933.

Η Σύμβαση αυτή απαιτεί μια χώρα να έχει μόνιμο πληθυσμό, καθορισμένη επικράτεια, κυβέρνηση και την ικανότητα να συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη, όλες οι προϋποθέσεις τις οποίες ο Ουίλιαμς ισχυρίζεται ότι η Δημοκρατία του Slowjamastan πληροί.

Το επόμενο στάδιο είναι ο σουλτάνος να επιτύχει την αναγνώριση της απόσχισης του κράτους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αυτό μπορεί να είναι λίγο τραβηγμένο ακόμη και για τον Ουίλιαμς.

«Είμαι λίγο απογοητευμένος, παραδέχομαι ότι παρά τα email και τα μηνύματα προς τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Facebook, το Twitter, το Instagram και το MySpace, όλα έχουν μείνει όλα αδιάβαστα», λέει ο Ουίλιαμς. «Ίσως έχουν κολλήσει στον φάκελο με τα ανεπιθύμητα μηνύματα του», σημειώνει. 

ΗΠΑταξίδιαειδήσεις τώραχώρα