Travel|12.06.2023 07:30

Αμοργός: Οι παραλίες του «απέραντου γαλάζιου» που πρέπει να επισκεφτείς έστω μία φορά στη ζωή σου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Παρόλο που κατά τις τελευταίες δεκαετίες τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων έχουν εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικους προορισμούς που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, υπάρχουν και κάποια νησιά τα οποία διατηρούν την παράδοση και πάνε κόντρα στο γενικότερο ρεύμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η απομακρυσμένη μα πανέμορφη Αμοργός. Ο χρόνος στην Αμοργό κυλά διαφορετικά και ο ήλιος, η θάλασσα, τα παραδοσιακά χωριά αλλά και οι υπέροχες παραλίες του νησιού, περιμένουν όλους εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια και την ξεγνοιασιά να τα ανακαλύψουν.

Η Αμοργός έχει δύο λιμάνια, τα Κατάπολα και την Αιγιάλη τα οποία μαζί με τη Χώρα της Αμοργού, αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης του νησιού. Η Αιγιάλη έχει τις περισσότερες επιλογές όσον αφορά στη διαμονή, καθώς εδώ υπάρχουν τα πιο πολλά ξενοδοχεία αλλά και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια σε αρκετά προσιτές τιμές. Εκεί θα βρείτε και μία αρκετά μεγάλη παραλία με άμμο, σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε τις πολλές μετακινήσεις στους… όχι και τόσο ομαλούς δρόμους του νησιού.

Στη Χώρα της Αμοργού κυριαρχεί το λευκό χρώμα, με την όψη της να αποτελεί ό,τι πιο αυθεντικό και παραδοσιακό με άρωμα Κυκλάδων. Τα λευκά καλντερίμια με τις εκκλησίες, τα ερείπια των κάστρων και των ρημαγμένων ανεμόμυλων κρατούν ακόμη τη γοητεία αλλοτινών εποχών. Για να φτάσετε στη Χώρα θα ακολουθήσετε τον δρόμο από τα Κατάπολα, ή τον αντίθετο εάν μένετε στην Αιγιάλη.

Σε περίπτωση που δεν θελήσετε να πάρετε δικό σας αυτοκίνητο, ένα μικρό λεωφορείο εκτελεί καθημερινά πολλά δρομολόγια και θα σας εξυπηρετήσει κάθε ώρα της ημέρας.

Αξιοθέατα

Καθώς το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, υπήρξε «χωνευτήρι»διαφορετικών πολιτισμών αφού στο πέρασμα του χρόνου πέρασαν από εκεί Μινωίτες, Ναξιώτες, Μιλήσιοι και Ρωμαίοι, ενώ αργότερα η Αμοργός βρέθηκε υπό Ενετική και Οθωμανική κυριαρχία. Ανάμεσα σε άλλα, τα κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι το αρχαιολογικό Μουσείο Αμοργού, το Μοναστήρι Παναγίας Χοζοβιώτισσας, το κάστρο Χώρας, και το Ναυάγιο «Ολυμπία».

Παραλίες-όνειρο

Παρότι δεν είναι πολύ μεγάλο νησί, στην Αμοργό έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε θεσπέσιες παραλίες, οι οποίες μάλιστα καλύπτουν ευρεία γκάμα επιλογών. Κολπίσκοι και βραχώδεις ακτές, με βότσαλο, άμμο και κύριο χαρακτηριστικό τα καταγάλανα και καθαρά νερά τους περιμένουν όλους μας να αισθανθούμε στο έπακρο τι εστί… απέραντο γαλάζιο!

Πού κολυμπάμε λοιπόν;

Αγία Άννα

Πρόκειται για την πιο διάσημη παραλία της Αμοργού, καθώς εκεί έχει γυριστεί η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν. Η θέα από τα βραχάκια της παραλίας είναι ατελείωτη, ενώ στο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί τελούνται αρκετοί γάμοι αλλά και βαφτίσεις.

 

Μούρος

Από τις πιο όμορφες παραλίες της Αμοργού. Υπέροχος βυθός, καταγάλανα νερά και βραχώδες τοπίο συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό της. Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι και πάνω από την παραλία υπάρχει ταβερνάκι με καταπληκτική θέα! Η παραλία δεν έχει σκιά.

 

Άγιος Παύλος

Ήρεμη παραλία με γαλανά νερά, άμμο και βότσαλα. Υπάρχει και ταβέρνα για να σπεύσουμε όταν… ξεκινήσει η πρώτη πείνα μετά τις βουτιές.

 

Αιγιάλη

Η παραλία δίπλα στον οικισμό, έχει λευκή ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Υπάρχουν, επίσης, μπαρ, cafe και καφενεία.

 

Μαλτέζι

Βρίσκεται κοντά στα Κατάπολα και είναι προσβάσιμη είτε με τα πόδια (30 - 40 λεπτά περπάτημα) είτε με καραβάκι. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει καντίνα!

 

Φυσικά, εκτός από τις παραπάνω παραλίες, υπάρχουν και άλλες εξίσου εντυπωσιακές όπως η Λεβρωσσός, η Μικρή Βλυχάδα, και η παραλία της Καλοταρίτισσας.


Αμοργόςπαραλίαειδήσεις τώραΚυκλάδες