Travel|10.07.2023 07:30

Καλοκαίρι στη Νάξο: Tα 5 hot spots του νησιού που πρέπει να συμπεριλάβεις στη λίστα σου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ένα από τα δημοφιλέστερα κυκλαδονήσια που οι παραθεριστές επιλέγουν φανατικά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι αδιαμφισβήτητα η Νάξος. Το νησί αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο των Κυκλάδων και συνδυάζει αρμονικά το παλιό με το νέο, με αποτέλεσμα να έλκει τουρίστες κάθε κουλτούρας και προτιμήσεων αφού καλύπτει γκάμα διαφορετικών γούστων.

Όμορφες παραλίες, γραφικά χωριά και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, είναι μόλις μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν τη Νάξο hot προορισμό για μικρούς και μεγάλους την τελευταία 15ετία, που ολοένα και περισσότεροι σπεύδουν να την απολαύσουν ήδη από τις αρχές Μαΐου.

Παράλληλα η Νάξος είναι φημισμένη και για τα προϊόντα της, καθώς πολλά από αυτά τα εξάγει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποιος, άλλωστε, ξεχνά τη δημοφιλέστατη πατάτα Νάξου;

Καθώς η Νάξος είναι ένα νησί που έχετε σίγουρα πολλά να δείτε και να κάνετε εάν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε, προσπαθήσαμε να βρούμε και να προτείνουμε τα 5 μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν στη λίστα σας.

Ξεκινάμε;

#1 Παλιά Πόλη

Εάν επισκεφθείτε τη Νάξο, δεν γίνεται να μην πάτε στην Παλιά Πόλη. Σίγουρα θα κάνετε βόλτα από το λιμάνι μέχρι το κάστρο της Χώρας. Πρόκειται για μια πόλη γεμάτη από σοκάκια και στενούς πλακόστρωτους δρόμους που τελικά όλοι ενώνονται μεταξύ τους. Όπως είναι λογικό, στην Παλιά Πόλη του νησιού θα βρείτε πολλές διαφορετικές επιλογές μαγαζιών, και πολλά μαγαζιά που πουλούν σουβενίρ.

 

#2 Πορτάρα

Η Πορτάρα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Νάξου. Ουσιαστικά είναι μια τεράστια μαρμάρινη πύλη αυτο χτισμένη στο νησάκι «Παλάτια» ή «νησί του Βάκχου» στο βόρειο άκρο του λιμανιού της Νάξου. Συνδέεται με έναν μισχό με το κυρίως νησί, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1919.

Πρόκειται για ένα μέρος ενός ναού προς τιμή του θεού Απόλλωνα, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε σε αυτό το μικρό νησί όταν ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη, την οποία μετά απήγαγε ο Διόνυσος με την ακολουθία του. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα hotspots του νησιού.

#3 Ενετικό Κάστρο

Είναι γνωστό πως η Νάξος συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες καστροπολιτείες της χώρας καθώς οι επιρροές της ενετοκρατίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Το περίφημο Κάστρο της Χώρας το έχτισε τον 13ο αιώνα ο Ενετός αποικιοκράτης του νησιού, Μάρκο Σανούδο. Μάλιστα, στο περίφημο κάστρο της Νάξου, υπάρχει και μια πρωτοτυπία που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Το τείχος σχηματίζεται από τους τοίχους των σπιτιών που υπάρχουν στην περίμετρό του. Ο ναός της Υπαπαντής που υπάρχει στο κάστρο αποτελεί την καθολική Μητρόπολη του νησιού. Επίσης, στο κάστρο βρίσκεται και ο πύργος Della Rocca-Barozzi που στεγάζει το Ενετικό μουσείο της Νάξου.

 

#4 Παραλία Άγιος Προκόπιος

Αν όχι η πιο γνωστή παραλία της Νάξου, σίγουρα μία από τις πιο γνωστές. Πρόκειται για μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά και κυριολεκτικά χρυσαφένια άμμο. Η συγκεκριμένη παραλία απέχει πέντε χιλιόμετρα από τη Χώρα και το όνομά της οφείλεται στο εκκλησάκι του Αγίου Προκοπίου που βρίσκεται στο ένα άκρο της.

Διαθέτει πολύ μεγάλη ακτογραμμή ενώ είναι πολυβραβευμένη και μια από τις πιο διάσημες παραλίες της χώρας ολόκληρης. Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ υπάρχουν και πολλά μαγαζιά που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Πρόκειται για μια παραλία που σίγουρα θα επισκεφθείτε από τις πρώτες.

#5 Απείρανθος

Ένα από τα πιο όμορφα αλλά και δημοφιλή χωριά της Νάξου είναι η Απείρανθος. Το χωριό της Απειράνθου βρίσκεται στην ορεινή πλευρά του νησιού και είναι γνωστό ως «μαρμάρινο χωριό». Στο συγκεκριμένο μέρος από τον 17ο αιώνα ζουν Κρητικοί. Πρόκειται για το μοναδικό χωριό της Νάξου στο οποίο μένουν ζωντανά μέχρι σήμερα τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. Στην είσοδο του χωριού θα βρείτε χτισμένο τον πύργο του Ζευγώλη που είναι χτισμένος επάνω σε βράχο.

Η Απείρανθος, ανάμεσα σε άλλα είναι ιδιαίτερα γνωστή και για τη γνήσια ναξιώτικη κουζίνα ενώ δεν είναι τυχαίο πως στο συγκεκριμένο χωριό βρίσκει κανείς και τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού.

παραλίεςΝάξοςΤαξίδι στην Ελλάδαειδήσεις τώρα