Travel|03.09.2023 07:30

Καρδαμύλη παντός καιρού! Το στολίδι της Δυτικής Μάνης δικαίως αποθεώνεται διεθνώς

Newsroom

Στο μυαλό των περισσοτέρων όταν ακούγεται η ονομασία «Μάνη», έρχεται η ευρεία περιοχή της Μέσα ή Ανατολικής Μάνης και χωριά όπως το Οίτυλο, το Λιμένι και άλλα πολυδιαφημισμένα στα διεθνή Μέσα και τα social media. Οι μυημένοι στην ανόθευτη μανιάτικη ομορφιά, όμως, γνωρίζουν πως η κοσμοπολίτικη Καρδαμύλη θα κερδίζει πάντα στα σημεία. Ένα χωριό που απλώνεται σαν ζωγραφιά στον χάρτη, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα το παραδοσιακό του στοιχείο δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, σωστά;

Η Καρδαμύλη απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στη δημοφιλέστατη Στούπα με την ξακουστή παραλία Καλογριά. Συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς αλλά και όμορφους προορισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης - και όχι άδικα. Με την χαρακτηριστική επιβλητικότητα και άγρια ομορφιά που χαρακτηρίζει γενικότερα τη Μάνη, άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει την περιοχή ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το 2012 στην Καρδαμύλη έγιναν κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας Before Midnight με τον Ίθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί ενώ τον περασμένο Μάιο, το περιοδικό Travel+Leisure, τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 25 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης μαζί με τη Χώρα της Φολεγάνδρου.

Η Καρδαμύλη, βλέπετε, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία της ευρύτερης περιοχής καθώς ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστησή της, αποτελώντας παράλληλα έναν τόπο ιστορικό - όπως και ολόκληρη η Μάνη. Το χωριό κατοικείται από την προϊστορική ακόμα περίοδο, ενώ η πρώτη αναφορά στο συγκεκριμένο μέρος εντοπίζεται στην εποχή του Ομήρου.

Το παραπάνω μαρτυρά και ο οικισμός της Παλαιάς Καρδαμύλης, ένα καλά οχυρωμένο σύμπλεγμα το οποίο αποτελείται από επιβλητικά πυργόσπιτα που είναι χτισμένα περιμετρικά της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, που ανάγεται στον 18ο αιώνα.

Μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί τόπος με αντιθέσεις καθώς συνδυάζει από τη μία πλευρά τον ορεινό όγκο του Ταΰγετου, την ώρα που αν γυρίσεις το κεφάλι σου από την άλλη, θα αντικρίσεις τα σμαραγδένια νερά του Μεσσηνιακού κόλπου. Εάν είστε λάτρεις της θάλασσας, η πολυδιαφημισμένη παραλία της Στούπας γνωστή ως Καλογριά σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων και παρά το γεγονός πως στην περιοχή υπάρχουν πολλές ακόμα παραλίες, εκείνη κάθε καλοκαίρι κυριολεκτικά «βουλιάζει» από ντόπιους και παραθεριστές.

Χαρακτηριστικό της ομορφιάς του πελοποννησιακού τοπίου είναι και οι γύρω ακτές: τα Ριτσά με τα άσπρα βότσαλα, το Καλαμίτσι με τα ρηχά διαυγή νερά του και ο Φονέας με τον χαρακτηριστικό του βράχο που «κόβει στα δύο» την παραλία.

Και από νυχτερινή διασκέδαση;

Εάν επιλέξετε την Καρδαμύλη για να περάσετε μερικές από τις ημέρες των διακοπών σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση είναι περιορισμένες.

Το βράδυ η ζωή κινείται σε χαλαρούς και ήσυχους ρυθμούς, με τη διασκέδαση να περιορίζεται στα τοπικά εστιατόρια και τις ταβέρνες για φαγητό. Τα  μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά για ποτό απουσιάζουν…

Αυτός είναι και ο λόγος που ανήκει στους ιδανικούς για τον μήνα Σεπτέμβρη προορισμούς, τον οποίο επιλέγουν όσοι προτιμούν τις απόλυτα χαλαρές, ήρεμες διακοπές στις οποίες πρωταγωνιστούν το ατελείωτο μπάνιο στη θάλασσα και το καλό φαγητό.

Και -μαντέψτε!- η Καρδαμύλη τα έχει και τα δύο!

ΜάνηΚαρδαμύληειδήσεις τώρα