Travel|16.11.2023 07:30

Το απόλυτο value for money: Η πανέμορφη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δίνει πολλά και «σου τρώει» ελάχιστα χρήματα

Newsroom

Εάν αυτόν τον χειμώνα αναμένετε εναγωνίως ένα ταξίδι στο εξωτερικό, προτιμώντας, ωστόσο, ο προορισμός που θα επιλέξετε να μην είναι μακρινός, τότε σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε τη λύση του Βελιγραδίου, μιας πόλης πανέμορφης και ιδιαίτερα προσιτής οικονομικά, η οποία θεωρείται πρώτης τάξεως επιλογή για ολιγοήμερες αποδράσεις.

Το Βελιγράδι, η πρωτεύουσα της Σερβίας, είναι δομημένο στη συμβολή δυο ποταμών, του Δούναβη και του Σάβα. Η πόλη είναι γεμάτη ζωντάνια και συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Όμορφα κτίρια, μεγάλες πλατείες και πολυσύχναστοι πεζόδρομοι γεμάτοι μαγαζιά συνθέτουν μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε πλήρη ισορροπία, ενώ έντονη είναι και η πολιτιστική κίνηση με αρκετά «εναλλακτικά» στέκια.

Τι αξίζει να δεις στο όμορφο Βελιγράδι;

Η Πλατεία Δημοκρατίας

Η Πλατεία της Δημοκρατίας αποτελεί διαχρονικό σημείο συνάντησης. Είναι η περίφημη πλατεία με το έφιππο άγαλμα του πρίγκιπα Μιχαήλ και εκεί θα συναντήσετε κάποια από τα πιο διάσημα σημεία του Βελιγραδίου.

Μεταξύ αυτών, το κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και το Εθνικό Μουσείο που άνοιξε ξανά τις πόρτες του για τους επισκέπτες το 2018 μετά από ανακαίνιση που διήρκησε… 15 χρόνια!

Ο Ναός του Αγίου Σάββα

Πρόκειται για έναν επιβλητικό ναό ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους ορθόδοξους ναούς στον κόσμο. Είναι χτισμένος στην κορυφή του λόφου Βράτσαρ, στο σημείο που κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1594, οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του Αγίου Σάββα, με το ύψος του κεντρικού του τρούλου να αγγίζει τα 82 μέτρα και το βάρος του να ξεπερνά τους 4.000 τόνους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ναός του Αγίου Σάββα είναι τόσο μεγάλος και επιβλητικός που είναι ορατός από πολλά σημεία στο Βελιγράδι.

Το Φρούριο Kalemegdan

Το φρούριο Kalemegdan -γνωστό και ως «Φρούριο του Βελιγραδίου»-, κόντρα σε ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, δε βρίσκεται σε κάποιο προάστιο ή στην άκρη της πόλης του Βελιγραδίου αλλά στην «καρδιά» της.

Από το ύψος που είναι χτισμένο φαίνεται καθαρά τόσο ο Δούναβης, όσο και ο Σάβας. Βρίσκεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο πάρκο, ενώ οριοθετείται από επιμέρους πύργους, πλακόστρωτους δρόμους και μικρές γέφυρες, αποτελώντας ένα από τα πιο ιστορικά σημεία του Βελιγραδίου.

Το συγκεκριμένο μέρος είναι ιδανικό να το εξερευνήσει κανείς και με ποδήλατο.

Μουσείο Tesla

Τι να πούμε για ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στον διάσημο Σέρβο μηχανικό και εφευρέτη Νικόλα Τέσλα; Όπως είναι λογικό, είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα του Βελιγραδίου και φιλοξενεί μια συλλογή που αποτελείται από 60.000 πρωτότυπα έγγραφα και γύρω στα 5.700 άλλα προσωπικά αντικείμενα του Τέσλα. Μεταξύ των εκθεμάτων, θα βρεις και την… τεφροδόχο του, το πιο μακάβριο ίσως αξιοθέατο της πόλης ολόκληρης.

Skadarlija

Στο ιστορικό κέντρο του Βελιγραδίου, θα συναντήσετε τη διάσημη αστική γειτονιά Skadarlija. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα γραφική περιοχή η οποία κατά το παρελθόν αποτελούσε πόλο έλξης ποιητών και διάφορων άλλων καλλιτεχνών της πόλης. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι απόλυτα vintage και θυμίζει έντονα τη δική μας Πλάκα στην Αθήνα. Όπως μπορείται να φανταστείτε, συνεπώς, έχει έντονη ζωή με πολλά μαγαζιά, cafe και εστιατόρια με παραδοσιακή ζωντανή μουσική.

Knez Mihailova

Για το τέλος αφήσαμε το πιο must, ίσως, spot του Βελιγραδίου, που δεν είναι άλλο από τον πεζόδρομο του πρίγκιπα Μιχαήλ, κατά πολλούς από τους πιο όμορφους πεζοδρόμους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, με απόλυτη ισορροπία μεταξύ των σύγχρονων εμπορικών καταστημάτων και των ιστορικών κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία είναι διατηρητέα του 18ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θρυλικό ξενοδοχείο Srpska Kruna του 1869 που σήμερα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη.

Αν δεν είναι λοιπόν το Βελιγράδι μια απόλυτα value for money ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τότε ποια;

Βελιγράδιταξίδια εξωτερικόταξίδιταξίδια Ευρώπη