Travel|24.10.2023 07:31

Ολλανδία δεν είναι μόνο το Άμστερνταμ: Τέσσερις πανέμορφες πόλεις που αξίζουν την προσοχή σου

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μια από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές χώρες που σίγουρα αξίζει να επισκεφτούμε κάθε εποχή του χρόνου είναι η Ολλανδία.

Και μπορεί το  σήμα κατατεθέν της πανέμορφης αυτής χώρας να είναι το Άμστερνταμ με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα πανέμορφα πάρκα και την έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά θα πρέπει να καταστεί σαφές πως υπάρχουν αρκετές ακόμα ιδιαίτερης αισθητικής πόλεις που αξίζουν μια θέση στα ταξιδιωτικά μας σχέδια.

Το «λάθος», βλέπετε, που κάνουν οι περισσότεροι επισκέπτες της Ολλανδίας είναι πως εξαντλούν όλες τους τις ημέρες στην πρωτεύουσα και έτσι χάνουν άλλες υπέροχες πόλεις, που είναι πραγματικά ξεχωριστές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποιες είναι αυτές;

Χάγη

Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας μετά το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ και είναι ένα πραγματικό στολίδι. Κλασικό δείγμα ολλανδικής αρχιτεκτονικής, αν και τα κανάλια-σήμα κατατεθέν της χώρας απουσιάζουν. Στη Χάγη θα βρείτε κάτι περισσότερο παραδοσιακό και πιο εκλεπτυσμένο σε σχέση με την πρωτεύουσα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη πόλη κατοικεί και η βασιλική οικογένεια της χώρας.

Επιπλέον, είναι και μια πιο ήσυχη πόλη από το Άμστερνταμ. Εδώ επίσης βρίσκεται το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, οι πρεσβείες αλλά και όλα τα υπουργεία καθώς επίσης και το Διεθνές Δικαστήριο.

Λάιντεν

Αν είναι ένα μέρος εκτός του Άμστερνταμ που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε στην Ολλανδία, αυτό είναι σίγουρα η πόλη του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ, το Λάιντεν. Μιλάμε για μία πανέμορφη πόλη με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και πλούσια ιστορία. Το παλιό κέντρο του Λάιντεν είναι μαγικό, ενώ το πρώτο αξιοθέατο που θα δείτε όταν φτάσετε στο παλιό κέντρο, είναι ο μεγάλος μύλος που θεωρείται και ορόσημο του. Σε αντίθεση με τη Χάγη, το Λάιντεν έχει πολλά κανάλια, τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε κάνοντας βαρκάδα.

Ουτρέχτη

Γνωστή και ως «μικρό Άμστερνταμ». Και δικαίως, αφού μοιάζει πολύ με την πρωτεύουσα της Ολλανδίας με βασική, όμως, διαφορά τον πολύ μικρότερο όγκο των τουριστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ουτρέχτη παρουσιάζει η δόμηση, καθώς πολλά σπίτια είναι χτισμένα κατά μήκος των καναλιών.

Σίγουρα, όπως και στο Λάιντεν, η εξερεύνηση των καναλιών με μια βάρκα είναι ιδανική, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αποβάθρες στο κεντρικό κανάλι όπου κατά τον 13ο αιώνα ξεφόρτωναν τα πλοία εμπορεύματα από όλον τον κόσμο για να αποθηκευτούν εκεί. Σήμερα, οι αποθήκες αυτές λειτουργούν ως μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ.

Ρότερνταμ

Το Ρότερνταμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας σε πληθυσμό, είναι σίγουρα άψογη επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να χτιστεί εξαρχής με τη μεταπολεμική πλέον αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι ουρανοξύστες, ενώ σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το Nieuwe Luxor Theatre, το Van Nelle Factory και τα Cube Houses που αποτελούν κλασικά δείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Άμστερνταμταξίδι εξωτερικόΟλλανδίαειδήσεις τώρα