Travel|09.12.2023 07:30

Δεκέμβρης στη γιορτινή Βουδαπέστη: Όλα τα χριστουγεννιάτικα spots που θα σας βάλουν για τα καλά σε xmas mood

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Βουδαπέστη παραμένει μία από τις πιο γοητευτικές και όμορφες πόλεις στην Ευρώπη. Μια πρωτεύουσα που παρότι αξίζει να επισκεφθεί κανείς καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, τον Δεκέμβρη έχει αυτό το… κάτι παραπάνω. Κι αυτό διότι τα Χριστούγεννα κυριολεκτικά «μεταμορφώνεται» σε όνειρο μικρών και μεγάλων που αγαπούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, τη λάμψη, τα φώτα και… τα Christmas Markets.

Γιατί πώς να το κάνουμε; Η συγκεκριμένη εποχή του χρόνου αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να κλείσουμε άμεσα εισιτήρια για την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας!

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα μέρη που αξίζει και με το παραπάνω να επισκεφθείτε εάν αποφασίσετε να προσγειωθείτε στην ονειρική Βουδαπέστη τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ξεκινάμε;

Χριστουγεννιάτικες αγορές

Ένα από τα spots με τη μεγαλύτερη δημοφιλία στη Βουδαπέστη αυτή την εποχή είναι τα περίφημα Christmas Markets -που θυμίζουν Βιέννη!- καθώς η ατμόσφαιρα που αποπνέουν είναι μοναδική.

Χαθείτε κάτω από ένα εκατομμύριο αστραφτερά φωτάκια, περπατήστε από πάγκο σε πάγκο με ένα ποτήρι ζεστό, χριστουγεννιάτικο κρασί στα χέρια σας και δοκιμάστε το πολυδιαφημισμένο στρούντελ με παπαρουνόσπορο.

Επίσης, στις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές θα βρείτε παραδοσιακό ουγγρικό φαγητό που σίγουρα αξίζει μια δοκιμή. Τα sult kolbasz (λουκάνικα), τα toki pompos (εξαιρετικής νοστιμιάς πίτες) ή η σούπα σε μπολ φτιαγμένο από ψωμί, είναι μόλις μερικά από τα πιο διάσημα εδέσματα που επιλέγουν φανατικά οι τουρίστες.

Μπορείτε να αγοράσετε χριστουγεννιάτικα δώρα, όπως χειροποίητα αναμνηστικά και στολίδια, χειροποίητες σοκολάτες και σπάνιες γεύσεις καφέ. Υπάρχουν πάνω από 100 πάγκοι για να διαλέξετε, ωστόσο όπως θα παρατηρήσετε, οι τιμές είναι ελαφρώς… τσιμπημένες, όπως σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Αυτό, βέβαια, δεν είναι παράγοντας που έχει λόγο να σας αποθαρρύνει να τις επισκεφτείτε, καθώς ακόμα και λίγο οφθαλμόλουτρο αρκεί για να σας βάλει σε άκρως χριστουγεννιάτικη διάθεση!

Η παλαιότερη και πιο δημοφιλής αγορά, πάντως, βρίσκεται στην πλατεία Vorosmarty και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως αν πρέπει να επιλέξετε μόνο μία εξ’ αυτών, επιβάλλεται να είναι αυτή!

Υπαίθρια Food Markets

Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι απλώς μια επιπλέον επιλογή της συγκεκριμένης εποχής; Και πως η Βουδαπέστη έχει μόνιμες αγορές που έχουν πάντα την τιμητική τους - και όχι άδικα;

Το Hold Utcai είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος με ένα μπιστρό με αστέρι Michelin στη μέση της αγοράς. Είτε ψάχνετε για τυρί, αλλαντικά, πιάτα με ψάρι ή εστιατόρια με παραδοσιακό φαγητό, αυτό είναι το μέρος που πρέπει να επιλέξετε. Οι περισσότεροι τουριστικοί ταξιδιωτικοί οδηγοί θα σας προτείνουν την Κεντρική Αγορά της Βουδαπέστης, ωστόσο το γεγονός πως οι ντόπιοι προτιμούν το Hold Utcai λέει πολλά…

Το Κάστρο

Το Κάστρο της Βούδας, ένα εκπληκτικό κτίριο με θέα στον ποταμό Δούναβη, είναι σαφώς ένα από τα αξιοθέατα που θα σας γοητεύσουν με την πρώτη ματιά. Υπάρχουν πάντα εποχικές εκθέσεις και γκαλερί τέχνης μέσα στο κεντρικό κτίριο, καθώς και οι μόνιμες συλλογές, επομένως είναι εύκολο να περάσετε μια ολόκληρη μέρα εξερευνώντας μόνο τα κρυμμένα σοκάκια, τα στριφογυριστά σκαλοπάτια και την πολιτιστική κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος.

Για την είσοδο στο Κάστρο δεν χρειάζεται να πληρώσετε εισιτήριο, παρά μόνο για τις εποχικές εκθέσεις.

Ιαματικά λουτρά

Ένας από τους  καλύτερους τρόπους για να ξεκουραστείτε από το περπάτημα στους στολισμένους δρόμους της γιορτινής Βουδαπέστης είναι το ζεστό, απόλυτα χαλαρωτικό νερό και οι ατμοί των ιαματικών λουτρών.

Η Βουδαπέστη, βλέπετε, είναι γεμάτη ιαματικά λουτρά που ποικίλλουν σε ό,τι αφορά στο μέγεθός τους αλλά και τιμές τους. Το Szechenyi είναι το μεγαλύτερο, το πιο γνωστό, το πιο όμορφο, αλλά και το πιο πολυσύχναστο εξ’ αυτών.

Αν, ωστόσο, ψάχνετε ένα μικρότερο λουτρό, θα το βρείτε στο λόφο Gellert. Ακριβώς στη βάση του βρίσκεται το ιαματικό λουτρό Rudas, ένα υπέροχο και  χαλαρωτικό σπα για όσους θέλουν να απολαύσουν το ζεστό νερό χωρίς πολλή φασαρία και κόσμο.

Το λουτρό Gellert είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά εάν είστε λάτρεις της αρχιτεκτονικής. Το συγκεκριμένο, «αγκαλιάζεται» από ένα εξαιρετικής αισθητικής κτίριο, το οποίο κοιτάτε και αισθάνεστε πραγματικά ότι οι τοίχοι κρύβουν πολύ μεγάλη ιστορία.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως κάνοντας μια μικρή έρευνα, βρίσκει κανείς πάνω από εκατό επιλογές για σπα στη Βουδαπέστη (συμπεριλαμβανομένων των σπα των ξενοδοχείων ευεξίας), επομένως μη χάσετε την ευκαιρία για ένα άκρως αναζωογονητικό μπανάκι!

Ακόμα το σκέφτεστε;

ειδήσεις τώραΧριστούγενναΒουδαπέστη