Travel|13.06.2023 07:32

Για όσους παραθερίσουν στη Μύκονο: Τελικά αξίζει μια μονοήμερη εκδρομή στη γεμάτη ιστορία Δήλο;

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ένα από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου είναι η Δήλος. Η ιστορική της, όμως αξία, είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της. Το νησί βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων, ακριβώς δίπλα από τη Μύκονο και σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν η γενέτειρα της θεάς Αρτέμιδος και του θεού Απόλλωνα.

Σήμερα, η Δήλος εντάσσεται στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο στη μέση του Αιγαίου.

Ένα νησί γεμάτο ιστορία

Το νησί της Δήλου είναι από τα λίγα νησιά που έχουν τόσο μεγάλη ιστορία. Κατοικήθηκε την 3η χιλιετία π.Χ., ενώ οι Μυκηναίοι έφτασαν και κατοίκησαν εκεί στα τέλη του 15ου αιώνα π.Χ. Οι πιο λαμπροί αιώνες ήταν αυτοί που ακολούθησαν καθώς η Δήλος γνώρισε μεγάλη ακμή. Το νησί αποτέλεσε λατρευτικό κέντρο των Κυκλάδων λόγω των ιερών του Απόλλωνα και της Άρτεμιδος. Τα κοντινά και μεγαλύτερα νησιά της Πάρου και της Νάξου προσπάθησαν να επιβληθούν στη Δήλο, κάτι που τελικά κατάφερε η Αθήνα.

Σήμερα στο νησί υπάρχουν ακόμη ερείπια της Ρωμαϊκής εποχής, κυρίως της πόλης που αναπτύχθηκε από το 166 π.Χ. και ύστερα. Πρόκειται για την εποχή της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στη Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στο Αιγαίο. Οι Ρωμαίοι ανακήρυξαν τη Δήλο ως ελεύθερο λιμάνι με απώτερο στόχο να παρακμάσει οικονομικά η Ρόδος που αποτελούσε και σοβαρό αντίπαλο. Το άμεσο αποτέλεσμα της στήριξης της Ρώμης, ήταν η αύξηση του πληθυσμού και η έντονη οικοδομική – οικιστική δραστηριότητα.

Στο νησί, λόγω της σχέσης του με τη Ρώμη, συγκεντρώθηκε πλούτος, αλλά ταυτόχρονα αυτός ήταν και ο λόγος που καταστράφηκε μετά από δυο διαδοχικές λεηλασίες.  Μετά από αυτό, η Δήλος σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Τι θα δείτε στη Δήλο

Είναι πραγματικά δύσκολο να σας προτείνει κανείς τι να δείτε στη δήμο, καθώς ολόκληρο το νησί αποτελεί ένα μουσείο. Δεν είναι τυχαίο που το 1990, χαρακτηρίστηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, ωστόσο, είναι τα εξής:

Άνδηρο των Λεόντων

Πρόκειται για έναν δρόμο με μαρμάρινα λιοντάρια τα οποία κατασκευάστηκαν τον 7ο αιώνα π.Χ. ως ευχαριστία από τους κατοίκους της Νάξου προς το θεό Διόνυσο. Πρόκειται για το πιο διάσημο αξιοθέατο στη Δήλο, ενώ τα γνήσια γλυπτά των λιονταριών βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου, παρότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ελλάδας. Χτίστηκε το 1904 και περιλαμβάνει εννέα αίθουσες στις οποίες υπάρχουν ιδιαίτερα εκθέματα όπως ο κορμός κούρου από το Ιερό του Απόλλωνα, το άγαλμα του Διοσκουρίδη και της Κλεοπάτρας και το μαρμάρινο σύμπλεγμα του Βορέα που αρπάζει την Ωρείθυια.

ταξίδιΔήλοςΜύκονος