Travel|18.10.2023 07:30

Δεν είναι μόνο το Άουσβιτς: Όλα όσα επιβάλλεται να δεις στην Κρακοβία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash
Unsplash

Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Πολωνίας, αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης, είναι η Κρακοβία. Πρόκειται για μια ιστορική πόλη που μέχρι τον 16ο αιώνα ήταν πρωτεύουσα της Πολωνίας και μέσα σήμερα σε «φορτώνει» απίστευτης αισθητικής εικόνες και εμπειρίες μοναδικές.

Σε αντίθεση με τη Βαρσοβία -η οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου- η Κρακοβία κατάφερε να βγει σχεδόν αλώβητη με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό η αρχιτεκτονική της με τα αναγεννησιακά και τα μπαρόκ στοιχεία να είναι έντονα σε ολόκληρη την πόλη.

Η Παλιά Πόλη της Κρακοβίας είναι πραγματικά παραμυθένια και σε συνδυασμό με την ιστορική της κληρονομιά αλλά και την έντονη ζωή για ντόπιους και τουρίστες, θα σας ανταμείψει σίγουρα εάν την επιλέξετε ως τον επόμενό σας προορισμό.

Όπως ήδη αναφέραμε, λοιπόν, ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κρακοβίας είναι η Παλιά Πόλη. Η αρχιτεκτονική της είναι βγαλμένη από άλλη εποχή ενώ δεν είναι τυχαίο πως το 1978 συμπεριλήφθηκε στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Στην Παλιά Πόλη θα συναντήσετε τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία που υπάρχει στην Ευρώπη, την περίφημη Rynek Glowny στην οποία υπάρχουν πολλά μαγαζιά, μπαρ αλλά και εστιατόρια, ενώ δε λείπουν τα ιστορικά μνημεία και οι εκκλησίες.

Εκείνο που σίγουρα θα ξεχωρίσετε στη συγκεκριμένη πλατεία, είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, αλλά και ο πύργος του δημαρχείου που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ενώ υπάρχουν και πολλά καταστήματα λαϊκής τέχνης. Αξίζει να περπατήστε την περίφημη Βασιλική Οδό, βλέποντας τα ιστορικά κτίρια και να ανεβείτε στο λόφο Βάβελ με το παραμυθένιο κάστρο…

Το κάστρο Βάβελ

Το κάστρο Βάβελ -ή αλλιώς το «βασιλικό κάστρο»- για πολλούς αιώνες υπήρξε η κατοικία των βασιλιάδων της Πολωνίας. Σήμερα, υπάρχουν τα τείχη με τις μεσαιωνικές πολεμίστρες, πολλά λιθόστρωτα σοκάκια, αλλά και μεσαιωνικά κτίρια, ενώ η θέα προς τον ποταμό Βιστούλα σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη.

Τα κτίρια που συναποτελούν το κάστρο είναι μεγάλης ιστορικής αλλά και εθνικής σημασίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο Καθεδρικός Ναός της πόλης μέσα στον οποίο στέφθηκαν αλλά και είναι ενταφιασμένοι πολλοί μονάρχες της Πολωνίας.

 

Η παλιά εβραϊκή συνοικία

Η παλιά εβραϊκή συνοικία έγινε ευρέως γνωστή από την ταινία η «Λίστα του Σίντλερ». Στις μέρες μας, στη γειτονιά αυτή υπάρχουν πολλά μαγαζιά και εστιατόρια, ενώ σήμα κατατεθέν της είναι η υπαίθρια αγορά που στήνεται τα Σαββατοκύριακα. Εκεί βρίσκονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα μουσεία που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως το Εβραϊκό Μουσείο και το Μουσείο της Παλαιάς Συναγωγής.

Το Kazimierz -όπως ονομάζεται διαφορετικά η εβραϊκή συνοικία-, έχει επίσης έντονη νυχτερινή ζωή με πολλά νυχτερινά μαγαζιά. 

Η φρίκη του Άουσβιτς

Είτε σας αρέσει η ιστορία, είτε όχι, σε περίπτωση που επισκεφθείτε την Κρακοβία επιβάλλεται να βιώσετε από κοντά τη φρίκη του Άουσβιτς, του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης το οποίο βρίσκεται 60 χιλιόμετρα δυτικά. Το Άουσβιτς στέκεται εκεί για να θυμίζει στην ανθρωπότητα της θηριωδίες που διέπραξαν εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί, θανατώνοντας περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Εβραίους της Ευρώπης στους θαλάμους αερίων - και όχι μόνο.

Σήμερα, το στρατόπεδο του θανάτου λειτουργεί σαν μουσείο και αποτελείται από δύο μέρη: το κύριο στρατόπεδο Άουσβιτς -το οποίο ήταν το διοικητήριο στο Οσβιέτσιμ- και το στρατόπεδο Μπίρκεναου Άουσβιτς ΙΙ που αποτέλεσε το κυρίως στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπζεζίνκα. Τα εδάφη και των δυο εκτείνονται σε μια έκταση 1.910 στρεμμάτων.

Από το 1979, το Άουσβιτσς έχει ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ωστόσο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το ότι η επίσκεψη σας εκεί θα σας «βαρύνει» δραματικά

 

ΚρακοβίαΆουσβιτςταξίδι εξωτερικόΠολωνίαειδήσεις τώρα