Travel|24.11.2023 07:30

Γεύμα all inclusive με 25€/2 άτομα: 4 πανέμορφες πόλεις της Ρουμανίας που δίνουν άλλο νόημα στη φράση value for money

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μια από τις πιο αδικημένες ευρωπαϊκές χώρες σε επίπεδο τουριστικού ενδιαφέροντος είναι αναμφίβολα η Ρουμανία, η οποία μόλις τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να χτίζει ένα πιο «εμπορικό» προφίλ, με ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους να την επιλέγουν κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό που πολλοί μέχρι σήμερα αγνοούν, είναι πως πράγματι πρόκειται για μία χώρα με ξεχωριστή ομορφιά και σημαντικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς για πολλούς λόγους: από τα χιονισμένα τοπία και τα κάστρα-σήμα κατατεθέν της, μέχρι τις χαμηλές τιμές που δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελούν τεράστιο δέλεαρ.

Η παρεξηγημένη Ρουμανία είναι γεμάτη όμορφες πόλεις, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και έντονα μεσαιωνικά στοιχεία που δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον επισκέπτη γι’ αυτό και δικαίως ολοένα και «ανεβαίνει» τουριστικά, αργά αλλά σταθερά, τα τελευταία χρόνια.

Αν σκέφτεσαι να της δώσεις κι εσύ μια ευκαιρία, ιδού τέσσερις must-visit πόλεις που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο!

Βουκουρέστι

Όταν μιλάμε για Ρουμανία, δεν μπορούμε φυσικά να μην ξεκινήσουμε από την πρωτεύουσά της, το Βουκουρέστι. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Βαλκανίων τόσο λόγω της φυσικής του ομορφιάς, αλλά κυρίως -όπως ήδη αναφέραμε- λόγω του ότι αποτελεί ιδιαίτερα οικονομική επιλογή. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα πλούσιο γεύμα σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, με κυρίως πιάτα, σαλάτα ή ό,τι άλλο συνοδευτικό επιθυμεί κανείς και αναψυκτικά δεν θα κοστίσει περισσότερα από 25€ (σε νέου Ρουμανίας) τα δύο άτομα.

Το Βουκουρέστι είναι γεμάτο μνημεία και αξιοθέατα με πρώτο από όλα το Παλάτι της Βουλής που χτίστηκε τη δεκαετία του 1980 επί κυβερνήσεων Νικολάε Τσαουσέσκου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίριο κοινοβουλίου στον κόσμο αφού στεγάζει εκτός από αυτό και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ένα μέρος που επίσης αξίζει να επισκεφτείτε στο Βουκουρέστι είναι η μεσαιωνική συνοικία Lipcani, ενώ εκτός προγράμματος δεν πρέπει να μείνει ούτε η Αψίδα του Θριάμβου που τελειοποιήθηκε το 1935 και θα σας θυμίσει κάτι από Παρίσι.

Κωνστάντζα

Είναι η πόλη με την μεγαλύτερη ιστορία σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ρουμανίας και αυτό γιατί είναι η αρχαιότερη κατοικημένη περιοχή της χώρας. Η Κωνστάντζα, μετράει ιστορία περίπου 2.500 χιλιετηρίδων, αποτελώντας παράλληλα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Χτισμένη στις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, το αρχικό της όνομα ήταν Τόμις και όπως είναι φυσικό, τα ιστορικά μνημεία εκεί είναι αναρίθμητα.

Επιβάλλεται να βρεθείς στην Πλατεία Οβιδίου (αφιερωμένη στον Ρωμαίο ποιητή Πόπλιο Οβίδιο Νάσωνα), ενώ το ρυθμού αρ νουβό Καζίνο με την υπέροχη θέα στη θάλασσα θα σου κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον. Τέλος, η Κωνστάντζα αποτελεί και ένα από τα πιο γνωστά παραλιακά θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας.

Τιμισοάρα

H Τιμισοάρα βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ρουμανίας και είναι γνωστή και ως «Πόλη των Λουλουδιών» ή «Μικρή Βιέννη». Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αξίζει να επισκεφθείτε αυτή την πόλη είναι η υπέροχη αρχιτεκτονική της που θυμίζει έντονα περασμένους αιώνες.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πολυπολιτισμικότητα με σημαντικές επιρροές από χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Γερμανία. Στην Τιμισοάρα υπάρχουν επίσης πολλά μοντέρνα μαγαζιά παρόλο που η πόλη επιμένει να διατηρεί την παραδοσιακή της ταυτότητα.

Σιγκισοάρα

Για το τέλος σας αφήσαμε τη γενέτειρα του περίφημου Βλαντ Τσέπες, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως… Κόμης Δράκουλας. Πρόκειται για μια μεσαιωνική πόλη στην περιοχή της Τρανσυλβανίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Τιρνάβα Μάρε. Λόγω του ότι είναι η γενέτειρα του Κόμη Δράκουλα, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό αξιοθέατο, ενώ ξεχωρίζει για την άριστα διατηρημένη περιφραγμένη Παλιά Πόλη που αποτελεί και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακριβώς δίπλα στον πύργο του ρολογιού, στην πλατεία Citadel, βρίσκεται το σπίτι που γεννήθηκε ο Βλαντ Τσέπες, ενώ σήμερα στο συγκεκριμένο οίκημα στεγάζονται το μουσείο όπλων και ένα εστιατόριο.

Έχε στο μυαλό σου πως η Ρουμανία -κόντρα σε ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι Έλληνες- αποτελεί προορισμό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα τουριστικά μεγαθήρια της Ευρώπης. Ειδικά το χειμώνα, τα χιονισμένα χωριά της είναι απίστευτα όμορφα, οι οργανωμένες εκδρομές σε αυτά πολλές και τα κάστρα-παλάτια που αξίζει να επισκεφτείς, το ένα καλύτερο απ’ το άλλο.

Πρώτα και καλύτερα το Bran Castle (το κάστρο του Κόμη Δράκουλα), το Peles Castle στη Σινάια αλλά και το Παλάτι του Κατακουζηνού, το οποίο πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ως τόπος γυρισμάτων της σειράς «Wednesday» του Netflix.

Σας θυμίζει κάτι; Το εξωτερικό τμήμα του παλατιού δεν είναι παρά η λατρεμένη Nevermore Academy!

Ρουμανίαειδήσεις τώραταξίδι εξωτερικό