Travel|12.10.2023 07:31

Δύο ώρες από την καρδιά της Αθήνας: O μαγευτικός χειμερινός προορισμός που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash

Ασυναγώνιστη ομορφιά, πολύ πράσινο, αίσθηση απόλυτης χαλάρωσης και η φύση στα πιο… φθινοπωρινά της. Τι άλλο να ζητήσει ένας φθινοπωρινός ταξιδιώτης από τα υπέροχα Καλάβρυτα;

Πρόκειται, βλέπετε, για έναν άκρως χειμερινό προορισμό, με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος, που όμοιο του δύσκολα βρίσκεις σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα - γεγονός που έχει βοηθήσει τρομερά στην τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών.

Και κάπως έτσι, τα Καλάβρυτα παραμένουν σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των εκδρομέων, με τους λόγους να είναι πολλοί και… άκρως δελεαστικοί.

Απέχοντας μόλις δύο ώρες από το κέντρο της πρωτεύουσας, τα Καλάβρυτα σας περιμένουν να περπατήσετε στον πλακόστρωτο δρόμο της αγοράς και την κεντρική τους πλατεία ανάμεσα στα cafe και τα εστιατόρια αλλά και να επισκεφτείτε τον επιβλητικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Τα αξιοθέατα, πάντως, είναι πολλά περισσότερα…

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Εάν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα, τότε σίγουρα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Το  εν λόγω μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Καλαβρύτων και διαθέτει εκθέματα που ξυπνούν σκοτεινές μνήμες από τη γερμανική κτηνωδία που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά των κατοίκων.

Ήταν 13 Δεκεμβρίου του 1943 όταν οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου τους κατοίκους της πόλης και διαχώρισαν τον ανδρικό πληθυσμό από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους. Οι άνδρες και οι έφηβοι άνω των 13 ετών οδηγήθηκαν στο λόφο του Καππή όπου και εκτελέστηκαν ενώ τα γυναικόπαιδα και οι ηλικιωμένοι κρατήθηκαν προσωρινά στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου οι Γερμανοί να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο. Στη συνέχεια, το κτίριο πυρπολήθηκε, αλλά οι εγκλωβισμένοι που βρίσκονταν μέσα σε αυτό κατάφεραν να σωθούν.

Ο ξακουστός Οδοντωτός

Ο Οδοντωτός είναι σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους λόγους που είναι γνωστή η συγκεκριμένη περιοχή! Συνδέοντας τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό, διασχίζει το περίφημο φαράγγι του Βουραϊκού και καλεί τους εκδρομείς να απολαύσουν μια διαδρομή-όνειρο.

Πρόκειται για διαδρομή σπάνιας ομορφιάς κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πλούσια βλάστηση, τα ρυάκια με το τρεχούμενο νερό και τις όμορφες σήραγγες. Ο Οδοντωτός κάνει στάση και στην περίφημη Ζαχλωρού, χωριό που μαγεύει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ήδη από την πρώτη ματιά.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να γίνει και με τα πόδια για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία από τα οποία περνά ο Οδοντωτός.

Ζαχλωρού

Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό, χτισμένο στο Φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο για πολλούς αποτελεί τον κρυμμένο θησαυρό της Πελοποννήσου. Το υψόμετρό του είναι στα 623 μέτρα και απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Το χωριό χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από περαστικούς, οι οποίοι ήρθαν κυνηγημένοι από τα χωριά της Ηπείρου στην Πελοπόννησο, δίνοντάς της ένα όνομα που στα Σλαβικά σημαίνει «πίσω από τα βουνά» (Ζάγκλορο).

Αποτελεί τη μία και μοναδική στάση του Οδοντωτού σε ολόκληρη τη διαδρομή. Το τοπίο του φαραγγιού και τα νερά του Βουραϊκού, δημιουργούν εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς.

Σπήλαιο των Λιμνών

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προσβάσιμα σπήλαια στην Ελλάδα. Αποτελείται από τρία διαφορετικά επίπεδα εκ των οποίων το ένα είναι ανοιχτό για το κοινό και «φιλοξενεί» λίμνες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τα νερά της βροχής που συρρέουν από το βουνό κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μέσα σε αυτό ζουν πολλά και διαφορετικά είδη νυχτερίδων, ενώ την παράσταση κλέβουν και οι ατελείωτοι σταλακτίτες, οι οποίοι καταφέρνουν να κάνουν το θέαμα ακόμα πιο…spooky.

Έχετε στο μυαλό σας πως αν αποφασίσετε να απολαύσετε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των Καλαβρύτων μέσα στον χειμώνα, θα πρέπει να έχετε οργανώσει καλά το ταξίδι σας και να έχετε προνοήσει να κλείσετε νωρίς το κατάλυμα που ταιριάζει στις προτιμήσεις σας για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Αυτήν την εποχή οι κρατήσεις είναι πολλές για τις επόμενες εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει πως όσο πλησιάζουμε προς τη γιορτινή περίοδο τα πράγματα θα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.

Μήπως να αρχίσουμε τις προετοιμασίες;

ταξίδια Ελλάδαειδήσεις τώραΚαλάβρυταταξίδι