Travel|22.09.2023 07:30

Οι 5 must-visit σταθμοί της ονειρικής Φωκίδας - Όσα προλαβαίνεις να δεις σε 4 ημέρες

Newsroom

Φωκίδα, ένας από τους πιο όμορφους νομούς της Ελλάδας με ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, γεμάτος ψηλά βουνά (Παρνασσός, Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια όρη) αλλά και πανέμορφες παραλίες. 

Αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους φανατικούς των παραθαλάσσιων περιοχών, όσο και για ορειβάτες, πεζοπόρους αλλά και τους απανταχού λάτρεις των χειμερινών σπορ. Με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμική παράδοση, η Φωκίδα ανταμείβει τον επισκέπτη της και του μεταφέρει κάτι από την αίγλη του παρελθόντος… 

Τι προλαβαίνουμε να δούμε σε ένα τετραήμερο; 

Σταθμός #1: Δελφοί

«Ο ομφαλός της γης», ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς που επιβάλλεται να επισκεφτείς έστω μία φορά στη ζωή σου. Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία κατά την αρχαιότητα, για το οποίο όλοι έχουμε διαβάσει και ακούσει πολλά. 

Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται η σύγχρονη πόλη των Δελφών με θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και τον κόλπο της Ιτέας, με τα αξιοθέατα των Δελφών είναι αναρίθμητα.  

 

Ωστόσο, από αρχαιολογικής άποψης τα πιο σημαντικά είναι ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Ιερά Οδός, η Κασταλία Πηγή και ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας. 

Σταθμός #2: Γαλαξίδι 

Το αρχοντικό Γαλαξίδι σε μαγεύει από την πρώτη στιγμή που το αντικρύζεις. Η φυσική ομορφιά της τοποθεσίας του, παραλιακά του Κορινθιακού, με φόντο τα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μαγευτική.

 Η κωμόπολη της Φωκίδας με το πλούσιο ναυτικό της παρελθόν, είναι γεμάτη ιστιοπλοϊκά που παραμένουν αραγμένα στο λιμάνι της. Παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο με την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και την ήσυχη γραφικότητα της, ενώ τα λιθόστρωτα δρομάκια της και τα πετρόχτιστα αρχοντικά της υπόσχονται ονειρεμένες βόλτες. 

 

Σταθμός #3: Ιτέα 

Η παραλιακή κωμόπολη της Ιτέας, το επίνειο των Δελφών και της Άμφισσας, είναι μια σύγχρονη πόλη που δίνει στους επισκέπτες της την αίσθηση της άνεσης και της λειτουργικότητας χάρη στο άρτιο ρυμοτομικό της σχέδιο.  

 

Η Ιτέα διαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, κερδίζοντας στα σημεία χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας. 

 

Σταθμός #4: Αράχωβα 

Η κοσμοπολίτισσα Αράχωβα, από τους πιο διάσημους προορισμούς της Φωκίδας, χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους χιονοδρόμους και όχι μόνο.  

Διαθέτει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό που επισκέπτεται πλήθος κόσμου ετησίως. Το υψόμετρο, αλλά και το ότι είναι κτισμένη αμφιθεατρικά της προσδίδει μια άγρια ομορφιά σε συνδυασμό με τον αναλλοίωτο παραδοσιακό της χαρακτήρα. 

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, είναι γεμάτη κόσμο, ενώ τα Χριστούγεννα… δεν βρίσκεις κατάλυμα ούτε για δείγμα αν δεν προνοήσεις να κάνεις νωρίς την κράτησή σου. 

 

Σταθμός #5: Ορεινές αποδράσεις στα χωριά 

Για αυτούς που αποζητούν γνήσια, γραφικά και παραδοσιακά ελληνικά χωριουδάκια, μια ιδανική επιλογή είναι ο Επτάλοφος ή Αγόριανη, ένα μέρος βγαλμένο από παραμύθι φωλιασμένο μέσα στα πλατάνια και τα έλατα, στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού.  

Ο καταρράκτης-σήμα κατατεθέν του χωριού αποτελεί must επιλογή για επίσκεψη και πολλές φωτογραφίες. Μην παραλείψεις μια βόλτα στην Αρτοτίνα, το πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, χτισμένο στις πλαγιές των Βαρδουσίων, το οποίο είναι «πνιγμένο» στα έλατα και στα γάργαρα νερά των χειμάρρων. Εδώ θα βρεις την ηρεμία που αναζητάς και το τοπίο θα σε μαγέψει με τη φυσική του ομορφιά - κυρίως αν το πετύχεις χιονισμένο… 

ειδήσεις τώραΦωκίδαεκδρομήταξίδι