Travel|26.03.2019 09:38

Ζαγορά Πηλίου: Ατενίζοντας το Αιγαίο

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η ΖΑΓΟΡΑ, έδρα του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, στο νομό Μαγνησίας, είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου. Είναι απλωμένη στην καταπράσινη πλαγιά ατενίζοντας το γαλάζιο του Αιγαίου και χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες –την Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, την Αγία Κυριακή, τον Αγιο Γεώργιο και το Σωτήρα. Το χωριό είχε μεγάλη ανάπτυξη και άνθιση κατά το Μεσαίωνα, ενώ κατά τον 17ο και 18ο αιώνα υπήρξε σημαντικό κέντρο συναλλαγών, βιοτεχνιών και πολιτιστικό κέντρο. Εδώ βρίσκεται και το Ελληνομουσείο, ένα σχολείο-οικοτροφείο υψηλής εκπαίδευσης, όπου μαθήτευσε ο ηρωικός φιλελεύθερος μαχητής της Επανάστασης του 1821 Ρήγας Βελεστινλής – Φεραίος, όπως και άλλες πνευματικές προσωπικότητες, που είτε μαθήτευσαν είτε δίδαξαν όπως ο Ανθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς κ.ά.

Σ’ ότι αφορά το τοπωνύμιο Ζαγορά, έχει σλάβικη προέλευση ζα-γορα και σημαίνει «πίσω από το βουνό». Γνωστά στον κόσμο είναι και τα περίφημα ζαγοριανά καράβια με τα οποία μετέφεραν οι Ζαγοριανοί εμποροκαραβοκύρηδες μετάξι και σκουτιά στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η Ζαγορά ήταν τόπος καταγωγής της οικογένειας Πάντου και συγκεκριμένα ο Αλέξανδρος Πάντου υπήρξε μεγάλος ευεργέτης και ίδρυσε την Πάντειο Σχολή Αθηνών.

Κεφαλοχώρι

Λίγο πριν φτάσετε στη Ζαγορά, στη θέση Γαλανόρεμα με τρεχούμενα νερά, υπάρχει μνημείο στη μνήμη των αγωνιστών και θυμάτων της Εθνικής αντίστασης.

Φτάνοντας στο κεφαλοχώρι, ανάμεσα στα 24 χωριά του Πηλίου, ο δρόμος αριστερά οδηγεί για τη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, ή Περαχώρα όπως την ονομάζουν. Συνεχίζοντας ευθεία περνάτε από την Αγία Κυριακή, τη δεύτερη συνοικία της Ζαγοράς, τον Αγιο Γεώργιο –το κέντρο της Ζαγοράς- με την κεντρική πλατεία και την ομώνυμη εκκλησία και τέλος κατευθυνόμενοι προς το επόμενο χωριό, το Πουρί, περνάτε και από τον Σωτήρα, την τέταρτη συνοικία.

Ιστορική βιβλιοθήκη

Η ιστορική βιβλιοθήκη της Ζαγοράς ιδρύθηκε το 1762 και βασικοί συντελεστές της ίδρυσης και ύπαρξής της είναι δυο μεγάλες προσωπικότητες της Ζαγοράς, ο Ιωάννης Πρίγκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ'. Στη συλλογή της στεγάζονται πάνω από 10.000 τίτλοι βιβλίων, περιοδικών, αλλά και περίπου 3.500 παλαιότυπων, χειρόγραφα και παλιά συγγράμματα. Υπάρχει δανειστικό τμήμα ενώ στη βιβλιοθήκη θα βρείτε και πολύτιμες κλειστές συλλογές, από δωρεές των δωρητών της αλλά και άλλων επιφανών Ζαγοριανών, όπως οι αδερφοί Κωνσταντινίδη κ.ά.

Οι ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης Ζαγοράς, είναι Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09.00 – 13.30, Τετάρτη 09.00 – 17.00 ενώ Σάββατο και Κυριακή είναι κλειστά (τηλ. 24260 22591, www.library-zagora.gr).

*

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ, από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώθηκε το 1985 και κάθε αυθεντικό μήλο Ζαγορίν φέρει το αυτοκόλλητο που το κάνει ξεχωριστό. Το 1996 τα μήλα Ζαγορίν αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την ετικέτα «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης». Για την ιστορία, το μήλο Starking Delicious εισήχθη στην περιοχή Ζαγοράς Πηλίου στις αρχές τις δεκαετίας του 1950 από τον Ζαγοριανό Σαμσαρέλο Γεώργιο, ο οποίος το μετέφερε από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μέσα σε λίγα χρόνια η καλλιέργεια των Starking έγινε η κύρια καλλιέργεια της περιοχής και αυτό που δίνει την χαρακτηριστική γεύση στα μήλα είναι η τοποθεσία της περιοχής που συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα.

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στην έξοδο για Βόλο (350 χλμ.) και συνεχίζετε την ορεινή διαδρομή για Πορταριά, Χάνια. Από τα Χάνια ή συνεχίζετε στην πορεία του δρόμου προς διασταύρωση Ζαγοράς (θέση Καράβωμα 40 χλμ. από Βόλο όπου αριστερά πηγαίνει Ζαγορά (5 χλμ.) και δεξιά για Τσαγκαράδα (20 χλμ.)) ή στρίβετε προς χιονοδρομικό κέντρο όπου θα βρείτε νέα διασταύρωση αριστερά προς Κισσό (λίγο πιο σύντομη διαδρομή).

Συνολικά θα διανύσετε περίπου 400 χλμ. Από Θεσσαλονίκη βγαίνετε στην έξοδο για Βόλο (202 χλμ.) και συνεχίζετε για τον τελικό σας προορισμό. Συνολικά θα διανύσετε 247 χλμ.

-Πού θα μείνετε: Στη Ζαγορά λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες και αρχοντικά καθώς και στη γύρω περιοχή, δωμάτια και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Tips

-Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός: Στην πλατεία Αγ. Γεωργίου λειτουργεί καφέ γλυκοπωλείο που σερβίρει αγνά παραδοσιακά προϊόντα που φτιάχνουν οι γυναίκες, ενώ λίγα βήματα πιο πάνω στο αρχοντικό Δρακόπουλου, κτίσμα του 1906, λειτουργεί ξενώνας με πέντε δωμάτια. Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει και την προετοιμασία γευμάτων, catering κτλ. (τηλ. 24260 23460, 23566).

-Χορευτό: Επίνειο της Ζαγοράς, το Χορευτό (8 χλμ.), ιδανικός προορισμός για το καλοκαίρι, διαθέτει μεγάλη παραλία και τουριστική υποδομή. Ονομάστηκε έτσι από το χορό που έστησαν οι κάτοικοι, νικητές στη μάχη τους με τους Πέρσες μετά την καταστροφή του στόλου του Ξέρξη.

-Πουρί: Απλώνεται σε απότομη πλαγιά, με υπέροχη θέα στη θάλασσα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλατεία του διαμορφωμένη σε τρία επίπεδα. Εκεί και η τρίκλιτη βασιλική του Αγ. Δημητρίου. Απέχει 5 χλμ. από τη Ζαγορά, το δε επίνειό του η Ανάληψη απέχει 3 χλμ., και λειτουργεί ταβερνάκι μπροστά στη θάλασσα. Μεταξύ Ζαγοράς – Πουρίου θα δείτε τον χείμαρρο «Καλοκαιρινό» που σχηματίζει εντυπωσιακό καταρράκτη.

-Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μακρυρράχης «Η Γαρδένια»: Σε απόσταση 10 χλμ. από Ζαγορά, χωριό που φημίζεται για την παραγωγή λουλουδιών, και εκεί θα βρείτε γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, αζαλέες κ.ά. (τηλ. 24260 32155).

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κόκκινα μήλα, πετιμέζι με Φιρίκια ΠΟΠ «Πηλίου», γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδες, αρωματικά λάδια και ξύδια, λικέρ, βότανα, τσίπουρο, πίτες, αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα, σπετζοφάι, κρεατικά, σούβλα, γίδα, χόρτα με αυγά, θαλασσινά κ.ά.

ΠήλιοΖαγορά Πηλίου