Travel|30.10.2023 07:29

Ταξίδι - εξπρές στην ονειρική Ρώμη: Τι προλαβαίνεις να δεις μέσα σε 1,5 μέρα

Newsroom

Η Ρώμη δεν είναι απλά η πρωτεύουσα και διασημότερη πόλη της Ιταλίας, μα επιπλέον το κέντρο του ιταλικού τουρισμού, με εκατομμύρια τουρίστες να φτάνουν ετησίως για να θαυμάσουν από κοντά την ιστορία, την υπέροχη αρχιτεκτονική της, τις ονειρικές γεύσεις και την ιταλική φινέτσα που «μοσχοβολά» σε κάθε δρόμο και κάθε στενό της.

Κάθε χρόνο, παραθεριστές σπεύδουν με ανυπομονησία στην πιο «μαγική» πόλη της Ιταλίας, κατακλύζοντας τις πλατείες και τους δρόμους της για να επισκεφθούν τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία που επιβάλλεται να δεις έστω μια φορά στη ζωή σου. Τα καλά νέα, είναι πως ακόμα κι αν έχεις πολύ λίγες ώρες στη διάθεσή σου, το τουριστικό κέντρο της πόλης είναι ιδανικό για περπάτημα καθώς ολόκληρη η πόλη είναι στην ουσία… ένα ζωντανό μουσείο.

Η αλήθεια είναι πως είναι τρομερά δύσκολο να πας μία φορά στη Ρώμη και να μην καταλήξεις να επιστρέψεις εκεί. Μία φορά, βλέπεις, δεν είναι ποτέ αρκετή! Ωστόσο, αν μιλάμε για την πρώτη σου επίσκεψη -ακόμα κι αν έχεις μόλις 1,5 μέρα στη διάθεσή σου για εξερεύνηση- υπάρχουν ορισμένα spots που επιβάλλεται να επισκεφτείς πριν μπεις στο αεροπλάνο της επιστροφής. Ποια είναι αυτά;

Κολοσσαίο

Τι να πει κανείς όταν πρόκειται να μιλήσει για το διαμάντι στο πολιτιστικό στέμμα της Ρώμης; Είναι περιττό να πούμε πως πρόκειται για το νούμερο ένα μνημείο που πρέπει να επισκεφθείτε στην αιώνια πόλη.

Το Κολοσσαίο ανάγεται στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και ξεκίνησε να κατασκευάζεται την εποχή του Βεσπασιανού, το 72 μ.Χ., συνεχίστηκε την εποχή του Τίτου και ολοκληρώθηκε όταν ήταν Αυτοκράτορας ο Δομιτιανός, το 80 μ.Χ. Ονομαζόταν αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των Αυτοκρατόρων που το έκτισαν, ενώ το όνομά του το οφείλει στο κολοσσιαίο άγαλμα του Νέρωνα που βρισκόταν στην τοποθεσία που χτίστηκε. Για την κατασκευή του εργάστηκαν χιλιάδες Ιουδαίοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί από τον Τίτο μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων.

Το αμφιθέατρο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς, ενώ οι τεράστιες διαστάσεις του μπορούσαν να φιλοξενήσουν 55.000 θεατές. Το Κολοσσαίο έμεινε στην ιστορία ως το κέντρο των αιμοχαρών θεαμάτων σε αγώνες με ελεύθερη είσοδο, οι οποίοι διοργανώνονταν από τους αυτοκράτορες για να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους.

Φοντάνα ντι Τρέβι & Πάνθεον

Από τη μία το διασημότερο συντριβάνι του κόσμου που… πραγματοποιεί ευχές με ένα μόλις κέρμα και από την άλλη το επιβλητικό Πάνθεον, αφιερωμένο σε όλους τους θεούς. Πρόκειται για δύο άκρως τουριστικά μέρη τα οποία όσοι γνωρίζουν καλά την πόλη θα σου συστήσουν να επισκεφτείς οπωσδήποτε (και) το βράδυ!

Όταν δηλαδή ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος σε σημείο που θα καταφέρεις να εξασφαλίσεις άψογες φωτογραφίες χωρίς να καταβάλλεις ιδιαίτερο κόπο. Από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στο Πάνθεον μπορείς να φτάσεις με τα πόδια περπατώντας μόλις λίγα λεπτά…

Οι Κατακόμβες

Οι Κατακόμβες αποτελούν αξιοθέατο της Ρώμης το οποίο δε συγκαταλέγεται στα πλέον δημοφιλή από τουριστικής άποψης, καθώς δεν θα το βρεις στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών της Ρώμης. Παρόλα αυτά, είναι σίγουρα ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε. Στις Κατακόμβες θα δείτε μερικά από τα πιο μυστηριώδη και άγνωστα αξιοθέατα της «αιώνιας πόλης», καθώς θα τη διασχίζετε υπόγεια μέσω μιας διαδρομής που είναι χαραγμένη κυριολεκτικά στα έγκατα της πρωτεύουσας. Εμπιστευθείτε τον ξεναγό ο οποίος θα σας αποκαλύψει πολλά από τα μυστήρια που ακολουθούν τη Ρώμη για πολλούς αιώνες.

Βατικανό: Βασιλική του Αγίου Πέτρου & Καπέλα Σιξτίνα

Η πόλη του Βατικανού, η ανεξάρτητη πόλη-κράτος στην καρδιά της Ρώμης είναι αναμφίβολα ένα στολίδι από μόνο του. Εκεί βρίσκεται η υπέροχης αισθητικής Καπέλα Σιξτίνα, το παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα. Στα κορυφαία αξιοθέατα του Βατικανού, συμπεριλαμβάνονται επίσης η Πλατεία και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Σε ό,τι αφορά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, έχετε στο μυαλό σας πως αξίζει να ανεβείτε στην κορυφή του τρούλου της εκκλησίας που θα σας χαρίσει απεριόριστη θέα στην καρδιά της Ρώμης. Εκείνο, πάντως, που θα κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή την εμπειρία σας στον καθεδρικό ναό, είναι μια ξενάγηση από επαγγελματία, ούτως ώστε να εξερευνήσετε το καταπληκτικό εσωτερικό του, αλλά και τις κρύπτες του Βατικανού.

Σημαντικό tip για τις ξεναγήσεις σας σε αυτά τα αξιοθέατα είναι να έχετε κλείσει ηλεκτρονικά το εισιτήριό σας αρκετές ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να αποφύγετε τις μεγάλες ουρές που στοιχίζουν χρόνο και… υπομονή.

ΙταλίαΡώμηειδήσεις τώραταξίδι