Travel|10.12.2023 07:31

Κάθε σπιθαμή της κρύβει ιστορία: Όσα επιβάλλεται να δεις στην επιβλητική Αρεόπολη Λακωνίας

Newsroom

Σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη, ακριβώς στην είσοδο της Λακωνικής ή Μέσα Μάνης, στέκει αγέρωχη η πατρίδα των ξακουστών Μαυρομιχαλαίων: η Αρεόπολη. Ανάμεσα στους όρμους Λιμενίου και Διρού, η Αρεόπολη αποτελούσε ανέκαθεν εμπορικό αλλά και διοικητικό κέντρο της Μάνης, ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται ένα πραγματικό «διαμάντι» της Μάνος που ολοένα και περισσότεροι νέοι σπεύδουν να επισκεφτούν σε μια προσπάθεια να γευτούν την παραδοσιακή, σχεδόν ανέγγιχτη ομορφιά της άγριας Μάνος.

Η αρχιτεκτονική της Αρεόπολης -της οποίας η ονομασία έως το 1836 ήταν Τσίμοβα- ακολουθεί την τυπική αρχιτεκτονική της Μάνης, αφού κυριαρχούν τα πετρόχτιστα σπίτια και κτίρια, ενώ τα σοκάκια είναι λιθόστρωτα. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι επιβλητικοί, σαν ξεχασμένοι στον χρόνο πύργοι-σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται αναμφίβολα για περιοχή με μακραίωνη ιστορία, που μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Πελοποννήσου ο οποίος, μάλιστα, έχει καταφέρει να πετύχει την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο παραδοσιακό μανιάτικο στοιχείο από τη μία και την άνεση από την άλλη, αφού παρά το γεγονός πως επιμένει να διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη πληθώρα ανέσεων και επιλογών για δραστηριότητες, διασκέδαση, χαλάρωση και ξεκούραση.

Η Αρεόπολη και τα χωριά-κόσμημα της Μάνης

Είναι γεγονός πως μεγάλη μερίδα παραθεριστών επιλέγουν την Αρεόπολη ως «ορμητήριο» ώστε να είναι κοντά και σε άλλα χωριά της Μάνης. Και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο πρέπει να θεωρείται. Το πανέμορφο αυτό μέρος, βλέπετε, βρίσκεται κοντά στο Οίτυλο, το Λιμένι, τον Γερολιμένα αλλά και σε άλλα γνωστά μέρη της περιοχής που όπως αποδεικνύεται δεν έχουν την τιμητική τους μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα!

Στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης έχει την ευκαιρία κανείς να απολαύσει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, αξιοθέατο που δεν υπάρχει περίπτωση να μην χαζεύεις για αρκετά λεπτά, ενώ στην πλατεία Αθανάτων κάθε Σάββατο λαμβάνει χώρα μία μικρή γιορτή καθώς οι ντόπιοι παραγωγοί στήνουν τους πάγκους τους και πουλούν τοπικά προϊόντα. Μην παραλείψεις να κάνεις τις αγορές σου, καθώς μιλάμε για ποιότητα εξαιρετική και γεύσεις άκρως παραδοσιακές.

Ουσιαστικά από εκεί ξεκινάει κάθε όμορφη βόλτα! Ένας μακρύς, λιθόστρωτος δρόμος με κάθε λογής μαγαζιά δεξιά και αριστερά σας, θα σας… ξεμυαλίσει, αφού οι επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό λίγο πιο αργά το βράδυ, είναι πραγματικά πολλές.

 

Ο δρόμος από ένα σημείο και μετά γίνεται γραφικό σοκάκι στις άκρες του οποίου εξακολουθούν να υπάρχουν μαγαζιά, ενώ καταλήγει σε μια μικρή πλατεία.

Ένα όνομα, μια ιστορία

Η Αρεόπολη, αποτελεί έναν τόπο μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, στις 17 Μαρτίου του 1821 στην τότε Τσίμοβα, αποφασίστηκε η έναρξη της επανάστασης στη Μάνη. 

 

Η προφορική παράδοση λέει πως οι πρόκριτοι της περιοχής εισηγήθηκαν στον ηγέτη τους, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της απελευθέρωσης, κάτι με το οποίο συμφωνούσε απόλυτα η Φιλική Εταιρεία. Μετά από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ιστορία παρουσιάζεται με αριστοτεχνικό τρόπο στη θρυλική πλέον ταινία «Παπαφλέσσας» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Ένα ακόμα hint που θα κάνει τη βόλτα σου στην Αρεόπολη ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την παράδοση, στην τρύπα που βρίσκεται στη μέση της μικρής πλατείας της Αρεόπολης υψώθηκε για πρώτη φορά η γνωστή σε όλους μας σημαία με τον σταυρό και την επιγραφή «Ελευθερία ή Θάνατος».

Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, στην όμορφη Αρεόπολη δεν θα χορτάσεις μόνο άγρια φύση, βόλτες και χαλάρωση αλλά και… μπόλικη ιστορία.

 

ειδήσεις τώραΤαξίδι στην ΕλλάδαΣπάρτη