Travel|05.11.2018 16:04

Βιέννη: κονσέρτα, ζάχερτορτε και αυτοκρατορικά παλάτια

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας, αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, και είναι η μεγαλύτερη πόλη καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

Είναι χτισμένη μεταξύ του ποταμού Δούναβη, στα ανατολικά, και υψωμάτων στα δυτικά, ο δε πληθυσμός της φτάνει περίπου το 1.8 εκατ., σε σύνολο 8,5 εκατ. κατοίκων σ’ όλη την Αυστρία με τα 9 ομοσπονδιακά κρατίδια.

Η Βιέννη χωρίζεται σε 23 γεωγραφικά διαμερίσματα, με το πρώτο διαμέρισμα (Innere Stadt) να αποτελεί το ιστορικό κέντρο με πολύ σημαντικά αξιοθέατα. Μια πόλη που προσελκύει τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο, με πάνω από 15 εκατ. διανυχτερεύσεις ετησίως, και τους τουρίστες να μένουν, κατά μέσο όρο, δυο νύχτες, και με την ημερήσια κατά κεφαλήν δαπάνη να υπολογίζεται στα 300 ευρώ.

Η Βιέννη αποπνέει αριστοκρατική ατμόσφαιρα, και αυτό το αντιλαμβάνεσαι από την αίγλη των παλατιών της και των ανακτόρων, των ιστορικών ξενοδοχείων αλλά και ζαχαροπλαστείων της, από τους καλοντυμένους Βιεννέζους, που βλέπεις στο ιστορικό της κέντρο, αν και, ως επί το πλείστον το κέντρο κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες τουρίστες.

Είναι η πόλη της μελωδίας, του βαλς του Γιόχαν Στράους – του «βασιλιά του βαλς» της Βιέννης- με τον «Γαλάζιο Δούναβη» και τουλάχιστον 500 κομμάτια, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ο οποίος παρόλο το ότι γεννήθηκε στο Σάλτσμπουργκ, συνδέεται στενά με την πόλη.

Στο κέντρο

Το κέντρο της Βιέννης περικλείεται από τη Ρίνγκστρασε, μήκους 4,4 χλμ., και τη Φραντς Γιόζεφς Κε. Η Ρίνγκστρασε ή απλώς Ριγκ, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, χαρακτηρίζεται από τα πολλά της αξιοθέατα που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της πόλης.

Απολαύστε τη βόλτα σας στον περίφημο πεζόδρομο της Karntner Strasse με τα πολυτελή καταστήματα, τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία, τα ξενοδοχεία, τους πλανόδιους διασκεδαστές, τα είδη σουβενίρ, τους πάγκους με τα λουκάνικα (Wurstelstand) κ.ά. Στα μέσα περίπου του δρόμου βρίσκεται το διάσημο ξενοδοχείο «Sacher», το οποίο ιδρύθηκε από το γιο του Φραντς Ζάχερ, που λέγεται ότι δημιούργησε την περίφημη ζάχερτορτε το 1832.

Φτάνετε στην Stephansplatz με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, γοτθικού ρυθμού, ο οποίος χτίστηκε στην θέση εκκλησίας του 12ου αιώνα, και στις κρύπτες του, κάτω από την Αγία Τράπεζα, φιλοξενούνται λείψανα των Αψβούργων. Ο νότιος πύργος του Αγίου Στεφάνου, γνωστός ως Στεφλ, χρονολογείται από το 1359 και έχει ύψος 137 μ. Στο βόρειο πύργο, το 1952 εγκαταστάθηκε η μεγαλύτερη καμπάνα της Αυστρίας, η Pummerin, η οποία ζυγίζει 21 τόνους. Υπάρχει ασανσέρ για να ανεβείτε και να απολαύσετε την πανοραμική θέα (ώρες 09.00 – 18.00).

Άλλος ένας εντυπωσιακός και πολυσύχναστος πεζόδρομος είναι ο Graben, και αυτός με πολυτελή καταστήματα, καφέ ζαχαροπλαστεία, πωλητές που ψήνουν κάστανα, ενώ στο μέσο περίπου ξεχωρίζει ο Στύλος της Πανώλης, ο οποίος παρουσιάζει έναν άγγελο και έναν άγιο να επιβλέπουν την εξόντωση μιας μάγισσας που συμβολίζει την πανώλη. Το εντυπωσιακό σύμπλεγμα στήθηκε έπειτα από μια θανατηφόρο επιδημία πανούκλας το 1679. Δεξιά και αριστερά, δρομάκια οδηγούν σε ξενοδοχεία, καφέ, εμπορικά καταστήματα κ.ά.

Εντυπωσιακή είναι και η Bogner με επώνυμες βιτρίνες (Louis Vuitton, Prada, YSL κ.ά.) και η Kohlmarkt (Armani, Gucci, Tiffany & Co, Dolce & Gabbana κ.ά.) που καταλήγει στη Michaelerplatz, στο αυτοκρατορικό ανάκτορο Χόφμπουργκ. Εκεί, είχαν την έδρα τους οι Αψβούργοι για περισσότερο από 6 αιώνες, από τον πρώτο αυτοκράτορα Ροδόλφο Α' μέχρι τον τελευταίο, τον Κάρολο Α', το 1918.

Το παλαιότερο τμήμα του Χόφμπουργκ είναι η Ελβετική Αυλή, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, και πήρε το όνομά της από τους Ελβετούς φρουρούς που προστάτευαν τον χώρο. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα του 19ου αιώνα, που ανήκαν στον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ και την αυτοκράτειρα Ελισάβετ, ενώ υπάρχουν και μουσεία, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Σπάνισε Ράιτσουλε) με τα πανέμορφα λευκά άλογα Λιπιζάνερ, διάσημα σ' όλον τον κόσμο κ.ά.

Τα δίδυμα μουσεία (Φυσικής Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης), το θέατρο Burgtheater, η συνοικία των Μουσείων, ο ζωολογικός κήπος, ο Πύργος του Δούναβη (Donauturm) το ψηλότερο κτίριο ύψους 252 μ. με δυο εστιατόρια και καφέ, τα μουσεία κ.ά. συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα της Βιέννης, που αποτελεί έδρα του ΟΗΕ (UNO City).

Ανάκτορο Σενμπρουν

Μνημείο που ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1996, το Ανάκτορο Σένμπρουν (Schloss Schönbrunn) αποτελεί από τα σημαντικότερα και ιστορικά ανάκτορα της Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλοπρεπή θερινή κατοικία, η κατασκευή της οποίας άρχισε το 1696, διακόπηκε ωστόσο με το θάνατο του Αυτοκράτορα Ιωσήφ Α’, το 1711. Τελικά το ημιτελές Σένμπρουν έγινε δώρο του Αυτοκράτορα Καρόλου ΣΤ’ στην κόρη του Μαρία Θηρεσία, ολοκληρώθηκε το 1744, οπότε και το χρησιμοποιούσε η αυτοκράτειρα για θερινή κατοικία.

Υπάρχει η μεγάλη ξενάγηση στο ανάκτορο (σε 42 δωμάτια) που διαρκεί περίπου 1 ώρα, και η μικρή ξενάγηση (σε 21 δωμάτια) από τα 1.441 δωμάτια που υπάρχουν συνολικά στο ανάκτορο. Μεταξύ άλλων, θα δείτε τα διαμερίσματα του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και της αυτοκράτειρας Ελισάβετ (Σίσι), τις αίθουσες τελετών και ακροάσεων της Μαρίας Θηρεσίας, την Αίθουσα των Εκατομμυρίων, τη Μεγάλη Αίθουσα μήκους 40 μ. με εντυπωσιακό ροκοκό σχέδιο, το Κινέζικο Δωμάτιο, το δωμάτιο του Ναπολέοντα, το δωμάτιο όπου έμενε η διασημότερη από τις κόρες της Μαρίας Θηρεσίας (γέννησε 16 παιδιά, από τα οποία 10 επέζησαν μετά την εφηβεία) Μαρία Αντουανέτα κ.ά. Μην παραλείψετε, να κάνετε και μια βόλτα στον Ανακτορικό κήπο του Σένμπρουν. Το εισιτήριο για τη μεγάλη ξενάγηση κοστίζει 17,5 ευρώ/ενήλικας, 11,5 ευρώ/παιδιά άνω των 6 ετών. Από 1/12019 το εισιτήριο θα ανέβει στα 19 ευρώ.

Το ταξίδι μας στη Βιέννη πραγματοποιήθηκε με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Mouzenidis Travel, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.


ALBERTINA, νότια του Χόφμπουργκ βρίσκεται το παλάτι Αλμπερτίνα (1871), όπου φιλοξενεί μια από τις καλύτερες συλλογές χαρακτικών και υδατογραφίων στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, θα δείτε και την έκθεση του Claude Monet, η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου 2019 (www.albertina.at).

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα με απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο τη Βιέννης, το οποίο απέχει 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Βιέννης. Πτήσεις εκτελούνται και από Θεσσαλονίκη, ενώ ταξιδιωτικά πρακτορεία, για τις ημέρες των Χριστουγέννων συνδυάζουν προγράμματα με Βιέννη, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, οπότε αεροπλάνα προσγειώνονται στη Βουδαπέστη και αναχωρούν από Μπρατισλάβα ή αντίστροφα.

-Διαμονή: Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και για όλα τα πορτοφόλια, στο κέντρο της Βιέννης,

ή περιμετρικά αυτού, που εξυπηρετούνται από τις γραμμές του Μετρό, λεωφορεία ή τραμ. Το απλό εισιτήριο με τα ΜΜΜ, μιας διαδρομής, κοστίζει 2,40 ευρώ.

-Vienna City Card: Η κόκκινη κάρτα περιλαμβάνει μετακίνηση με τα ΜΜΜ, εκπτώσεις σε μουσεία, αξιοθέατα κ.ά. και κοστίζει 17 ευρώ (24 ώρες), 25 ευρώ (48 ώρες), 29 ευρώ (72 ώρες). Η λευκή κάρτα περιλαμβάνει επιπλέον hop on - hop off εισιτήριο με τα λεωφορεία που σταματούν στα αξιοθέατα και κοστίζει 32,37,41 ευρώ αντίστοιχα (www.wien.info).

Tips

-Μπελβεντέρε: Η επιβλητική μπαρόκ κατοικία χτίστηκε στα 1714-23 για τον διασημότερο στρατηγό των Αψβούργων, πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας. Πρόκειται για δυο ανάκτορα, το Ανω (Oberes) και το Κάτω (Unteres) Belvedere, που συνδέονται μεταξύ τους με τους πανέμορφους Γαλλικής τεχνοτροπίας κήπους. Το Ανάκτορο Μπελβεντέρε λειτουργεί ως Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, και διαθέτει συλλογές έργων τέχνης, ενώ είναι η τέταρτη σε μέγεθος πινακοθήκη παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, θα δείτε, την έκθεση των Gustav Klimt με το γνωστό του έργο «Το Φιλί», Egon Schiele, Helen Funke, Oskar Kokoschka κτλ. (Ενιαίο εισιτήριο 25 ευρώ, εισιτήριο για την έκθεση του Klimt 22 ευρώ, εισιτήριο για το Ανω Μπελβεντέρε 15 ευρώ, για το Κάτω Μπελβεντέρε 13 ευρώ, www.belvedere.at).

-Prater: Το μεγάλο λούνα παρκ, όπου ξεχωρίζει η διάσημη ρόδα με ύψος 65 μ. και 15 βαγόνια, απ’ όπου απολαμβάνετε την καταπληκτική θέα στη Βιέννη.

-Oπερα (Staatsoper): Η αναγεννησιακή κρατική Οπερα, το πρώτο από τα μεγάλα κτίρια του Ringstrasse, άνοιξε το Μάιο του 1869, με την όπερα «Don Giovanni» του Μότσαρτ. Βρίσκεται στο σταθμό του μετρό Karlsplatz. Παρακολουθήστε κάποιο κονσέρτο ενώ μπορείτε και να ξεναγηθείτε στο εσωτερικό της επιβλητικής όπερας.

-Hundertwasser Village: Αλλο ένα αξιοθέατο της Βιέννης, η εργατική κατοικία που σχεδίασε ο Αυστριακός καλλιτέχνης Φρίντενσραϊχ Χαντερτβάσερ (1928 -2000), με την πρόσοψή της να είναι βαμμένη σε διάφορα χρώματα (μπλε, κίτρινο, κεραμιδί, λευκό), με ακανόνιστα παράθυρα, χρωματιστές κολώνες κτλ. Απέναντι από την οικοδομή, το όμορφο ‘χωριό’ του Χαντερτβάσερ με μαγαζάκια με σουβενίρ, γκαλερί και ένα καφέ μπαρ στη μέση του ‘χωριού’. Ανοιχτά, καθημερινά 09.00 – 18.00 (www.hundertwasser-village.com).

-Stadtpark: Το πάρκο, στην αριστερή όχθη του ποταμού Βιν, προσφέρεται για βόλτες, ποδηλασία, χαλάρωση, ενώ εκεί θα δείτε, μνημεία Αυστριακών καλλιτεχνών και συνθετών, με το επιχρυσωμένο άγαλμα του Γιόχαν Στράους να παίζει βιολί, να προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες.

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Λουκάνικα (Φρανκφούρτης και άλλο τύποι γεμιστά με τυρί, λευκά κτλ.) τα οποία σερβίρονται συνήθως με μουστάρδα και ένα ψωμάκι, Βίνερσνιτσελ (τηγανητό παναρισμένο μοσχάρι ή χοιρινό), τάφελσπιτς (βραστό μοσχαρίσιο φιλέτο με πατάτες και σάλτσα χόρσραντις), γκούλας, σούπες, γκρέστελ (ψιλοκομμένες πατάτες, χοιρινό, κρεμμύδια και μπαχαρικά), μπύρα, κρασί, γλυκά, πάστες, άπφελστρουντελ (μήλα και σταφίδες τυλιγμένα σε ζύμη και πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη), linzertorte (κέικ αποτελείται από ζύμη αμυγδάλων με μαρμελάδα σμέουρων), η φημισμένη ζάχερτορτε (πάστα πλούσια σε σοκολάτα με στρώση μαρμελάδας βερίκοκο), βιεννέζικη σοκολάτα κ.ά.

ταξίδια ΕυρώπηΑυστρίαΒιέννη