Travel|25.07.2023 07:30

Το Αιγαίο από την απέναντι όχθη: Tα 3 must-visit τουριστικά (και πάμφθηνα) θέρετρα της Τουρκίας

Newsroom

Η Τουρκική Ριβιέρα έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη των παράλιων ακτών της, καθώς παραλιακά μπορεί κανείς να απολαύσει μερικά από τα διασημότερα θέρετρα της Τουρκίας.

Το Μπόντρουμ ή Αλικαρνασσό, το Κουσάντασι αλλά και τη Μαρμαρίδα!

Τα γαλαζοπράσινα νερά, η μποέμ ατμόσφαιρα αλλά και τα αρχαιολογικά μνημεία δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, γι’ αυτό μήπως να γνωρίζαμε καλύτερα τη δυναμική της γειτονικής χώρας στο κομμάτι του τουρισμού;

Μπόντρουμ

Αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή των επισκεπτών των ακτογραμμών της επαρχίας των Μούγλων και όχι άδικα. Αυτό το πολυσύχναστο μέρος βρίσκεται απέναντι από την Κω και είναι αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια χερσόνησο στα νοτιοανατολικά παράλια της Τουρκίας. Γνωστή πόλη από την αρχαιότητα ως Αλικαρνασσός.

Διαθέτει ένα επιβλητικό κάστρο κτισμένο από τους Σταυροφόρους πάνω σε λόφο, πόλο έλξης για τους λάτρεις της Ιστορίας. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφτεί και το Μουσείο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας με θησαυρούς από τη θάλασσα. Μοναδικό αξιοθέατο και σημείο που δε μπορεί κανείς να παραλείψει να απολαύσει είναι τα απομεινάρια από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας και στολίδι της πόλης.

Στο λιμάνι ο επισκέπτης μπορεί να επιδοθεί σε ατελείωτες βόλτες παραλιακά στις μαρίνες και να θαυμάσει τα παραδοσιακά σκάφη (gulet) που βρίσκονται αραγμένα χιλιάδες χρόνια, αλλά και να οργανώσει μονοήμερες αποδράσεις και εξερεύνηση των γύρω ακτών.

Τέλος, για τους λάτρεις της κοσμοπολίτικης ζωής μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το Turkbuku, ένα από τα φθηνότερα θέρετρα της Τουρκίας με έντονη νυχτερινή ζωή.

Κουσάντασι

Ακριβώς απέναντι από τη Σάμο, το παραθαλάσσιο Κουσάντασι είναι ένας εύκολα προσβάσιμος και πολύ ιδιαίτερος προορισμός. Η πόλη τα συνδυάζει όλα: νυχτερινή ζωή, υπέροχες παραλίες αλλά και μερικά από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Τουρκίας μόλις σε απόσταση αναπνοής, στη γειτονική πόλη της Εφέσσου. Οι βόλτες στο λιμάνι της πόλης, οι εξορμήσεις με τα ξύλινα ιστιοφόρα και η επίσκεψη στο νησί των Περιστεριών όπου μπορεί κανείς να δει το Κάστρο του Κουσάντασι είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να κάνει στην πόλη.

Για να απολαύσεις την πανοραμική άποψη της πόλης θα χρειαστεί να πας στο λόφο Gazibegendi. Την ίδια ώρα, για τους φυσιολάτρεις το Κουσάντασι προσφέρει σαφάρι με τζιπ, εξερευνήσεις στο Εθνικό Πάρκο Ντιλέκ αλλά και στο Σπήλαιο του Δία, ενώ μόλις 18 χιλιόμετρα από το Κουσάντασι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Εφέσσου με ένα πλήθος από αξιόλογα μνημεία.

Μαρμαρίδα

Η αφοπλιστική ομορφιά της πόλης δε μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο από το πρώτο λεπτό που θα προσεγγίσει το λιμάνι. Η Μαρμαρίδα ήταν κάποτε ένα απλό ψαροχώρι το οποίο όμως πλέον αποτελεί must προορισμό των επισκεπτών της «Κυανής Ακτής της Ανατολής» με τα καταπράσινα δάση και τις γαλάζιες ακτές.

Εκεί, μπορείς να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το μπάνιο σου σε δύο από τις διάσημες παραλίες, την Τουρούντς (Turunc) και την Ιτσμελέρ (Icmeler). Ο παραλιακός πεζόδρομος της Μαρμαρίδας με τους εντυπωσιακούς φοίνικες προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης στους πεζοπόρους αλλά και σε ποδηλάτες, ενώ για τους επισκέπτες που προτιμούν να εξερευνήσουν τα ιστορικά σημεία της πόλης, μια επίσκεψη στο κάστρο της Μαρμαρίδας αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται εντός είναι ό,τι πρέπει.

Ακόμα, μπορούν να θαυμάσουν την αρχαία πόλη Φυσκός, η οποία αποτέλεσε σημαντικό λιμάνι της αρχαίας Καρίας, αλλά και το Μπεντεστέν (Bedesten), το δημοφιλές παζάρι της πόλης.

Και οι τρεις είναι άκρως οικονομικοί προορισμοί, γι’ αυτό μήπως να πάψεις να τους αφήνεις εκτός;

Τουρκίαειδήσεις τώραταξίδια εξωτερικό